Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Миньончето с ослепителна усмивка, което знае тайната на италианската кухня

"Няма по-вкусна храна от тази, приготвена вкъщи", категорична е Джада Снимка: Getty Images
"Няма по-вкусна храна от тази, приготвена вкъщи", категорична е Джада

Миньонче с ослепителна усмивка и огнен чар - така може да бъде описана само една единствена жена, превърнала се в олицетворение на италианската кухня.

Джада де Лаурентис е известна от малкия екран с умението си да приготвя вкусни и доближаващи се до домашната кухня рецепти, а добрата пастата е микроскопична част от тях. Телевизионната ѝ кариера започва през 2003 г. с премиерата на първото ѝ предаване - Everyday Italian.

Заради нейното приятелско поведение и простите на пръв поглед италиански специалитети, зрителите бързо започват да харесват младата готвачка.

Въпреки че кулинарията невинаги е била основна цел в живота ѝ, страстта на Джада към нея се запалва още в ранна детска възраст. Започва да готви от петгодишна, а когато се мести в САЩ от родната си Италия, след училище често посещава специализирания магазин за италиански храни в Лос Анджелис на своя дядо.

Както всяко семейство от тази част на света, така и нейното определено знае как се приготвя вкусна паста.

"Дядо ми беше едно от 14-е деца. Родителите му притежаваха фабрика за тестени изделия, така че като дете той, братята и сестрите му са продавали паста от врата на врата", казва Джада пред Times.

Но в самото начало, когато заживява в Лос Анджелис, тя не изпитва особено топли чувства към италианската кухня.

Снимка: Getty Images

Не стига, че не говори почти никакъв английски, но и останалите деца от класа не спират да я тормозят заради произхода ѝ.

"Носех спагети Болонезе и сандвичи с течен шоколад за обяд в училище. Съучениците ми много ми се подиграваха, затова прекарвах много време сама или обядвах с някой учител", споделя по-късно Джада.

След време обаче Лаурентис преодолява негативните си емоции благодарение на своя дядо - известния италиански филмов продуцент Дино де Лаурентис. Освен работата си в Холивуд, няколко години през 80-е той притежава и магазин за специални гурме храни в Ню Йорк и Лос Анджелис, специално доставени от Италия.

Когато е на 12, Джада често ходи там след училище. Тя описва мястото като революционно за времето си, тъй като на витрините присъстват "екзотични" продукти като прясно прошуто и сирене Провалон. Впечатлява се силно от усмихнатите и удивени лица на посетителите, когато опитват специалитетите.

"Там се сервираше и готова храна. Обичах да стоя в кухнята и да гледам как клиентите влизат и казват какво им харесва и какво - не", споделя кулинарката.

В живота на Лаурентис сякаш дядо ѝ е постоянният източник на вдъхновение и мъдри съвети. Очакванията на всички са, че тя и ще се насочи към кулинарния бизнес, но в началото това съвсем не е така, тъй като Джада завършва социална антропология в Калифорнийския университет.

След това обаче нещата се променят и готвачката е тласната от своята майката да последва нейната несбъдната мечта - да стане кулинар, защото животът ѝ минава в съжаление, че се е отказала от професионалните си амбиции, за да стане домакиня.

Снимка: Getty Images

Така Джада се озовава в едно от най-престижните кулинарни училища в света - "Льо Кордон бльо", намиращо се в Париж. Идеята на обучението ѝ е да усъвършенства познанията си по приготвяне на сладки и тестени изделия и да се превърне в изкусен професионален сладкар.

Малко известен е фактът, че е на косъм да не завърши и то не защото не се справя, а заради обидното по думите ѝ отношение на някои от преподавателите към нея.

Тя обаче не се отказва и се дипломира заради майка си, сякаш единствено за да сбъдне нейната мечта да види дъщеря си толкова успешна. Но освен това зад избора на Джада да продължи обучението си стоят и тежките думи на жената, която ѝ дава живот: "Ако се прибереш у дома, ние няма да те подкрепим дори финансово".

"Мразех я известно време заради това, но го преодолях", разказва готвачката пред репортер на Parade.

Всички тези нелеки житейски събития обаче помагат на Лаурентис да се превърне в професионален готвач и изкусен познавач на италианската кухня. Тя става едно от най-разпознаваемите лица на кулинарната телевизионна сцена и дори на 50, тя продължава да готви със същата енергичност и ентусиазъм, характерни за личността ѝ през годините.

Снимка: Getty Images

Днес Джада има три ресторанта - два в Лас Вегас и един в Мериленд, води предавания, пише книги и има немалка колекция от престижни награди.

Въпреки множеството си професионални успехи, в личен план претърпява няколко силни емоционални сътресения. Едно от тях е разводът с модния дизайнер Тод Томпсън през 2014 г., с когото имат една дъщеря. Година по-късно Лаурентис влиза в романтична връзка с телевизионния продуцент Шейн Фарли.

"Джада е един от най-позитивните хора, които съм срещал някога. Тя е любвеобилна и много красива - каквато е отвън, такава е и отвътре", споделя пред People през 2018 г. продуцентът.

Лаурентис не крие, че е благодарна за втория шанс, който съдбата ѝ поднася - да срещне любовта и да изгради стабилна връзка с вече 13-годишната си дъщеря, а това е нещо, за което всеки родител мечтае.

Със сигурност бъдещето на кулинарката ще върви ръка за ръка с италианската кухня и желанието ѝ да я покаже пред света.

И както тя самата казва: "Няма по-вкусна храна от тази, приготвена вкъщи" - заключение, което не спира да пали кулинарния пламък в почитателите ѝ, а и не само.

 

Най-четените