Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Бирената култура на Белгия е част от ЮНЕСКО, но вече няма кой да пие

Консумацията на пиво в страната намалява Снимка: iStock
Консумацията на пиво в страната намалява

Извън официалните вероизповедания, може да се каже, че в Белгия има две религии - бирата и колоезденето.

И докато любителското каране на велосипед и манията на нацията по професионалното колоездене са в разцвет, то страстта към бирата намалява със сериозни темпове.

Белгия не е най-големият производител или консуматор на бира в Европа и трудно може да се мери със страни като Германия и Чехия, но пивото е на изключителна почит в страната.

Белгийската бирена култура е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, подобно на фламенкото на Испания и тангото на Аржентина.

Производството и консумацията на това питие са част от културата на страната от векове, а в Белгия се правят 1600 марки бира. Навремето всяко населено място е имало и своя пивоварна, а днес броят им е внушителните 411.

••• А тук е идеалното място да се опитат поне няколко от тях:

За разлика от Германия обаче в Белгия не са налагани стандарти за позволените съставки в бирата, което е довело и до изключителното многообразие на видовете пиво. Редица видове лагери и ейлове, както и характерните трапистки и абатски бири, плодови или живи бири са част от огромната традиция.

Това прави страната с под 12 млн. души население европейски, а вероятно и световен лидер по брой марки бира на глава от населението.

Но както и в останалата част от Европа, и Белгия не е пощадена от тенденцията за намаляваща консумация на бира и изобщо на алкохол.

За последните 10 г. употребата на бира в страната е намаляла с близо 20 на сто, а само през 2024 г. спадът е с 2 на сто спрямо година по-рано, сочат данните на Асоциацията на пивоварите в Белгия.

През 2024 г. белгийците за изпили едва 6,4 млн. хектолитра бира, а пивоварните са намалели с 6.

Спадът, според федерацията, може да се обясни с "постоянния натиск върху покупателната способност, намалената конкурентоспособност, високите цени и нестабилния геополитически контекст".

Консумацията на бира намалява. Снимка: iStock
Консумацията на бира намалява.

Вероятно и затова по-големия спад е в употребата на бира в заведения и ресторанти, а при продажбите от магазините той е по-ограничен.

От федерацията отбелязват, че се наблюдава промяна в алкохолните навици на хората в страната, а загрижеността за здравето расте. "Белгийците пият по-малко алкохол като цяло и съответно - по-малко бира", поясняват пивоварите.

Оттам призовават правителството да гарантира, че "дебатът по отношение на алкохола и здравето не се насочва към крайни позиции". От сектора предупреждават, че индустрията се нуждае от стабилна регулаторна среда и искат властите да се фокусират върху борбата със злоупотребата с алкохол без да стигматизират умерената консумация.

Пивоварите допълват, че единствената категория с ръст е тази на безалкохолните бири. Скорошно проучване в страната сочи, че цели 8,8 на сто от продадената бира е безалкохолна.

Подобни са тенденциите и в останалата част от Европа. Според данните на Евростат за 2023 г. производството на пиво в ЕС намалява, но това на безалкохолна бира расте.

Проучвания в други страни сочат, че най-младите и поколението Z употребяват по-малко алкохол от поколенията преди тях, което обяснява поне част от спада в общата консумация на алкохол.

••• Това е част от тренда:

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените