Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Корейската салата от краставици, с която да заместите таратора

Пикантно, но и свежо Снимка: iStock
Пикантно, но и свежо

Ние си имаме мезета, корейците си имат банчан.

Банчан е културата на сервиране на няколко леки ястия - салати, порция ориз, малко ферментирали зеленчуци. В Южна Корея преминават изцяло на подобен тип хранене през лятото и консумират почти само салати и ориз.

Корейците обаче не правят компромиси с вкуса и държат дори и пресните зеленчуци да са добре овкусени и да имат характер.

Сред любимите салати на корейците е пикантната салата от краставици.

Ястието се приготвя изключително лесно и в традициите на банчан понякога замества изцяло по-калорични и тежки храни в горещините.

Снимка: iStock

Най-важното е в салатата от краставици да се срещат всички вкусове - солено, сладко, кисело, горчиво и люто.

Както ние използваме таратора, за да се разхлаждаме в летния пек, така корейците ядат тази пикантна салата, за да се освежат. Причината е, че пикантните храни предизвикват потене, а потта охлажда тялото по естествен път.

Освен това краставиците са с богато съдържание на вода, което идва като манна небесна за изтормозения от високите температури организъм.

Салатата обикновено престоява няколко часа в хладилник, за да си попие вкусовете, затова когато се озове на масата, вече е изкусително свежа и апетитна.

Снимка: iStock

За две порции са необходими:

  • 2 средни краставици
  • 2-3 супени лъжици хубав соев сос
  • 2 стръка зелен лук - накълцани
  • 2 супени лъжици оризов оцет
  • 1 супена лъжица захар
  • Червено люто чили - на вкус
  • Сусам

Начин на приготвяне:

Добре е да си изберем краставици с по-фина кора, защото според оригиналната рецепта те не се белят, а само се измиват старателно.

След това краставиците се режат диагонално на тънки колелца, като за по-лесно може да се използва и белачка за зеленчуци. Дресингът за салатата се приготвя от останалите продукти, които се смесват в купа и разбъркват с вилица или бъркалка.

Опитваме дресинга, за да го направим по наш вкус - повече соев сос означава по-осолена салата, повече чили дава по-пикантен вкус. Може да се използва и смес между сладък червен пипер и чили.

В някои краища на Южна Корея вместо зелен се използва червен салатен лук, който пък придава сладникав вкус. Всичко е въпрос на предпочитания и експерименти.

След като краставиците и дресингът се смесят много добре, купата се прибира в хладилник, покрита с домакинско фолио. Салатата престоява поне няколко часа, а най-добре е цяла нощ, така краставиците поемат екзотичните вкусове.

Дресингът може да бъде направен предварително и съхраняван в хладилник до 2-3 дена, а в деня преди сервиране да се нарежат краставиците и залеят с него.

 

Най-четените