Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

5 идеи за пълнени тиквички, достойни за мастършеф

Това е един от най-лесните начини да си направим апетитни тиквички Снимка: iStock
Това е един от най-лесните начини да си направим апетитни тиквички

Тиквичките са сред даровете на лятото, които или обожаваме, или имаме навика незаслужено да пренебрегваме. Заради скромния си лек вкус те могат да се превръщат както в салати, така и в основни ястия, че и десерти.

А един от най-лесните начини да си направим тиквички е да ги разрежем на две и напълним с апетитна плънка.

Преди това е важно да бланшираме "лодките" от тиквички в добре подсолена вода за 2-3 минути, за да омекнат леко. След това спокойно можем да се развихрим с пълнежа и да използваме продуктите, които имаме под ръка.

Ето и пет вкусни идеи за пълнени тиквички от нас:

  • Пълнени тиквички със сирена
Снимка: iStock

Из хладилника има парче синьо сирене, кашкавал, може би малко пармезан и обикновено саламурено сирене? Сега е моментът те да се превърнат в кремообразен пълнеж за тиквичките с малко подправки и изобретателност.

За 4 порции ни трябват 8 тиквички, 250 грама саламурено сирене и 100 грама кашкавал, пармезан, грана падано или друго твърдо жълто сирене. Ако имаме и друг вид меки сирена - добре дошли са в плънката.

Бялото сирене (и евентуално меките сирена като синьо, бри и моцарела) се намачкват в купа с издълбаната вътрешност на тиквичките, черен пипер, червен пипер, смляна скилидка чесън и пресен копър. С тази смес се пълнят "лодките" и се пекат на 180 градуса до разтапяне на сирената.

Поръсват се с кашкавал или пармезан и се пекат още малко, за да се получи златиста коричка.

  • Пълнени тиквички с киноа и зеленчуци
Снимка: iStock

Отново започваме, като разполовяваме и бланшираме 4 средни тиквички. Оставяме ги да се охладят, като през това време сваряваме киноата според указанията на опаковката. В дълбок тиган запържваме 2-3 скилидки чесън, вътрешността на издълбаните тиквички и 2 чушки на ситно.

Можем да прибавим и лук и морков към пълнежа, който запържваме до омекване на зеленчуците. След това прибавяме киноата, разбъркваме и пълним тиквичките.

Печем на 180 градуса за около 10-15 минути или до запичане на самите тиквички и образуване на лека златиста коричка на киноата. Можем да сервираме със струйка зехтин отгоре, както и с малко зелени подправки като копър и магданоз.

  • Тиквички с плънка "Болонезе"
Снимка: iStock

Или тиквички за любителите на месото и по-сочните плънки. След като бланшираме "лодките" от тиквички се захващаме с плънката, като в голям тиган запържваме глава лук и няколко скилидки чесън. Прибавяме вътрешността от тиквичките, един малък морков на ситно и 500 грама кайма.

Готвим, докато каймата стане на трохи и добавяме 500 грама доматен сос и шепа настъргана моцарела. Подправяме със сол и пипер и готвим до сгъстяване на соса.

Пълним тиквичките и печем по вече познатия начин - на 180 градуса до покафеняване. Можем накрая да поръсим с малко пармезан или кашкавал и да дозапечем, за да се получи коричка. В пълнежа можем да сложим малко чушка и да използваме пресни домати вместо консерва.

Вместо кайма бихме могли да сложим месо от наденица или накъсано вече сготвено месо.

  • Пълнени тиквички "по мексикански"
Снимка: iStock

Тук предимството е, че се смесват продукти от консерви, леко се запържват и се пълнят в тиквичките. Оттам нататък фурната върши цялата работа. Но преди това в тиган запържваме глава лук и няколко наситнени скилидки чесън до омекване.

Изсипваме консерва 400 грама червен боб, консерва 400 грама царевица и също толкова доматен сос. Прибавяме и една люта чушка на ситно и овкусяваме със сол, пипер, червен пипер и малко лют червен пипер.

Готвим в тигана, докато плънката се сгъсти, и пълним "лодките от тиквички". Печем за 15 минути, вадим, поръсваме с кашкавал или друго жълто сирене и допичаме. Сервираме задължително топли.

За разлика от другите рецепти за пълнени тиквички, тази е най-добре да се хапва веднага след готвене и не е вкусна студена.

  • Пълнени тиквички с риба тон
Снимка: iStock

200 грама риба тон в собствен сос се смесва с вътрешността на тиквичките, едно яйце, чаша настъргано меко сирене като моцарела и супена лъжица галета или натрошен стар хляб. Разбърква се до хомогенна смес - няма нужда от топлинна обработка преди пълненето.

Подправяме със сол (внимателно, защото рибата тон е солена), черен пипер, червен пипер и по желание - скилидка чесън. Можем да сложим и пресни подправки като магданоз, риган и копър.

Разпределяме плънката в тиквичките и печем на 180 градуса. Можем отново преди сервиране да поръсим с кашкавал или пармезан и да дозапечем. Подобно на тиквичките по мексикански, и тези трябва да се ядат само топли.

Но пък нищо не пречи да се съхранят в кутия за обяд и да се претоплят на другия ден.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.

Най-четените