Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Месото и кафето да станат лукс? Това е мрачното бъдеще

Месото и кафето да станат лукс? Това е мрачното бъдеще Снимка: Pixabay

Смятате живота за безсмислен без вратна пържола и тройка кебапчета с пържени картофи и лютеница? Намирате цялата веган-био-еко олелия за кресливо и крайно досадно ехо от прекалено либералното възпитание напоследък? Е, в такъв случай няма да одобрите накъде върви светът.

В следващите десетилетия да ядеш месо може полека-лека да стане така социално неприемливо и лошо в очите на околните, както в момента се гледа на пушенето.

"Може да се стигне дотам, че вече няма да е яко развлечение да ядеш бургер с приятелите си", обяснява Питър Алекзандър, изследовател в областта на храните и земеделието към университета в Единбург, пред Би Би Си.

Проблемът със скотовъдството ще стои все по-отчетливо в бъдеще - заради високата косвена цена на производството на месо. Отглеждането на добитък дава близо 15 на сто от парниковите газове, изисква изсичането на нови и нови гори и джунгли и пренасочването на още и още водоизточници.

От друга страна не е в състояние да изхрани дори частично растящото население на планетата, затова и постепенно отношението към индустрията и прекалената консумация на месо се променят и се търсят алтернативи. Все повече хора искат да намалят въглеродния отпечатък, който оставят, и се пренасочват към диета без месо.

Напълно възможно е месото след десетилетия да започне да се приема не само като ретрограден навик, но и като луксозна храна - нещо, което не може да се яде всеки ден и по много. И тъй като когато ядем пържола, не мислим за реалната ѝ стойност - повече парникови газове, замърсяване на водата и въздуха и унищожаване на местообитания на диви животни, правителствата постепенно може да решат да се погрижат за това.

В момента прякото производство на месо е по-евтино от това на някои по-устойчиви алтернативи, затова следващата стъпка е облагането му с данъци, подобно на таксите, които вече са въведени върху захарта и захарните изделия в редица страни. 

Становището на организацията за храни и земеделие към ООН гласи, че в много страни "съществува обезпокоителна разлика между продажната цена на месото и действителната стойност на производството му".

Добрата новина е, че подобна мярка е прекалено непопулярна за момента и няма правителство по света, което би си вкарало автогол "данък месо" в обозримо бъдеще.

Самото месо също се променя и макар че едва ли някога ще изчезне от трапезата, формата и видът му няма да са същите. Не говорим само за безмесно месо - бургер, който цвърчи в тигана, има същия вкус и дори кърви, а всъщност съдържа пшеничен и картофен протеин, кокосово олио, овкусители и тайната съставка - хем, пренасящата кислорода в кръвта молекула, която дава червения цвят, само че от растения. Тук възможностите са много и включват стекове, пилешко, яйчни белтъци и неживотинско мляко.

Другата линия е лабораторно отгледано месо, при което от истинска животинска тъкан "пораства" пържола, отбелязва Science Focus. Технологията е прекалено скъпа за момента, но има потенциала да произвежда тонове продукт от само няколко парчета "истинска" плът.

Ако подобно бъдеще ви изглежда безрадостно и безсмислено, можете да намерите утеха в миналото. Само преди няколко десетки години по нашите географски ширини месо се е ядяло единствено на празник, през зимата и от богатите.

Топлото време е било почти напълно вегетарианско, а месото се е появило на трапезата сутрин, обед и вечер десетилетия след Втората световна война и благодарение на индустриализацията и окрупняването на селското стопанство.

Подобни промени се очакват и при други популярни храни, приети понастоящем за даденост. Кафето, шоколадът и подправките - някогашните легенди на лукса, могат да възвърнат славата си на труднодостъпни глезотии за богаташи.

"Шоколадът и кафето могат отново да станат оскъдни храни на лукса заради климатичните промени", обяснява пред Би Би Си Моника Цурек, изследовател в института за промени в околната среда към университета в Оксфорд.

Снимка: iStock

Обширни участъци земя в Гана и Брега на слоновата кост може да станат неподходящи за отглеждане на какао, ако глобалните температури се повишат с 2 градуса, сочат проучвания. "Какаото беше храна само за крале. Климатичните промени засягат тежко земите, където то се отглежда, и какаото може са стане лукс отново", обяснява Цурек.

Промените в климата може да заличат и половината от площите, на които се отглежда кафе в световен мащаб до 2050 година, сочи друг доклад. Само в Латинска Америка дотогава подходящата за кафе земя може да намалее с до 88% заради покачването на температурите.

Подправките, този синоним на власт и богатство, проправили първите световни търговски пътища и родили империи, също са под заплаха.

Сега те струват стотинки, но бъдещето вещае единствено ръст на цените, а производството вече страда от промените в климата. Повишените валежи и влажност на въздуха осигуряват идеална среда за вредители като листните въшки и болести по насажденията.

В Кашмир, най-големия производител на шафран в Индия, на реколтата навреди точно обратно - сушата. Производството на ванилия в Мадагаскар беше ударено в последните години от екстремното време. Циклон погуби 30% от реколтата през 2017 г., което доведе до рекордни цени на подправката от 600 долара на килограм - повече от среброто.

От друга страна, бананите засега не са под заплаха. Допреди няколко десетилетия всякакви извънсезонни плодове и зеленчуци се смятаха за лукс и "ги пускаха" само за Нова година, а сега човек може да яде цитруси когато пожелае.

И изобщо - новините не са чак толкова лоши. Бъдещето се очаква да дойде с много по-персонализирана диета за всеки от нас. Джаджи като скенери, които проверяват дали в храната има остатъци от фъстъци или глутен, в момента са футуристично скъпи и луксозни, но с напредването на технологиите ще стават все по-масови и ще разширяват функционалността си.

Нутрогеномиката е друга част от бъдещето на храната, отбелязва The Medical Futurist. Тя ще казва на всеки какво е най-добре да яде според собствените си особености и гени, тъй като всеки организъм реагира различно на различните храни.

Снимка: Getty Images

С други думи, приложение в телефона ще може да ви предлага, базирайки се на собственото ви ДНК, кой вид сирене да изберете, когато пазарувате, и ще ви прави списък на храните, които ви помагат са спите по-добре или да сте по-работоспособни. Може пък да препоръча и по-малко месо.

Самата храна, естествено, ще все по-често направена на 3D принтер. И няма да става дума за вече възможните сладки от захарно мастило, а произведени от принтери с много капсули за различните съставки крекери, чипс, пица и крутони.

Но всичко това е (далеч) в бъдещето. А сега е време за малко месо - как да не огладнее човек от мрачното бъдеще?

Най-четените