Патладжанът, известен още и с името син домат, се използва в традиционните кухни на Испания, Франция и Турция, както и много широко в Индия, където носи името „Цар на зеленчуците", макар че се среща в ястията на почти всички народности.
При избора на патладжан за готвене най-важно е да се търсят средно големи като размер зеленчуци с гладка кора. Суровият патладжан има горчив, леко неприятен вкус, но след термична обработка добива плътен и богат аромат, въпреки че в такъв случаи се губят по-голямата част от полезните вещества - калий, фосфор, калции, магнезии и витамини, които той съдържа.
За да се премахне не дотам приветливият вкус, патладжанът трябва да се нареже, посоли, прецеди, след като престои около половин час, и изплакне, препоръчително със студена вода, след което, за финал, да се подсуши със салфетка. Реално, тънката му тъмно синя до лилава кора също е годна за ядене, но по-голямата част от кулинарите я премахват главно поради хигиенни съображения.
Патладжанът е много ценен за кулинарията заради способността си да поглъща големи количества мазнина, както и с това, че целият зеленчук може да бъде използван при приготвяне на ястия, без да се премахва и изхвърля нищо от него. За някои гозби обаче високото съдържание на влага трябва да се отстрани за целите на ястието.
Тази седмица съм ви подготвила трите ми любими рецепти с патладжан. Насладете им се!
Патладжани на фурна с доматен сос и моцарела
3 патладжана
300 г моцарела
6 с.л. доматено пюре
2 домата
2 с.л. зехтин
1 ч.л. риган
сол
Начин на приготвяне:
Патладжаните се измиват, нарязват се на филийки по дължина, посоляват се и се оставят за половин час да пуснат горчивия си сок. След това се изплакват и подсушават. Приготвят се на пара или се изпичат докато омекнат.
След това патладжаните се редят в тавичка и между всеки две филийки патладжани се поставя малко от соса, получен от смесените доматено пюре, рендосаните пресни домати риган, зехтин и сол. Накрая ястието се поръсва обилно с моцарела и се запича на фурна за около 20 минути - докато моцарелата се разтопи. Сервира се горещо.
Патладжан на пара, запечен с домати и моцарела на фурна
4 патладжана
300 г моцарела
2 домата
4 с.л. зехтин
черен пипер
риган
сол
Начин на приготвяне:
Патладжаните се разрязват на филии, като не се стига до дръжката им, за да останат все пак цели. Дръжките им не се отстраняват, те се посоляват и се оставят за половин час да пуснат горчивия си сок. След това се изплакват и подсушават.
Патладжаните се готвят в уред на пара до омекване. След това се подреждат в тавичка, намазана с мазнина, и между всеки две филийки патладжан се поставя резен моцарела или резен домат.
Патладжаните се поръсват със зехтин и подправки - сол, черен пипер и сушен риган, и се поставят във фурна. Пекат се около 20 минути при 200 градуса. Сервират се горещи и по желание се декорират с връхчета свеж босилек.
Патладжаново кьопоолу
1 кг патладжани
300 г домати
6 скилидки чесън
6 с.л. зехтин
3 с.л. лимонов сок
150 г майонеза
сол
Начин на приготвяне:
Патладжаните се изпичат на фурна и се обелват. Вътрешността на патладжаните се смила. Доматите се попарват, обелват и нарязват на кубчета.
Зеленчуците се смесват. Зехтинът, солта, лимоновият сок, майонезата и счуканият чесън се разбиват. С получения дресинг се овкусява салатата. По желание може да се добавят ситно нарязани копър и магданоз.