Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Десертите, които трябва да опитате поне веднъж

Сладко, сладко и още сладко - препоръки, неподходящи за хора на диета Снимка: iStock
Сладко, сладко и още сладко - препоръки, неподходящи за хора на диета

Сладкиши, торти, кремове, бисквитки и много, много шоколад... Ах, тези десерти, способни да ни докарат до лудост, ако по някаква причина трябва да се лишим от тях.

Те могат да бъдат и онзи източник на наслада в края на тежкия работен ден, който да върне позитивизма ни, да събуди задремалото добро настроение и да премахне тъмните краски на ежедневието.

Тук обаче не говорим за пакетирани лакомства, към които прибягваме, за да задоволим нуждата дневната си доза захар.Не, днес на фокус поставяме изящните кулинарни десерти, успяващи да превърнат всяка хапка в истински триумф на сетивата.

Сладкарството неслучайно е определяно като висшата математика в готвенето. Само една грешна стъпка или спонтанна импровизация могат да доведат крайния резултат до пълен крах, затова ако сте решили да приготвите някой от любимите си десерти у дома, следвайте стриктно всяка инструкция.

Но когато не се чувствате уверени да се впуснете в подобно предизвикателство, винаги може да се доверите на приготвеното от кулинарните майстори, които със сигурност знаят какво правят. Все пак не е нужно винаги да отлагате удоволствието, нали?

А ето и нашите предложения за някои от най-вкусните десерти, заслужаващи да бъдат опитани поне веднъж в живота (или повече).

Морковена торта

Снимка: Unsplash

Не веднъж тази торта е намирала място във вицове или приказки, където главните действащи лица са пухкавите, сладки зайчета. Че кой друг, освен тях, би ял нещо подобно?

Е, има кой, а това стана ясно в момента, когато десертът започна да се появява все по-често на витирините на сладкарниците. За жалост, рискът да се попадне на доста лоша негова версия е голям, но това не бива да ви спира да го опитате.

Ще познаете добре направената торта от моркови по леката текстура, наситения вкус и умерената сладост на глазурата. Почти неизменна част от декорацията са и малките морковчета от фондан, които по закачлив начин ще събудят апетита.

Френски макарони

Снимка: Pixabay

Да си го кажем честно - само при вида на тези цветни хапки от меренг човек започва да слюноотделя обилно. И това не е никак случайно.

Френските макарони събуждат сетивата не само с вкуса си, но и с външния си вид. Пълнежът им може да бъде от богат на аромати маслен крем до плодово сладко с нотка освежаваща киселинност.

Интензивните цветове обикновено отговарят на вкуса на макарона, което дава възможност за безброй вариации, способни да задоволят и най-капризните любители на сладките изкушения. Хубавото е, че когато ги купувате, може сами да направите своя селекция и да се насладите на екзотични вкусове, за които дори не подозирате.

Шоколадова Бабка

Снимка: Unsplash

Руло с шоколад, бриош или сладък усукан хляб - както и да наречете този десерт, трябва да знаете едно - той не е за хора на диета.

Рецептата е позната в много страни по света, но за най-популярни се смятат полската и еврейската ѝ версии.

Вариациите се различават по продуктите и плънката, като някъде тестото се замесва само с жълтъци, а на други места - с цели яйца. Пълнежът може да включва канела, ядки, смлени шоколадови вафлички или смлени какови бисквити.

Тъй като за приготвянето на шоколадовата Бабка се използва доволно количество масло и шоколад, ако решите да приготвяте десерта сами, се пригответе в дома ви да се разнесе истинска феерия от аромати.

Каноли

Снимка: Unsplash

Почитатели сте на хрупкавата текстура и ефирния крем? Няма проблем, вземете си каноли.

Тези приличащи на тръби тестени сладости, пълни със смес от овкусено по специален начин сирене рикота, със сигурност ще ви пренесат в Италия. Правилното им приготвяне за местните жители е нещо като религия, а и не всеки има нужните умения да създаде идеалните каноли.

Отвъд основната рецепта на десерта, разбира се, съществуват и много негови вариации. В основата си хрупкавите туби се различават по размера и вкуса на пълнежа, а някои по-изобретателни сладкари поливат канолите с глазура от разтопен бял или тъмен шоколад.

Известно е, че съществуват цели фамилии, които от поколение на поколение предават строго пазената си тайна за десерта, подоно на тези за прясна паста. Но за да се доберете до някоя от тях, може би ще са ви нужни някои нетрадиционни средства.

Шоколадов мус

Снимка: iStock

Шоколад, шоколад и пак шоколад. Сякаш само той притежава онази магическа сила, способна да вдигне нивата на серотонин до небето и да изпише неповторимо блаженство на лицето ни.

Когато говорим за шоколадов мус обаче, тези усещания преминават на друго ниво. Приготвянето му не е особено трудно, тъй като съдържа почти минимални съставки (жълтъци, захар, разтопен шоколад и сметана), но както казахме в началото - със сладкарството човек винаги трябва да е нащрек.

Ще познаете добре приготвения мус по пухкавата му текстура и наситената с вкус лекота във всяка следваща лъжичка. Добавени към него пресни плодове пък биха внесли истинска нотка свежест, съчетаваща се идеално със сладостта на десерта.



Най-коментирани

Най-четените