Ние си имаме мезета, корейците си имат банчан.
Банчан е културата на сервиране на няколко леки ястия - салати, порция ориз, малко ферментирали зеленчуци. В Южна Корея преминават изцяло на подобен тип хранене през лятото и консумират почти само салати и ориз.
Корейците обаче не правят компромиси с вкуса и държат дори и пресните зеленчуци да са добре овкусени и да имат характер.
Сред любимите салати на корейците е пикантната салата от краставици.
Ястието се приготвя изключително лесно и в традициите на банчан понякога замества изцяло по-калорични и тежки храни в горещините.
Най-важното е в салатата от краставици да се срещат всички вкусове - солено, сладко, кисело, горчиво и люто.
Както ние използваме таратора, за да се разхлаждаме в летния пек, така корейците ядат тази пикантна салата, за да се освежат. Причината е, че пикантните храни предизвикват потене, а потта охлажда тялото по естествен път.
Освен това краставиците са с богато съдържание на вода, което идва като манна небесна за изтормозения от високите температури организъм.
Салатата обикновено престоява няколко часа в хладилник, за да си попие вкусовете, затова когато се озове на масата, вече е изкусително свежа и апетитна.
За две порции са необходими:
- 2 средни краставици
- 2-3 супени лъжици хубав соев сос
- 2 стръка зелен лук - накълцани
- 2 супени лъжици оризов оцет
- 1 супена лъжица захар
- Червено люто чили - на вкус
- Сусам
Начин на приготвяне:
Добре е да си изберем краставици с по-фина кора, защото според оригиналната рецепта те не се белят, а само се измиват старателно.
След това краставиците се режат диагонално на тънки колелца, като за по-лесно може да се използва и белачка за зеленчуци. Дресингът за салатата се приготвя от останалите продукти, които се смесват в купа и разбъркват с вилица или бъркалка.
Опитваме дресинга, за да го направим по наш вкус - повече соев сос означава по-осолена салата, повече чили дава по-пикантен вкус. Може да се използва и смес между сладък червен пипер и чили.
В някои краища на Южна Корея вместо зелен се използва червен салатен лук, който пък придава сладникав вкус. Всичко е въпрос на предпочитания и експерименти.
След като краставиците и дресингът се смесят много добре, купата се прибира в хладилник, покрита с домакинско фолио. Салатата престоява поне няколко часа, а най-добре е цяла нощ, така краставиците поемат екзотичните вкусове.
Дресингът може да бъде направен предварително и съхраняван в хладилник до 2-3 дена, а в деня преди сервиране да се нарежат краставиците и залеят с него.