Кагота става дума за храна от Швейцария, първото нещо, за което се сеща всеки, е млечен шоколад. Второ е сирене, често с дупки.
Има обаче една храна, която е не по-малко разпространена и популярна в цял свят. Днес тя има неописуем куп вариации и е част от закуската на милиони хора по света.
Мюсли е швейцарско изобретение.
За разлика от повечето традиционни храни, историята му е нова и започва в края на XIX век. И рецептата е замислена именно като част от здравословната диета, от лекар на име Максимилиан Бирхер-Бенер.
••• В Швейцария и до днес изобретяват какво ли не:
По онова време е било прието, че консумацията на пресни плодове и зеленчуци не е особено здравословна и трябва да се избягва, за да се предотвратят инфекции и стомашни проблеми. Средната класа е смятала, че е по-здравословно да се яде месо, тъй като е по-питателно.
Максимилиан Бирхер-Бенер обаче бил на друго мнение и защитавал тезата, че суровата храна е по-полезна от сготвената и преработената.
Имал и емпирични доказателства. В края на XIX век Бирхер-Бенер лекувал пациент с упорити стомашни болки като му предписал диета от сурови зеленчуци.
Предписал сурова храна и на себе си, той като страдал от жълтеница.
Лекарят имал и санаторуим край Цюрих и там продължил да лекува с методите на приема на сурова храна. Клиниката му била известна и търсена, и в нея са се лекували и представители на руската царска фамилия и известни писатели като Томас Ман и Херман Хесе.
Лекарят налагал строг здравословен режим на пациентите си, и като част от него се появила и рецептата за мюсли, макар че по онова време тя не се е наричала така.
Бирхер-Бенер е бил вдъхновен от хранителните навици на хората в Алпите, които вечеряли с плодове, ядки, мляко и овесени ядки и и от тези продукти разработил ястието за пациентите си. То се е наричало просто ябълков десерт и се е консумирало вечер, а не сутрин.
Десертът на Бирхер-Бенер влючвал киснати във вода овесени ядки, кондензирано мляко, сок от лимон, настъргана ябълка - заедно с кората и семките, и нарязани ядки.
Философията на Бирхер-Бенер привлякла много хора, особено от богатите немскоезични региони на Швейцария, които търсели по-естествен и здравословен начин на живот в отговор на нарастващата индустриализация.
През 20-те години на XX век идеите му започнали да се разпространяват из Европа. Някъде по това време се появява и другото име на ябълковия му десерт - "бирхермюсли" - от името на създателя си и умалителното на думата mus - каша или пюре.
Постепенно бирхермюсли станало част от хранителните навици на швейцарските семейства и навлязло и в институциите - училища, манастири и в армията. По това време на пазара се появили и готови смеси за мюсли.
През 80-те години на миналия век придобива и световна известност като символ на здравословен и естествен начин на живот, а и на прословутото швейцарско качество.
••• Не всичко добро идва от Швейцария все пак:
С времето обаче оригиналната рецепта се е развила до всевъзможни разновидности, включително и далеч не толкова здравословни.
В Швейцария и Западна Европа обаче рецептата на д-р Бирхер-Бенер продължава да се нарича бирхер мюсли и на пазара има и варианти под това име - макар и не задължително по оригиналната рецепта.

