Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Щрудел с патладжани

Щрудел с патладжани Снимка: Стоян Георгиев
Щрудел с патладжани Снимка: Стоян Георгиев
Щрудел с патладжани Снимка: Стоян Георгиев

Здравейте,

Тази рецепта е от новия брой на списание „Меню", който е посветен на зеленчуците. В него се разказва за еволюцията на патладжана, за проблемите на ферма за биологично производство на зеленчуци, както и за слабо познатата биохимия на тези култури.

Начин на приготвяне:

Измийте патладжаните, обелете ги и нарежете на дребни кубчета.

В подходящ съд загрейте 3-4 с.л. зехтин сложете патладжана, посолете, подправете с черен пипер и пържете до зачервяване.

В края добавете и нарязания на тънки филийки чесън,  след около минута прехвърлете в голяма купа.

Обелените чушки почистете от семената, нарежете на кубчета и добавете към патладжана.

Обелете доматите, нарежете на кубчета и също прибавете към сместа.

По същия начин нарежете и двата вида сирене и слоежете в купата при останалите продукти.

Почистете и измийте босилека, нарежете на лентички и  поръсете върху сместа. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте добре.

Пригответе корите за баница. Ако са фини точени кори използвайте 3 броя, като всяка кора намажете със зехтин .

Ние използвахме кори с етикет „домашни" които са малко по дебели и дълги. В този случай ползваме една кора, която е намазана със зехтин.

В единия край на кората сложете от плънката и внимателно навийте на руло без да стягате прекалено.

Така приготвените рула подредете в тава покрита с хартия за печене, намажете ги с още зехтин отгоре и печете до зачервяване в предварително загрята до 180 градуса фурна.

След изваждане от фурната, покрийте щрудела с чиста кърпа и оставете да се задуши за 10 минути. Нарежете на парчета, като може да изрежете крайчетата, ако са много препечени и поднесете с млечен сос от кисело мляко, чесън, сол, копър и малко зехтин.

Щруделът е най-вкусен, когато е изстинал.

 

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените