Името ѝ - гръмко, а като я погледнеш - почти досущ като нашата супа-топчета. Това е италианската сватбена супа, която носи малко озадачаващо название. Все пак когато си помислим за сватби, се сещаме за пищни сметанови торти, богати блюда, красиво поднесени порции... но не и супа.
Като капак на всичко името всъщност май няма много общо със сватбите.
Италианската сватбена супа е бедняшко ястие от Южна Италия, за което са се използвали остатъци от месо и зеленчуци.
Изрезки от свинско и понякога телешко са се смилали на кайма, от която се оформят топчета. Прибавят се зеленчуци според наличностите и паста, отново според това каква има из шкафовете на италианската домакиня.
Всичко това се обединява в тенджерата, където всяка съставка придава своя вкус и характер на супата.

Мълвяло се, че ястието се сервира на сватби, защото е засищащо и дава сили на младоженците да се впуснат в първата си брачна нощ.
Сватбарите пък се черпели със супата, за да имат енергия да изчакат булката да докаже честността си. Колкото и романтично да звучат тези предания, те са далеч от истината.
Наименованието "сватбена супа" всъщност е не особено добър превод от minestra maritata - супа, в която продуктите са се слели в едно и са се "оженили".
В Кампания например супата се приготвя след ежегодното масово клане на прасетата, когато има изобилие от месни обрезки, които няма да отидат за друго ястие.
В Неапол сватбената супа се смята за цяр срещу настинки и махмурлук, докато в Сицилия присъства и по Коледа и Нова година.
Сицилиански и неаполитански емигранти пренасят рецептата за супата в САЩ, където американците са запленени както от вкуса ѝ, така и от необичайното ѝ име.
С навлизането на индустриалното производство на паста по кутиите ѝ дори е отпечатано как се прави сватбената супа наред с рецептите за лазаня, "Болонезе" и други.

Американците не издържат на изкушението и правят някои промени в рецептата.
Започват да се появяват варианти с пилешки кюфтенца, със сметана в бульона или пък с "по-модерни" зеленчуци като чушки, царевица, карфиол и броколи. Тези добавки сериозно отдалечават сватбената супа от оригинала ѝ на ястие на бедните, направено с каквото има в кухнята.
В италианския си оригинал ястието разчита на много зелении, които да го сгъстят - спанак, зеле, ендивия, листа фенел, лапад и други.
Каква е разликата с българската супа-топчета? Освен изобилието от зеленолистни, в италианската сватбена супа никога няма застройка.

А как да си я направим у дома? Ето необходимите съставки:
- 500 грама шарено свинско месо, може и от крачета, бузи и уши
- 100 грама пармезан
- 100 грама галета
- 100 грама прясно мляко
- 2 моркова - грубо нарязани
- 1 глава лук - на ситно
- Зеленолистни по избор - спанак, лапад, ендивия, кейл и други
- 1 литър пилешки бульон
- 1 чаша дребна паста по избор
- Сол, пипер, магданоз на много ситно и чесън на вкус
Начин на приготвяне:
Първо си приготвяме кюфтенцата, като омесваме смляното свинско месо с пармезана, галетата, прясното мляко, малко магданоз и чесън на ситно. Оставяме каймата да си почине за около 30 минути и да си поеме вкусовете, след което оформяме кюфтенца колкото орех.
Запържваме ги леко в тиган с малко зехтин - само колкото да придобият коричка.
В дълбока тенджера запържваме лука и чесън на вкус, след което добавяме морковите.
Пържим до омекване на морковите и добавяме зелениите, пилешкия бульон и кюфтенцата. Изчакваме супата да заври и намаляваме котлона на средна към ниска степен.
След около 15 минути добавяме пастата и варим до омекването ѝ. Супата се сервира гореща, поръсена с още малко магданоз.
На другия ден супата се сгъстява, защото пастата изпуска нишесте. Ако искате да ѝ върнете апетитния вид, добавете малко гореща вода или бульон при притоплянето.
Супата може да се подправи и с босилек, риган и мащерка.
В някои варианти в италианската сватбена супа има и картофи, а вместо дребна паста се използва орзо или кускус.