Сезонът на тиквичките е в разгара си.
Добрата новина е, че в момента тиквичките на пазара са възможно най-пресни, вкусни и почти изцяло с произход - България.
Лошата новина е, че при цялото това изобилие никак не е изключено тиквичките да ни писнат.
Започваме да се чудим как да ги приготвим и, ако може, да не висим край печката в топлото време, за да ги изпържим. И въобще как да убедим останалите на трапезата, че пържените тиквички не са най-вкусният им вариант?
Ето с тази рецепта ще убедите всички, че има по-хрупкави, по-вкусни тиквички, при това на фурна.
За тях са ни необходими:
- 2 средни тиквички
- Половин чаша фино настърган пармезан
- 2 супени лъжици зехтин
- 1 супена лъжица разтопено масло
- Сол, пипер и подправки на вкус - копър, розмарин или мащерка
Начин на приготвяне:
Първо пускаме фурната да загрява на 210 градуса. Високата температура и добре загрятата фурна са много важни за крайния резултат от наистина хрупкави тиквички.
В купа разбъркваме пармезана с лъжица от зехтина, лъжицата разтопено масло и подправките. Не прекаляваме със солта, защото пармезанът сам по себе си е солен.
Измиваме добре тиквичките и, без да ги белим, ги режем на тънки кръгчета. В друга купа ги разбъркваме с другата лъжица зехтин и овалваме добре, за да полепне мазнината.
Всеки резен тиквичка се маже със сместа от пармезан и се нарежда в широка тава, постлана с хартия за печене. Печем около 8 до 10 минути или до приятен хрупкав и златист загар.
Тези апетитни тиквички на фурна са чудесна гарнитура, мезе или лека вечеря. Към тях много си отива и чеснов сос.
За него се разбъркват няколко смлени скилидки чесън с 3-4 супени лъжици кисело мляко и 1-2 супени лъжици майонеза. Подправя се с копър, малко сол и, евентуално, мъничко черен пипер.