След дълга зима и тежки храни възможностите ни за хранене значително нарастват с настъпването на пролетта.
Експерти по хранене казват, че най-полезни за нас са онези плодове и зеленчуци, които са характерни за нашата географска ширина. Това е свързано с хранителния толеранс, който е генетично предразположен точно за този тип храни.
Други препоръчват сезонни пресни плодове и зеленчуци, за да запазим изобилието от витамини.
Някои зеленчуци като спанака, марулята и зеления лук вече са налице (онези, които са отглеждани в парник).
В по-топлите райони ягодите се отглеждат от януари до ноември, а в отопляеми оранжерии плодовете започват да зреят в началото на март. В магазините пък вече целогодишно има плодове като ябълки и круши.
Ето няколко рецепти за вкусни салати, които спазват горните препоръки - да съдържат пресни плодове и зеленчуци, да са характерни за нашите географски ширини и да са сезонни.
Салата с ягоди и марули
За тази рецепта ви трябват само марули, зелен лук и ягоди. А за дресинга - зехтин, оцет, захар и сол.
Изпълнението й е лесно. За две марули и два стръка лук ползвайте около 10 ягоди. Измитите и подсушени марули се нарязват на тънки ивици (ако предпочитате, ги накъсайте). Добавя се нарязаният на ситно зелен лук. В отделен съд разбърквате лъжица зехтин с оцет и сол на вкус и заливате. Това е всичко, а салата е доста вкусна и спокойно може да се хапва от хора, които внимават с калориите.
Салата със спанак и ягоди
Този път залагаме на друг зеленолистен зеленчук - спанакът. По-вкусно е за салата да ползвате бейби спанак. Нужни са ви също орехи, кашу и козе сирене.
На около 400 грама спанак са ви нужни около 200 грама ягоди и 150 грама козе сирене. Бейби спанакът се измива и подсушава. Към него се добавят ядките, резените ягоди и парченцата козе сирене. Овкусявате със зехтин, сол и оцет балсамико.
Салата от ябълки
Много хора са успели да съхранят ябълки от миналата година. В градски условия може да ги съхраняваме дълго, ако са плътно затворени в плик. А на село варинтите за запазване на ябълките през цялата зима са много за онези, които имат подземен етаж.
В това бързо, лесно и вкусно предложение за салата ще са ви нужни само две-три ябълки, чаена лъжица ром, 100 грама орехи и лимонов сок на вкус. Ябълките се нарязват на филийки, поръсват се със захар и се заливат с алкохола. Орехите се нарязват на малки парчета и се поръсват отгоре.
Признайте, не е ли това най-бързата ви салата?!
Салата с круши
За тази вкусотия са ви нужни връзка зелена салата, една круша и около 50 грама орехи. Останалото е за дресинга - четири супени лъжици зехтин, една супена лъжица мед, съвсем малко горчица - около половин чаена лъжица, сол и соев сос (една супена лъжица).
За зелената салата си знаете - измива се и се подсушава. Накъсва се на парчета, крушата се реже на полумесеци, добавят се и орехите. Всичко това се залива със специалния дресинг, приготвен от разбитите зехтин, мед, горчица, соев сос и сол.
Салата с ягоди и майонеза от авокадо
Е, авокадото не е местен продукт, но ако искате да избегнете майонезата, най-здравословните й алтернативи са именно с този плод. Тя се приготвя много лесно. Два броя авокадо се пасират с три супени лъжици зехтин, една супена лъжица вода, няколко листа естрагон, две супени лъжици лимонов сок, няколко капки оцет и сол.
Иначе за салатата, освен майонеза, са ви нужни захар, прясно мляко, мак, бял винен оцет, отново маруля и ягоди.
Марулята се реже или накъсва, ягодата се реже на четвъртинки. Отделно разбивате другите продукти, които са три супени лъжици захар, три - майонеза, две - прясно мляко и една лъжица от белия винен оцет. Сипвате дресинга и може да поръсите с мак.
Това са само няколко варианта, с които да минем "на пролетна вълна" с наличното на пазара или в градината на баба. По-важното от това да е здравословно обаче е да е приготвено с любов.