Един клиент в канадски ресторант някъде из Квебек поискал сирене на картофките си и... се родила легенда.
"Путин" - или Poutine, както се изписва оригинално - е канадска гордост, датираща от 50-те години на миналия век. Името, най-общо, се превежда като "бъркотия".
Тя стопля стомаха и душата, утешава канадците, ако са тъжни, и ги лекува, ако имат махмурлук.
Една от градските истории разказва, че в ресторант "Смеещият се леприкон" в Квебек клиент си поръчал пържени картофки, но помолил към тях да има и натрошено сирене.
И така без да иска създал "Путин".
Друг мит води към Дръмъндвил, отново в Квебек, където през 1964 г. официално "Путин" е регистрирано като запазено название и в рецептата има пържени картофи, сирене и сос грейви.
Споровете кой точно е измислил ястието са логични - в провинцията има изобилие от мандри и сиренето от тях се слага на почти всичко.
Особено популярни са парченцата прясно безсолно сирене, които остават от производството на големите буци сирене. Те са популярно мезе както сурови, така и панирани.
"Путин" е толкова известно ястие, че дори се предлага в канадските ресторанти на McDonald"s. Оригиналната рецепта изисква картофи, нарязани на тънки ивици и изпържени в дълбока маслена баня, сирене и плътен вкусен сос грейви.
Пропорциите картофи-сирене трябва да са 50 на 50, грейвито е на вкус.
И, да, ястието е калорично, заради което се смята, че действа чудодейно след тежка вечер. Мазнините от сиренето и грейвито спомагат за облекчаване на махмурлука, за засищане на глада след препиване и за затопляне на тялото, жадно за питателна храна.
Освен това "Путин" се приготвя сравнително бързо, особено ако имаме под ръка готово грейви, което го прави и великолепна късна закуска.
Как да си го сготвим с или без махмурлук?
Необходими продукти:
- 3-4 средни картофа
- 2 чаши сирене на кубчета - за предпочитане прясно сирене
- Олио за пържене в маслена баня
- За грейвито - 500 милилитра телешки бульон, 300 милилитра пилешки бульон, чаша брашно, 3-4 супени лъжици нишесте, 5-6 супени лъжици масло, черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Първо си приготвяме грейвито. В купа разбиваме грейвито с няколко лъжици от един от двата бульона. След това в дълбок тиган изсипваме маслото и запържваме брашното, докато покафенее. Прибавят се бульоните и се бъркат до завиране.
Добавя се и половината нишесте, бърка се енергично, и се добавя другата половина. Ако искаме по-гъсто грейви, можем да увеличим нишестето. Подправяме с черен пипер на вкус.
Грейвито може да се съхранява до седмица в хладилника в добре затворен буркан или контейнер.
Останалото е лесно - режем картофите на тънки ивици и пържим в дълбока маслена баня, докато станат хрупкави.
Изсипваме ги в дълбока чиния, добавяме сирене и заливаме с горещо грейви. И се наслаждаваме на тази магия, докато е гореща.