Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Най-вкусните и хрупкави тиквички без грам пържене

Бързи и чудесни за гарнитура, лека вечеря или мезе Снимка: iStock
Бързи и чудесни за гарнитура, лека вечеря или мезе

Сезонът на тиквичките е в разгара си.

Добрата новина е, че в момента тиквичките на пазара са възможно най-пресни, вкусни и почти изцяло с произход - България.

Лошата новина е, че при цялото това изобилие никак не е изключено тиквичките да ни писнат.

Започваме да се чудим как да ги приготвим и, ако може, да не висим край печката в топлото време, за да ги изпържим. И въобще как да убедим останалите на трапезата, че пържените тиквички не са най-вкусният им вариант?

Снимка: iStock

Ето с тази рецепта ще убедите всички, че има по-хрупкави, по-вкусни тиквички, при това на фурна.

За тях са ни необходими:

  • 2 средни тиквички
  • Половин чаша фино настърган пармезан
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 1 супена лъжица разтопено масло
  • Сол, пипер и подправки на вкус - копър, розмарин или мащерка

Начин на приготвяне:

Първо пускаме фурната да загрява на 210 градуса. Високата температура и добре загрятата фурна са много важни за крайния резултат от наистина хрупкави тиквички.

В купа разбъркваме пармезана с лъжица от зехтина, лъжицата разтопено масло и подправките. Не прекаляваме със солта, защото пармезанът сам по себе си е солен.

Измиваме добре тиквичките и, без да ги белим, ги режем на тънки кръгчета. В друга купа ги разбъркваме с другата лъжица зехтин и овалваме добре, за да полепне мазнината.

Всеки резен тиквичка се маже със сместа от пармезан и се нарежда в широка тава, постлана с хартия за печене. Печем около 8 до 10 минути или до приятен хрупкав и златист загар.

Тези апетитни тиквички на фурна са чудесна гарнитура, мезе или лека вечеря. Към тях много си отива и чеснов сос.

За него се разбъркват няколко смлени скилидки чесън с 3-4 супени лъжици кисело мляко и 1-2 супени лъжици майонеза. Подправя се с копър, малко сол и, евентуално, мъничко черен пипер.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените