Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Хрупкава целувка и сметанов крем: Неустоимото изкушение на име "Павлова"

Тортата се превръща в символ на две държави, които се смятат за нейна родина. Но каква всъщност е истината? Снимка: iStock
Тортата се превръща в символ на две държави, които се смятат за нейна родина. Но каква всъщност е истината?

Хрупкав целувчен блат, лек и ефирен крем, а за завършек - пресни сочни плодове, поръсен с пудра захар...

Торта "Павлова" е истинско изкушение за сетивата, но малцина са тези, които могат да я приготвят до съвършенство.

Ако попитате някой австралиец за произхода на десерта, той с гордост ще ви отговори, че нещото, с което страната му се гордее най-много, е именно снежнобялата хрупкава торта. Тя заема специално място на Коледната трапезата и е освежаващо лакомство в чест на предстоящите горещи дни.

Но има един проблем - новозеландците изпитват същите силни чувства към "Павлова".

Подобно на мнозина, в кулинарната индустрия топ готвачът Питър Гилмор също е на мнение, че тортата се ражда именно в Австралия и е кръстена на къпещата се в слава през 20-е години на миналия век руската балерина Анна Павлова.

Според версията на австралийците готвачът Хърбърт Бърт Саш създава целувчения десерт в един от най-популярните хотели в град Пърт през 1935 г. След месец експерименти и десетки неуспешни опити, той успява да измисли рецептата, оцеляла и до днес.

По този въпрос историята на новозеландците е подобна - отново имаме готвач, но този път анонимен, който създава тортата в хотел в Уелингтън, като твърденията са, че е получил вдъхновение по време на единственото турне на балерината в страната през 1926 година.

Въпреки това Хелън Лийч, посветила живота си на кулинарната антропология, не е съгласна особено с тази версия. Тя потвърждава, че в новозеландската традиционна кухня съществуват три подобни десерта, но моментът, в който рецептата за тортата се появява в местно кулинарно издание е три години по-късно от момента във версията на готвача от Уелингтън.

Всъщност да се определи точния произход на десерта е много трудно начинание.

Според някои специалисти в областта е погрешно да се смята, че рецептите изобщо са измислени от конкретен човек, тъй като в по-голямата си част, с течение на времето, те просто се развиват, дори често на повече от едно населено място.

При толкова популярно сладко изкушение като "Павлова" не е изненада желанието и на Австралия, и на Нова Зеландия да го сложат в списъка с неща, които и те са дали първи на света. Но каквото и да си говорим - за някои това просто е въпрос на национална гордост.

Ровейки се по-надълбоко около рождената история на тортата обаче се разкрива една нова, трета версия, която започва далеч в миналото и то много по-отдавна от 1926 г.

Оказва се, че още през XVIII век в кухните на някои аристократични семейства в немскоговорящите страни се е приготвял десерт с блатове от меренг, сметана и плодове, така че това, което днес наричаме "Павлова", всъщност е рецепта на повече от два века.

Скоро домакините от средната класа в Европа започват да правят торти с подобни продукти и състав, като понякога заменят пресните плодове с консервирани и добавят ядки.

И така, лека-полека десертът става популярен в много европейски страни. До 1850 г. той може да бъде открит в готварските книги на Великобритания, Русия и Северна Америка. За основна причина "Павлова" да се озове в Австралия обаче се смята Втората световна война, когато в страната започват да прииждат много имигранти от немскоговорящите страни.

Най-вероятно никога няма да стане ясен точният произход на тортата, както се е случило с много други от най-известните рецепти в света.

А ако случайно ви се е приискало да я опитате и проявявате истинска смелост да си я приготвите сами, оставяме тази рецептата за вас, разработена от холандския шеф-готвач Рудолф ван Веен - известен сладкар и автор на няколко кулинарни книги.

Снимка: iStock

Торта "Павлова"

Продуктите, които са ви нужни, са:

За блата:

100 гр. белтъци

200 гр. захар

За крема:

500 мл. сметана

75 гр. захар

250 гр ягоди

За глазура:

100 гр. Бял шоколад

За поръсване:

Пудра захар

Белтъците (около 4 на брой) се разбиват заедно с половината от захарта в идеално суха купа. Може да го направите на ръка, което е доста трудно, затова препоръчваме да използвате миксер или кухненски робот. 

Когато сместа започне да става по-плътна, е време да добавите и останалата захар, след което продължете с разбиването. Готовата смес изсипете в пош с накрайник. 

Следващата стъпка е да изрежете два кръга с диаметър 24 см два кръга. След като приключите с изрязването им, вземете сместа и с помощта на поша оформете спираловидно три кръгли блата. Сложете ги в плоска тава и ги оставете във фурна на 100 градуса за три часа, за да изсъхнат. 

Целта е да останат бели, затова имайте предвид, че ако ги печете на по-висока температура, има опасност да потъмнеят.

За крема разбийте сметаната със захарта, а белия шоколад разтопете на водна баня. 

Време е да сглобим тортата - всеки от блатовете първо се намазва с шоколада, след което се слага и от крема. Най-отгоре се нареждат и ягодите. Всичко това се повтаря, докато се наредят всички блатове, като за финал се поръсва с пудра захар. 

Вашата "Павлова" е готова! Приятен апетит!

Най-четените