Върнахте ли се вече от Гърция или дългоочакваната почивка в южната ни съседка тепърва предстои?
Малко неща връщат спомена или пренасят във времето и пространството по-безотказно от вкуса и аромата.
Затова нека се озовем в Гърция с един традиционен и супер лесен десерт - галатопита.
Това е характерен за района на Пелопонес млечен пай, или млечна баница. Обичайно се приготвя около Великден, но е лек десерт, който се консумира охладен, което го прави идеален и за летните следобеди или вечери.
••• Още една любима рецепта от южната ни съседка:
Галатопита има различни вариации, като основната разлика е липсата или наличието на кори за баница.
Ястието има богат вкус,божествен аромат, кремообразна текстура и не е прекалено сладко. Представлява нещо средно между крем карамел и сладкиш.
И като всичко традиционно и южно, е простичко за приготвяне, с малко съставки и без прекалено суетене.
Вероятно единственият продукт от десерта, който не е в обичайните наличности у дома, е грис, но и той е лесен за набавяне. За галатопита е най-добре да се използва фин пшеничен грис.
Другият плюс е, че може да се държи в хладилник, където да изкара няколко дни - стига да остане нещо.

Тук предлагаме по-класическата рецепта - без кори за баница, защото е лято и никой не иска да си усложнява живота с излишни движения в кухнята.
Необходими съставки:
- 100 г фин грис
- 1 литър прясно мляко
- 3 яйца
- 100 г захар
- 1 ч.л. ванилова есенция
- Кората на един лимон
- 2 с.л. масло
- Канела за поръсване
Начин на приготвяне
Затоплете в съд на котлона млякото и бавно го разбъркайте с гриса до кипване. Добавете захарта, лимонената кора и ванилията и бъркайте врящата смес, докато се сгъсти - за около 5-10 минути.
Дръпнете от огъня, добавете маслото и разбъркайте. След като се охлади достатъчно, добавете и добре разбитите яйца.
Изсипете сместа в намаслена тава и печете на 170-180 градуса за около 40 минути, докато стане златиста отгоре. При варианта с кори за баница няколко кори се намасляват и се поставят под и/или над сместа преди печенето.
Преди сервиране поръсете десерта с канела. Консумира се охладен.