Когато заговорим за държави с изкусителна кухня, Виетнам няма да е нито първото, нито може би петото име, за което ще се сетим. Виетнамските ястия обаче могат да смаят небцето със своите богати вкусове - по-леки и морски по бреговете, и по-тежки навътре в страната.
Специално място в този свят на подправки и аромати заемат супите - горещи или студени, с месо, с морски дарове или само със зеленчуци, с люто или без. Даже и в мегаполиси като Ханой и Хо Ши Мин хората намират време за купа с вкусна супа и съживяващо действие.
А специално място сред това пищно виетнамско угощение има супата Фъ.
Ястието има скромни корени във виетнамските провинции, където всекидневно са се приготвяли супи от тънко нарязано биволско месо, оризови спагети и бульон. Всичко това ври на огъня в огромна тенджера, докато вкусовете напълно се обединят.
Добавят се и аромати - соев сос, чили, кориандър, джинджифил, гъби, кълнове - и се получава засищаща супа с ясно изразен вкус и характер.
Със сигурност вариации на гозбата има далеч преди тя да се появи из кулинарни хроники и бележници с рецепти. Едно е сигурно, както посочва кулинарната блогърка Андреа Нгуен - супата Фъ (или Фо) започва да придобива познатия и до днес вид в района на Ханой, тогава под френска окупация.
Най-разпространената теория е, че "Фъ" идва от неправилно произношение на френското "feu", което буквално означава огън.
Тази версия подсказва за дългото готвене, през което преминава супата, като се започне от костите с костен мозък, които трябва да се варят с часове.
Френската окупация от 80-те години на XIX век носи на виетнамците и схващането, че биволите и кравите могат да се заколят и специално за дадено ястие, а не само защото са смъртно болни.
Така започват да се колят животни, само и само за да бъде приготвена божествената супа Фъ.
Сготвена веднъж, супата може да засити гладниците от домакинството за поне два дена напред, а дори и повече.
Виетнамците започват да консумират Фъ по всяко време, като особено много им харесва да ядат супата за закуска. Изпълненият с тежък труд ден се изкарва по-лесно, когато първото ястие за деня е било богато на протеини от месото, колаген от костите и костния мозък и минерали от бульона и подправките в него.
В някои домакинства супата се давала дори на кърмачета и се приемало, че укрепва крехкия им организъм.
Виетнамският поет Ту Мо неслучайно пише "Ода за Фъ", в която хвали финия ѝ вкус и това, че я харесват и бедни, и богати.
На север, покрай Ханой, супата си остава малко по-скромна на вкусове и подправки, докато на юг се осмеляват да добавят захар, изобилие от подправки и меса като пилешко, шкембе и морски дарове. Затова и няма консенсус коя е най-апетитната Фъ и виетнамските пуритани спорят по темата и до днес.
Макар че супата се продава и по количките за улична храна, в луксозните виетнамски ресторанти я има и с патешки дроб, масло от трюфели и хайвер на цена от над 100 щатски долара.
Местните все пак съветват ако искаме да опитаме истински вкусна Фъ, да изберем малък семеен ресторант или ресторант, който самите виетнамци обожават да посещават. Тъй като супата продължава да се търси изключително много за закуска, много от заведенията работят от тъмни зори.
Популярният шеф-готвач Люк Нгуен пък има своя рецепта за супа Фъ, която е лесно изпълнима и на българска територия.
Ето и необходимите продукти за 8 щедри порции:
- 2 килограма телешка опашка на парчета от по около 3 см
- 2 килограма немазно телешко месо + 400 грама тънко нарязано немазно телешко за сервиране
- 1,5 килограма оризови спагети
- 4 глави лук (небелени)
- 4 пера пресен лук (на ситно)
- 2-3 скилидки чесън (небелени)
- 150 грама корен джинджифил (небелен)
- 100 грама захар
- 200 грама соев сос
- Лайм
- Сол, черен пипер, лют червен пипер, кориандър
Начин на приготвяне:
Телешките опашки се поставят в дълбока тенджера, пълна със студена вода, към която се добавят три супени лъжици сол. Престояват за около час, след което се отцеждат.
През това време в дълбок загрят тиган се запържват чесънът, лукът, накълцаният пресен лук и джинджифилът. Небелените зеленчуци ще освободят по-наситен и интензивен вкус, след което ги вадим, белим и режем на не много ситно.
В тенджера от 6 литра слагаме опашките и двата килограма телешко, нарязано на кубчета.
Слагаме на котлона да заври, като непрекъснато отпенваме с лъжица, за да се получи бистър бульон.
Когато бульонът е напълно прозрачен, добавяме зеленчуците, соевия сос, захарта и подправките. Намаляваме котлона и оставяме супата да къкри за три часа.
Накрая прибавяме оризовите спагети и готвим според указанието на опаковката до омекване. Сервираме супата гореща с гарнитура от леко запържено на сух тиган и нарязано на тънко телешко месо.
Поднасяме я с резенче лайм и по желание още соев сос, лют червен пипер, чили или кориандър. Супа Фъ традиционно се яде с клечки и специална лъжица.
Към супата могат да се прибавят и моркови, праз, гъби, целина или ряпа.

