Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Италианската сватбена супа - пикантната история зад една различна супа-топчета

И каква е разликата с българската супа-топчета? Снимка: iStock
И каква е разликата с българската супа-топчета?

Името ѝ - гръмко, а като я погледнеш - почти досущ като нашата супа-топчета. Това е италианската сватбена супа, която носи малко озадачаващо название. Все пак когато си помислим за сватби, се сещаме за пищни сметанови торти, богати блюда, красиво поднесени порции... но не и супа.

Като капак на всичко името всъщност май няма много общо със сватбите.

Италианската сватбена супа е бедняшко ястие от Южна Италия, за което са се използвали остатъци от месо и зеленчуци.

Изрезки от свинско и понякога телешко са се смилали на кайма, от която се оформят топчета. Прибавят се зеленчуци според наличностите и паста, отново според това каква има из шкафовете на италианската домакиня.

Всичко това се обединява в тенджерата, където всяка съставка придава своя вкус и характер на супата.

Снимка: iStock

Мълвяло се, че ястието се сервира на сватби, защото е засищащо и дава сили на младоженците да се впуснат в първата си брачна нощ.

Сватбарите пък се черпели със супата, за да имат енергия да изчакат булката да докаже честността си. Колкото и романтично да звучат тези предания, те са далеч от истината.

Наименованието "сватбена супа" всъщност е не особено добър превод от minestra maritata - супа, в която продуктите са се слели в едно и са се "оженили".

В Кампания например супата се приготвя след ежегодното масово клане на прасетата, когато има изобилие от месни обрезки, които няма да отидат за друго ястие.

В Неапол сватбената супа се смята за цяр срещу настинки и махмурлук, докато в Сицилия присъства и по Коледа и Нова година.

Сицилиански и неаполитански емигранти пренасят рецептата за супата в САЩ, където американците са запленени както от вкуса ѝ, така и от необичайното ѝ име.

С навлизането на индустриалното производство на паста по кутиите ѝ дори е отпечатано как се прави сватбената супа наред с рецептите за лазаня, "Болонезе" и други.

Снимка: iStock

Американците не издържат на изкушението и правят някои промени в рецептата.

Започват да се появяват варианти с пилешки кюфтенца, със сметана в бульона или пък с "по-модерни" зеленчуци като чушки, царевица, карфиол и броколи. Тези добавки сериозно отдалечават сватбената супа от оригинала ѝ на ястие на бедните, направено с каквото има в кухнята.

В италианския си оригинал ястието разчита на много зелении, които да го сгъстят - спанак, зеле, ендивия, листа фенел, лапад и други.

Каква е разликата с българската супа-топчета? Освен изобилието от зеленолистни, в италианската сватбена супа никога няма застройка.

Снимка: iStock

А как да си я направим у дома? Ето необходимите съставки:

  • 500 грама шарено свинско месо, може и от крачета, бузи и уши
  • 100 грама пармезан
  • 100 грама галета
  • 100 грама прясно мляко
  • 2 моркова - грубо нарязани
  • 1 глава лук - на ситно
  • Зеленолистни по избор - спанак, лапад, ендивия, кейл и други
  • 1 литър пилешки бульон
  • 1 чаша дребна паста по избор
  • Сол, пипер, магданоз на много ситно и чесън на вкус

Начин на приготвяне:

Първо си приготвяме кюфтенцата, като омесваме смляното свинско месо с пармезана, галетата, прясното мляко, малко магданоз и чесън на ситно. Оставяме каймата да си почине за около 30 минути и да си поеме вкусовете, след което оформяме кюфтенца колкото орех.

Запържваме ги леко в тиган с малко зехтин - само колкото да придобият коричка.

В дълбока тенджера запържваме лука и чесън на вкус, след което добавяме морковите.

Пържим до омекване на морковите и добавяме зелениите, пилешкия бульон и кюфтенцата. Изчакваме супата да заври и намаляваме котлона на средна към ниска степен.

След около 15 минути добавяме пастата и варим до омекването ѝ. Супата се сервира гореща, поръсена с още малко магданоз.

На другия ден супата се сгъстява, защото пастата изпуска нишесте. Ако искате да ѝ върнете апетитния вид, добавете малко гореща вода или бульон при притоплянето.

Супата може да се подправи и с босилек, риган и мащерка.

В някои варианти в италианската сватбена супа има и картофи, а вместо дребна паста се използва орзо или кускус.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.

Най-четените