Можете ли да накарате почти всеки да прояде патладжан? Разбира се!
Да, мнозина намират патладжаните за зеленчук с прекалено мека текстура, а ако е от по-тъмните сортове и не се отцеди добре, може и да горчи. В същото време, приготвен по правилния начин, патладжанът се превръща в кадифено ястие с мек ядков привкус.
И още по-хубавото е, че вкусът би могъл да се промени коренно само с добавянето на още един продукт или подправка и да получим изцяло ново ястие.
Затова ето три рецепти за дип с патладжан, с които да преоткриете този великолепен зеленчук.
Кьопоолу

Започваме с абсолютната лятна класика, която освен всичко друго се приготвя изключително лесно. Най-апетитно би било да изпечем зеленчуците на жар или на ламарина, но в градски условия ще се наложи да използваме фурната и голямата тава, с която тя идва.
Застиламе тавата с хартия за печене и нареждаме два големи патладжана, 4-5 изчистени червени чушки и един голям домат. За да не се пръсне, надупчваме патладжана с вилица или с остър нож.
Печем на 200-210 градуса, като по средата на печенето обръщаме зеленчуците. След като хванат коричка, ги вадим в тенджера и ги похлупваме, за да се задушат за около 30 минути. После белим зеленчуците, режем ги на ситно или ги смиламе в блендер.
Овкусяваме с 2-3 скилидки чесън, олио, сол, пипер и малко накълцан магданоз.
Дип от патладжани с майонеза

Този кадифен дип можем да сервираме с препечен хляб и да си спретнем една лека вечеря, или да го поднесем с плоски питки или тортила чипс и да го използваме като мезе. За целта изпичаме два големи патладжана по вече посочения начин, задушаваме ги под капак и ги белим.
Режем ги на ситно или блендираме и добавяме 200 грама майонеза, 3-4 смлени скилидки чесън, малко копър и шепа натрошени орехи.
След като разбъркаме, слагаме и няколко супени лъжици олио до получаването на гладка, лъскава смес, и подправяме със сол и мъничко черен пипер. Добре е да оставим за няколко часа дипа в хладилник, за да се обединят вкусовете.
Сервираме с още малко орехи и копър и хляб или тортила чипс.
Мексикански дип с патладжан

Учудващо или не, но в горещото време лютите дипове са чудесна компания на изстудените питиета. Неслучайно топли държави като Мексико са изобретили куп люти ястия, включително и този дип, в който патладжаните се събират с печени люти чушлета и изобилие от подправки.
За целта два патладжана се изпичат заедно с голяма глава жълт лук и няколко люти чушлета, почистени от семките и жилите.
След като се задушат и обелят зеленчуците, към тях се прибавя лют сос според наличностите - срирача, табаско, чили сос. Слагаме и сока на един лайм и подправяме със сол, черен пипер, малко червен пипер, зехтин, кимион, куркума и, ако обичаме, кориандър.
Оставяме за няколко часа в хладилник и сервираме с тортила чипс или плоски питки.