Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Хавайското ястие за душата, което може да нахрани всеки гладен тийнейджър

Историята и начинът на приготвяне на култовото "Локо-Моко" Снимка: iStock
Историята и начинът на приготвяне на култовото "Локо-Моко"

Хаваите винаги са били свързвани повече с културата си на пиене (и великолепните тики коктейли) отколкото с кухнята си. А тези райски острови в Тихия океан определено има с какво да се похвалят, когато става въпрос за храна.

Понякога човек има нужда в душата си за нещо вкусно, хранително, мазничко и особено засищащо, което да храни както стомаха, така и душата. Подобни храни за осигуряват комфорт и едно меко усещане, че нещата все пак ще се подредят.

Именно такова ястие е хавайското "Локо-Моко" - комбинация от ориз, кюфте, яйце, грейви и още други продукти, която е създадена за да успокоява гладните стомаси на бедни тийнейджъри, но до днес се е преврънала в едно от най-знаковите неща за хапване от островите.

"Локо-Моко" не е нещо, което ще ви сервират в луксозните ресторанти, но пък можете да го намерите във всяка (или почти всяка) закусвалня, като местните се гордеят с това, че ястието им е най-добрата бърза закуска в света.

Историята започва скоро след Втората световна война - през 1949 г. Двойката Ричард и Нанси Иноуи решава да отвори закусвалнята "Линкълн Грил" в град Хило на остров Хавай. Мястото се намира точно до парка "Линкълн", откъдето идва и името на заведението.

В парка се събират и група тийнейджъри за тренировки по "бос футбол", приели името Lincoln Wreckers Athletic Club, като след тренировки момчетата често се събирали в закусвалнята на Иноуи, където играели на пинбол машините, цъкали карти или просто слушали музика на джубокса.

Това ястие е холестеролна бомба, но е толкова вкусно, че човек не може току-така да се откаже изцяло от него Снимка: iStock
Това ястие е холестеролна бомба, но е толкова вкусно, че човек не може току-така да се откаже изцяло от него

Макар отборът им да имал известни успехи в местната лига, в тези години тийнейджърите рядко имали особено много пари в себе си. За сметка на това пък, подобно повечето момчета в тази възраст, разполагали с вечно гладни стомаси.

Така най-често те поръчвали и най-евтините опции в менюто на заведението - супата с юфка Саимин или сандвичи, които обаче рядко успявали да ги заситят съвсем.

В крайна сметка отборът измислил план да помоли собствениците да създадат за тях специално ястие - нещо, което хем да е достатъчно евтино за тях, хем да е и засищащо. За задачата Wreckers изпратили Джордж Окимото, по-известен с прякора си "Локо" - "Лудия" (от испански) заради играта му на терена.

Така той отишъл при Ричард и Нанси, а те, на свой ред, измислили рецептата. Накрая момчетата я кръстили на съотборника си, добавяйки римуващото се "моко" ("сополи" на испански) в заглавието на рецептата.

Самото ястие в началото представлявало купа ориз, върху който се поставя телешко кюфте за хамбургер и всичко това се залива със сос грейви (естествени сокове от телешкото месо, отделящи се при готвене, сгъстени с пшеничено или царевично брашно).

Впоследствие бил добавен и последния официален детайл към ястието - едно яйце, изпържено на плоча.

Ето и рецептата за това великолепно ястие за 4 души:

Рецептите за "Локо-Моко" варират в съставките си, но основата винаги е една и съща - ориз, кюфте, грейви и яйце. Снимка: iStock
Рецептите за "Локо-Моко" варират в съставките си, но основата винаги е една и съща - ориз, кюфте, грейви и яйце.

Необходимите съставки:

  • 2 чаши ориз;
  • 2 чаши вода;
  • Половин килограм телешка кайма (ще стане и с друга);
  • 4 яйца;
  • Половин чаша телешки бульон;
  • 1 чаена лъжичка соев сос;
  • 1 чаена лъжичка масло;
  • 1 супена лъжица брашно;
  • Два стръка пресен лук;
  • 1 глава лук;
  • Олио - на вкус;
  • Сол - на вкус;
  • Черен пипер - на вкус.

Начин на приготвяне:

Изплакнете ориза под хладна вода. Поставете измития ориз и 2 чаши вода в тенджера и го согтвете.

Оформете 4 плоски кюфтета от телешката кайма и ги овкусете със сол и черен пипер. Нарежете и главата лук на ситно.

Паралелно с това пригответе в купа отстрани основата за соса. Там изсипвате бульона и соевия сос. По желание можете да добавите вътре сос "Уорчестър" и дори малко табаско или кетчуп, които да придадат допълнителен вкус, но не е задължително.

Загрейте малко олио в тиган на средно силен огън. В него изпържете кюфтетата, така че да се получи хубав загар и от двете им страни, а лукът - докато стане доволно златист. 

Изсипете ориза в отделни чинии и поставете кюфтетата и запържения лук върху всяка една от порциите.

В тигана с мазнината, в който сте изпържили клюфтетата, сипете разбъркания с другите съставки телешки бульон. Когато сместа се загрее, добавете маслото и брашното, а след това разбъркайте, докато се получи хомогенна смес. Сосът не трябва да е особено гъст, но не трябва да е и твърде течен.

Залейте обилно порциите с Грейви и ги поръсете с нарязания пресен лук. 

Може много добре да се комбинира с туршии, зелена салата или домати, резултатът е винаги прекрасен. 

Перфектната комбинация за подрастващи и вечно гладни момчета, а и не само. Снимка: iStock
Перфектната комбинация за подрастващи и вечно гладни момчета, а и не само.

Крайният резултат е магия за стомаха и душата, с която обаче не бива да се прекалява, тъй като е и холестеролна бомба. Въпреки това веднъж на определено време човек спокойно може да си позволи да се поглези с такава храна.

Към днешна дата ястието набира голяма популярност, но най-вече все още предимно в САЩ. Известни готвачи като Саманта Браун (водещ на Taste of Hawai) и Адам Ричман (Man v. Food) са отразявали приготвянето на тази скромна класика.

А каква по-добра идея да тествате тази рецепта за един импровизиран съботен или неделен брънч вкъщи?

 

Най-четените