Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Летният вкус на Италия: Патладжани пармиджана под горещото слънце

Вкусни са и горещи, и студени Снимка: iStock
Вкусни са и горещи, и студени

Преди средиземноморската и балканската кухни да се омешат с по-северняшките кулинарни школи, летните ястия са били по-различни. И на Ботуша, и на Балканите са властвали разнообразни зеленчукови манджи със семпли сосове.

В България по разнообразни причини, най-вече заради усилията на "Балкантурист", тези ястия са позабравени, но винаги можем да почерпим вдъхновение от Италия.

Там все още са на почит капоната, риболита, пепероната и други.

Няма как да мине и без патладжани пармиджана - един от може би най-вкусните и сочни начини да употребим патладжана.

Снимка: iStock

Патладжаните, които вече заливат пазара, знаем как да направим на кьопоолу, баба гануш, имамбаялдъ или да опържим и похапнем ей така. Но колкото и сложно да звучи, меланзане пармиджана или патладжани пармиджана са също толкова близки до вкуса ни и до културата ни на похапване на зеленчуци.

Дори и в най-големите жеги има нещо особено приятно в това човек да си спретне подобно богато ястие.

Патладжаните с пармезан и доматен сос могат да бъдат подредени по няколко начина - подобно на лазаня със слоеве от пържения зеленчук, хаотично - с нарязани на кубчета патладжани, или с нарязани на кръгчета зеленчуци, заобиколени от плътния, сладникав доматен сос.

Резултатът винаги е един и същ - ястие, вкусно както току-що поднесено, така и добре охладено на следващия ден.

Патладжани пармиджана са вегетарианска рецепта, на която никак не ѝ трябва месо.

Подходящо е не само за вегетарианците, а и за онези, които следят приема на въглехидрати, особено ако вместо запържени, патладжаните са гриловани. Повярвайте, вкусът няма да пострада от тази лека импровизация с оригинала.

Снимка: iStock

А ето и необходимите продукти:

  • 2 големи патладжана - около 700-800 грама
  • 700 грама домати от консерва на кубчета
  • 200 грама пармезан
  • 200 грама моцарела
  • 1 глава лук
  • 4-5 скилидки чесън
  • Малко брашно - за овалване на патладжаните
  • Сол, черен пипер, босилек
Снимка: iStock

Начин на приготвяне:

Патладжаните се режат на ивици или на колелца, без да се белят. Кората ще ги предпази от пресготвяне и ще ги задържи сочни след пърженето и печенето. Ако са от по-горчив сорт - посоляваме и оставяме да се отцедят.

Междувременно си приготвяме семпъл доматен сос, като запържваме лука и чесъна, прибавяме доматения сос и босилека и оставяме леко да се сгъсти.

Няма нужда да готвим дълго соса, защото ястието така или иначе ще се допича във фурната. Затова, когато се посгъсти, го оставяме настрана, овалваме патладжаните в малко брашно, изтупваме и пържим в силно загрят тиган.

Загряваме фурна на 180 градуса и сглобяваме ястието.

На дъното изсипваме малко доматен сос и редим патладжани, следва пармезан и малко моцарела. Завършваме с патладжани, пармезан и по-голямо количество моцарела. Печем за около 20 минути под фолио и 20 минути - за да хване хубава коричка.

Изчакваме малко и поднасяме, но патладжани пармиджана са вкусни и студени.

Бихме могли да ги приготвим и като ефектно предястие, като ги оформим на кулички от патладжан на кръгчета, пармезан и моцарела.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.

Най-четените