Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

В някои държави трябва да си поръчвате двойно още от вратата

В Италия на доста места няма стандарт "малко" и "голямо питие". В по-голямата част от случаите барманът ще ви сипе "на око", което може да е 30, но може и да е 100 мл, в зависимост от напитката, която сте поръчали. 

Най-популярни в Италия са аперитивите, които италианците пият преди вечеря. Те са доста сладки и могат да варират между 15 и 55 градуса. Особено популярни са аперолът и кампарито, които се сервират смесени с просеко и портокалов сок или газирана напитка. На много места между 4 и 7 часа следобед има happy hour, в който с аперитивите ще ви поднесат и малки хапки, сирена и колбаси.

След хранене се пие охладено лимончело, което е около 26-30 градуса или италианска грапа. Снимка: Getty Images
В Италия на доста места няма стандарт "малко" и "голямо питие". В по-голямата част от случаите барманът ще ви сипе "на око", което може да е 30, но може и да е 100 мл, в зависимост от напитката, която сте поръчали.

Най-популярни в Италия са аперитивите, които италианците пият преди вечеря. Те са доста сладки и могат да варират между 15 и 55 градуса. Особено популярни са аперолът и кампарито, които се сервират смесени с просеко и портокалов сок или газирана напитка. На много места между 4 и 7 часа следобед има happy hour, в който с аперитивите ще ви поднесат и малки хапки, сирена и колбаси.

След хранене се пие охладено лимончело, което е около 26-30 градуса или италианска грапа.
Испания – ако поръчате една "малка бира", ще ви сервират чаша от 200 мл, а не както е в България – от 330 мл. Въпреки това испанците се славят като бохеми и любители на добрата храна, придружена с подходящото питие. 

Страната е известна с вината си, а сангрията е може би най-популярното питие за испанците. Вино, разредено с плодов сок, плодове и много лед е идеалното решение за по-топлото време, когато неразреденото червено вино не е добра идея. Можете да опитате и Cava – испанско шампанизирано вино или малко по силния коктейл Agua dе Valencia – микс от шампанско, водка, джин и портокалов сок. 

Ако все пак предпочитате силноалкохолните напитки – можете да пробвате някои от десетките плодови ликьори с алкохолни градуси между 30 и 50 процента. Снимка: Getty Images
Испания – ако поръчате една "малка бира", ще ви сервират чаша от 200 мл, а не както е в България – от 330 мл. Въпреки това испанците се славят като бохеми и любители на добрата храна, придружена с подходящото питие.

Страната е известна с вината си, а сангрията е може би най-популярното питие за испанците. Вино, разредено с плодов сок, плодове и много лед е идеалното решение за по-топлото време, когато неразреденото червено вино не е добра идея. Можете да опитате и Cava – испанско шампанизирано вино или малко по силния коктейл Agua dе Valencia – микс от шампанско, водка, джин и портокалов сок.

Ако все пак предпочитате силноалкохолните напитки – можете да пробвате някои от десетките плодови ликьори с алкохолни градуси между 30 и 50 процента.
В Австрия малкото питие също е под грамажа, който въвеждаме за европредседателството – то е 20 грама. Под "едно малко" австрийците обикновено разбират шнапс – дижестив, който за разлика от ракията се сервира след хранене, понякога придружава десерта.

Шнапсът е със стандартите за високоалкохолни напитки градуси - най-малко 40 процента.  Най-много се пият кайсиева и ракия от всякакви видове сливи. Те дори си имат собствена дума за слива, която немците не разбират - "Zwetschke". Често се пие в компания - един поръчва един "рунд" за цялата маса, когато го изпият идва ред на следващия и т.н. 

Въпреки всичко, противно на очакванията, статистиката показва, че в Австрия се пие най-много вино. През топлите месеци един от най-популярните коктейли е далеч по-слабоалкохолния шприцер. Той се приготвя от бяло вино и газирана вода. Има го в две разновидности - 1:1 и летен шприцер при който водата е два пъти повече от виното.
Снимка: Getty Images
В Австрия малкото питие също е под грамажа, който въвеждаме за европредседателството – то е 20 грама. Под "едно малко" австрийците обикновено разбират шнапс – дижестив, който за разлика от ракията се сервира след хранене, понякога придружава десерта.

Шнапсът е със стандартите за високоалкохолни напитки градуси - най-малко 40 процента. Най-много се пият кайсиева и ракия от всякакви видове сливи. Те дори си имат собствена дума за слива, която немците не разбират - "Zwetschke". Често се пие в компания - един поръчва един "рунд" за цялата маса, когато го изпият идва ред на следващия и т.н.

Въпреки всичко, противно на очакванията, статистиката показва, че в Австрия се пие най-много вино. През топлите месеци един от най-популярните коктейли е далеч по-слабоалкохолния шприцер. Той се приготвя от бяло вино и газирана вода. Има го в две разновидности - 1:1 и летен шприцер при който водата е два пъти повече от виното.
Питието в Гърция обикновено се асоциира с добре запотена чаша с ледено узо. Анасоновият аперитив се пие преди хранене и варира между 38 и 45 градуса като алкохолно съдържание. Узо се пие чисто или разредено с вода. Ако предпочетете да го пиете чисто, малкото узо в Гърция обикновено е 50 мл. 

За истинските почитатели на анасоновите напитки на някои места можете да си поръчате бутилчица от 200 грама, но традиционно тя се дели от двама души. 

Ако не сте любители на силния аромат, другата традиционна високоалкохолна напитка е ципурото - аналог на ракията.


Освен много вино, по време на ядене гърците обичат да пият местното рецина - бяло вино със специфичен вкус, благодарение на специалната смола, с която се прави. Снимка: Getty Images
Питието в Гърция обикновено се асоциира с добре запотена чаша с ледено узо. Анасоновият аперитив се пие преди хранене и варира между 38 и 45 градуса като алкохолно съдържание. Узо се пие чисто или разредено с вода. Ако предпочетете да го пиете чисто, малкото узо в Гърция обикновено е 50 мл.

За истинските почитатели на анасоновите напитки на някои места можете да си поръчате бутилчица от 200 грама, но традиционно тя се дели от двама души.

Ако не сте любители на силния аромат, другата традиционна високоалкохолна напитка е ципурото - аналог на ракията.

Освен много вино, по време на ядене гърците обичат да пият местното рецина - бяло вино със специфичен вкус, благодарение на специалната смола, с която се прави.
Ако си поръчате малко питие в Англия – отново няма да получите традиционните за България 50 грама. Малкото питие на Острова е около 30 грама като в повечето заведения има опцията да си поръчате "двойно".

Имайте предвид обаче, че при поръчка на двойно питие, както и на такова без лед и без безалкохолно околните и барманът ще ви гледат с едно на ум. Обикновено под твърд алкохол се разбира уиски, скоч или джин.

Обичайно е барманът да ви попита дали в компанията ви има шофьор за вечерта, който няма да консумира алкохол. Бирата ще ви бъде сервирана в чаша от 330 или 500 грама.
Чехия – малкото питие е 25 грама, можете да си поръчате и "двойно". Чешката горчивка или така наречената бехеровка е една от най-традиционните напитки за страната. Представлява вид ликьор, който определят с джинджифилов или канелен вкус, а рецептата от билки и подправки се пази в тайна. 

Алкохолното й съдържание е 38 процента и обикновено се сервира с тоник или друго безалкохолно. Ако искате да пробвате нещо по-силно – можете да пробвате коктейла от бехеровка, джин и тоник, който наричат "Бетон". 

В Чехия имат и близката до нашия вкус "сливовице" - аперитив от сливи като е особено популярна в Моравия и северизточната част  на страната. Снимка: Getty Images
Чехия – малкото питие е 25 грама, можете да си поръчате и "двойно". Чешката горчивка или така наречената бехеровка е една от най-традиционните напитки за страната. Представлява вид ликьор, който определят с джинджифилов или канелен вкус, а рецептата от билки и подправки се пази в тайна.

Алкохолното й съдържание е 38 процента и обикновено се сервира с тоник или друго безалкохолно. Ако искате да пробвате нещо по-силно – можете да пробвате коктейла от бехеровка, джин и тоник, който наричат "Бетон".

В Чехия имат и близката до нашия вкус "сливовице" - аперитив от сливи като е особено популярна в Моравия и северизточната част на страната.
Швейцария – малкото питие, което ще ви сервират, е 20 мл, голямото – 40. Може да ви се струва странно, но до XVII век швейцарците се славят като народ, който определено обича алкохола. Едва в края на XIX и началото на XX век навиците относно пиенето в Швейцария започват да притесняват властите. 

Към момента швейцарците наблягат на бирата и виното. Като виното, за разлика от Франция например, се сервира предимно младо, а не отлежало. Все пак в страната с удоволствие пият и ликьори, които заради по-студения климат са с доста висок градус. На особена почит е киршът – силен, но бистър ликьор от череши. 

Брендито също е предпочитано, в италианските кантони приготвят и грапа – ракия, направено от остатъците от грозде при преработката му. Градусите на тези напитки варират от 40 до 55 процента. Снимка: Instagram
Швейцария – малкото питие, което ще ви сервират, е 20 мл, голямото – 40. Може да ви се струва странно, но до XVII век швейцарците се славят като народ, който определено обича алкохола. Едва в края на XIX и началото на XX век навиците относно пиенето в Швейцария започват да притесняват властите.

Към момента швейцарците наблягат на бирата и виното. Като виното, за разлика от Франция например, се сервира предимно младо, а не отлежало. Все пак в страната с удоволствие пият и ликьори, които заради по-студения климат са с доста висок градус. На особена почит е киршът – силен, но бистър ликьор от череши.

Брендито също е предпочитано, в италианските кантони приготвят и грапа – ракия, направено от остатъците от грозде при преработката му. Градусите на тези напитки варират от 40 до 55 процента.

Вероятно вече сте разбрали - "малката ракия" на официалните събития от европреседателството ни за периода януари 2018 - юни 2018 ще бъде наистина малка - 25 грама.

Всичко друго в България вече е по европейските стандарти, така че размерът на питиетата явно беше единственото, което оставаше да бъде изменено.

Зачудихме се защо като гостоприемни домакини сме решили, че милилитрите на аперитива са най-важното, но принципът, че пред чужденците не бива да се излагаме винаги е бил водещ.

Явно и с намаляването на грамажа на ракията е така.

Всъщност силните напитки като ракията, ликьори, аперитиви и дижестиви се консумират в цяла Европа, но се сервират в малки количества, различни от големите чаши, които можем да видим в някои ресторанти в България.

В различните части на Европа можете да очаквате и различни грамажи при сервирането на силноалкохолни напитки и дори на бирата и бялото вино. В зависимост от държавата, в която сте решили да се почерпите, малкото ви питие ще варира от 10 до 50 грама, а малката бира - от 200 до 330 грама.

Ето няколко държави, в които малкото питие е различно от дозата, с която ние сме свикнали.

 

Най-четените