Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Кокаиновото вино, което е омайвало папи и президенти

Папа Лъв XIII казва, че това вино идва на ред, след като "молитвите не помагат" Снимка: iStock
Папа Лъв XIII казва, че това вино идва на ред, след като "молитвите не помагат"

Анджело Мариани е бил страхотен химик.

Името му звучи италианско, но всъщност Мариани е от Корсика. В средата на XIX век това му позволява да има достъп до редица екзотични за времето си продукти - плодове, подправки, чудодейни билки. И листа от растението кока. Тонове листа кока.

Мариани е почти обсебен от идеята за коката и нейното въздействие върху човешкия организъм и чете отдадено всеки къс информация за растението, който му попадне.

Така през 1863 г. той представя Vin Mariani - вино, обогатено с кокаин.

Както лично го описва Мариани, виното съдържа по 6 милиграма екстракт от листа на кока на унция (тоест на около 30 грама).

Напитката се рекламира като ободряваща, енергизираща, крайно полезна за тялото и ума. Етанолът във виното обаче извлича от коката почти чист кокаин и виното е силно въздействащо.

Тогава коката и кокаинът не подлежат на никакви регулации и всъщност алкохолните напитки с листа от кока се използват и в Америка, и в Европа. В САЩ например също има кокаиново вино и в него има с 20% повече кока, отколкото във виното на Мариани.

Химикът обаче има предимството да е умел с рекламата на виното си, което в основата си е сорт бордо. Той прави афиши, които го представят като идеалния дижестив, аперитив и източник на енергия при силна умора. Според Мариани виното е подходящо дори и за деца в малко по-умерени количества.

В някои от афишите, които той сътворява за кокаиновото си вино, са изобразени популярни за времето си френски артисти и музиканти. Агресивната кампания дава невероятни резултати.

Виното първо се превръща в хит в Париж, след това - в цяла Европа, а оттам и в САЩ. Папа Лъв XIII казва, че това вино идва на ред, след като "молитвите не помагат".

В медицинския журнал "Медицински новини" от 1890 г. се посочва, че виното на Мариани е по-ефикасно от редица познати дотогава медикаменти. Важно е да отбележим, че приемана по този начин, коката няма същия пристрастяващ ефект, какъвто има кокаинът.

Въпреки това напитката е имала силно въздействие върху човешкия организъм. В зависимост от приетите количества тя е предизвиквала прилив на енергия, на еуфория или на неконтролируем смях. Има и документирани случаи на леки халюцинации.

Вече споменатият папа Лъв XIII дотолкова харесва виното, че награждава Мариани със златен медал, гравиран с герба на Ватикана. По мнение на папата напитката е изключително препоръчителна, особено след прекарването на инфлуенца.

Наследникът на Лъв - папа Пий X - също се оказва почитател на виното на французина. Според него то действа освежаващо, спомага мозъчната дейност, подсилва и мозъка, и тялото. Френските президенти на свой ред се надпреварват да търгуват с Мариани.

Джон Пембъртън, създателят на Кока-Кола, също създава свое вино с екстракт от кока, което се опитва да наложи в САЩ.

В началото на XX век обаче ситуацията рязко се променя. Коката, която дотогава се приема за природен лек, започва да се изследва по-обстойно и с това идват и данните за опасността от употребата ѝ. Северна Америка и Европа са обхванати от протести, които настояват алкохолът и храните да не съдържат никакви наркотици.

Анджело Мариани създава вино без съдържание на кока, но то не се приема толкова добре, защото няма същия еуфоричен ефект. Без коката виното на Мариани е просто поредното силно бордо и нищо повече. Пембъртън също работи по напитка без кока.

Мариани се опитва да се бори със законовите промени, които все повече ограничават използването на кока, само че така и не среща успех.

А със смъртта му през 1914 г. виното му постепенно изчезва от рафтовете и химикът отнася тайната рецепта със себе си.

 

Най-четените