Ако търсите вдъхновение как да се храните по-здравословно, предаванията на Гай Фиери не са вашето нещо.
В шоуто си, посветено на американските закусвални и местенца за бързо хранене, Фиери опитва възможно най-калоричните ястия, за които можете да се сетите - тройни и четворни чийзбургери с много майонеза и чили, лазаня с височина колкото човешка педя, хотдог с пълнеж от куп салати и кайма и още много други.
Водещият и преди е бил критикуван, че храната, която яде пред камерите, е като "инфаркт в чиния", но напоследък обвиненията към него зачестяват.
"Аз съм вашият шеф-готвач, а не вашият доктор!", заявява в отговор Гай Фиери.
Пред "Си Ен Ен" той допълва, че отговорността за хранителния режим на зрителите му не е негова, а на техните лекари, и че човек със сигурност трябва да внимава какво и колко яде.
"Тази храна е вредна, само ако изядете цялата порция", казва още водещият, който обикновено опитва само няколко хапки на малкия екран.
Фиери разяснява и че когато си набележи определен район, в който да пробва закусвалните, екипът му подбира 15-20 заведения на място. Чак след това шеф готвачът избира няколко от тях, в които да снима, като внимава храната в тях да е възможно най-разнообразна.
Именно така в един епизод на Diners, Drive-ins and Dives попадат както лазаня с дебел слой наденици и допълнително паста отгоре, така и чийзбургери с колсло и за десерт - шоколадови трюфели с допълнително шоколадова глазура.
Сред любимите ястия на Фиери, които е дегустирал в шоуто, са бургерите с препечен бекон, огромните стекове и пърженото пиле в Мемфис.
Веригата ресторанти на водещия - Flavortown - предлага същия тип храна, който не е подходящ за хора на диета.
Рекордът държи "истинският бургер със сирене", поднесен с домашни пържени картофки - общо 2400 калории за порция. В бургера има специален барбекю сос, щедро количество сирене чедар, домат, зеле и майонеза.
В менюто на Фиери може да се срещне още бургер с макарони и сирене и сандвич със свинско и шунка.
Като предястия пък са представени пържените пилешки гърди със спагети и наденички и пилешкото с паста със сметанов сос.
Ресторантите на Фиери за бързо хранене имат и доста популярни фенове, сред които актьорите Джон Кразински и Стенли Тучи и кулинарната водеща Марта Стюарт. Звездата от "Здрач" Кристен Стюарт дотолкова харесва храната на Flavortown, че иска Фиери да води сватбата ѝ някой ден (покана, която водещият е приел).
"Хората си мислят, че ям само дълбоко изпържена пица и чийзбургери", шегува се готвачът, защото извън снимачната площадка яде по-скоро разумно.
Когато не снима, Фиери готви всяко ястие у дома и не посещава ресторанти. Фен е на салатите и на сушито, както и на тайландската кухня, и се храни предимно нисковъглехидратно. Водещият се стреми да има само едно обилно хранене през деня - или на обяд, или на вечеря, но никога и двете едно след друго.
В разговор за GQ той уточнява, че ако знае, че за вечеря ще има обилно барбекю например, на обяд ще изяде само една салата.
Сред любимите му здравословни храни са брюкселското зеле под всякакви форми, грахът, морковите и кълновете. Фиери обяснява, че за да са по-диетични спагетите му, често ги приготвя от тиквички или тиква. Влюбен е и в морските дарове - миди, скариди, рачешко месо.
През определен период от време той практикува и така наречения фастинг и не яде нищо за от 8 до 16 часа от денонощието. Водещият припомня и че не изяжда цялата храна, която му сервират в закусвалните, които показва в предаването си.
"Не изяждам целия хамбургер пред мен. Опитвам по две ястия във всеки ресторант и докато хапна по две хапки от всяко, вече съм сит", разяснява Фиери.
Когато той реши да съгреши, предпочита пица, защото е любима и на децата му, сушено говеждо и брецели. Последните ги обича подсолени и ги хапва с горчица, както правят немалко хора в Ню Йорк.
Въпреки това най-често Фиери посяга към салатите и вегетарианските ястия, освен ако не е в поредната закусвалня със свръхмазна храна.