Дженифър Анистън е олицетворение на здравословния начин на живот. Тя открай време избягва драстични диети и вместо това разчита на меню, богато на плодове, зеленчуци и естествени източници на протеин като бекон, яйца, бобови култури, овесени ядки и млечни продукти.
За списание ELLE актрисата обяснява, че предпочита да приеме най-голямата си доза протеин за деня най-късно до обяд, но най-вече на закуска.
Затова Дженифър Анистън има три любими рецепти за закуска, които непрекъснато приготвя:
- Много протеинова кесадиля
Тази рецепта е от детската готварска книга на Анистън "Cook with Clydeo". Закуската е невероятно лесна и с малко помощ от мама или татко може да си я сготви дори и по-малко дете и да си похапне вкусно и здравословно.
За една порция се загрява малко мазнина по избор в незалепващ тиган и се изсипва едно добре разбито яйце. Разпределя се, за да стане на тънка палачинка и се подправя със сол и евентуално малко черен пипер.
Ръсим с малко сирене по избор и отгоре поставяме една кесадиля, по възможност пълнозърнеста, и се притиска с шпатула. След това обръщаме, за да се запече питката, като поръсваме с още малко сирене и парчета бекон.
Сгъваме кесадилята на две или на четири и поднасяме топла.
- Овесени ядки с белтък
Овесените ядки съдържат приблизително 14 грама протеин на 100 грама, освен това са богати на фибри, които са от жизненоважно значение за доброто храносмилане. Звездата от "Приятели" е измислила и хитър вкусен трик, с който да добави още протеин към тази закуска.
Пълна чаена чаша овесени ядки се сварява в чаена чаша прясно мляко, докато започне да омеква.
В този момент към ядките се прибавят един или два разбити белтъка и се готви до пълно омекване. Овесените ядки се оставят леко да се охладят и се гарнират по избор с пресни плодове, мед или кленов сироп.
Анистън понякога прибавя и фъстъчено масло, което също е богато на протеини. Заради меда и плодовете вкусът нa белтъка в закуската въобще не се усеща, кълне се актрисата. Понякога тя приготвя солен вариант на овесените ядки с белтък, бекон, сол и пипер.
- Парфе с кисело мляко
Актрисата е ходещо и дишащо доказателство, че може да си позволим сладко дори и на закуска и то да е здравословно и засищащо. За целта тя избира високомаслено кисело мляко, което разбива с миксер или блендер с мед или кленов сироп до получаването на пухкава хомогенна смес.
След това разпределя в по-дълбока чаша, след което изсипва малко овесени ядки. Следва отново кисело мляко и отново овесени ядки. Завършва се с кисело мляко и се гарнира с пресни плодове.
Закуската е още по-вкусна, ако престои няколко часа в хладилник, защото овесените ядки ще омекнат и ще се смесят с киселото мляко. Това е и лесен начин да накараме децата да закусят с нещо хем сладко, хем питателно.
- Тост с котидж и авокадо
В интервю за кулинарния сайт Bon Appetit Анистън споделя, че обожава препечени филии с авокадо, поръсени със зехтин, сол и черен пипер. За изданието тя допълва, че е открила своя начин да направи закуската хем по-вкусна, хем по-наситена на протеини, а и с лек свеж привкус.
За една порция са необходими две филии пълнозърнест хляб или хляб с квас, които запичаме на сух тиган.
Когато станат хрупкави, ги изваждаме, капваме малко мазнина и пържим на очи две яйца. Сглобяваме сандвичите като намазваме филиите щедро с котидж сирене и върху всяка от тях разпределяме по половин авокадо. Поръсваме със сол, пипер и зехтин и слагаме и яйцата.
Поднасяме веднага, като за предпочитане е жълтъците да останат рохки.
- Бананови палачинки
В един свой пост в Instagram актрисата пише, че често приготвя тези палачинки за децата на свои приятели и те ги обожават. Тя самата обича палачинките както за закуска, така и за междинно похапване, което не е прекалено калорично, а и съдържа достатъчно протеини.
За сместа са необходими 4 меки банана, едно яйце, чаша високомаслено прясно мляко, чаша брашно и лъжичка бакпулвер. Всичко това се разбива с миксер до гладка хомогенна смес.
Печем малки кръгли палачинки в загрят тиган и в мазнина по избор - Анистън предпочита кокосово масло заради аромата му. Сервираме с мед или кленов сироп, можем да гарнираме и с още резенчета банан.

