Тиквичките са сред даровете на лятото, които или обожаваме, или имаме навика незаслужено да пренебрегваме. Заради скромния си лек вкус те могат да се превръщат както в салати, така и в основни ястия, че и десерти.
А един от най-лесните начини да си направим тиквички е да ги разрежем на две и напълним с апетитна плънка.
Преди това е важно да бланшираме "лодките" от тиквички в добре подсолена вода за 2-3 минути, за да омекнат леко. След това спокойно можем да се развихрим с пълнежа и да използваме продуктите, които имаме под ръка.
Ето и пет вкусни идеи за пълнени тиквички от нас:
- Пълнени тиквички със сирена

Из хладилника има парче синьо сирене, кашкавал, може би малко пармезан и обикновено саламурено сирене? Сега е моментът те да се превърнат в кремообразен пълнеж за тиквичките с малко подправки и изобретателност.
За 4 порции ни трябват 8 тиквички, 250 грама саламурено сирене и 100 грама кашкавал, пармезан, грана падано или друго твърдо жълто сирене. Ако имаме и друг вид меки сирена - добре дошли са в плънката.
Бялото сирене (и евентуално меките сирена като синьо, бри и моцарела) се намачкват в купа с издълбаната вътрешност на тиквичките, черен пипер, червен пипер, смляна скилидка чесън и пресен копър. С тази смес се пълнят "лодките" и се пекат на 180 градуса до разтапяне на сирената.
Поръсват се с кашкавал или пармезан и се пекат още малко, за да се получи златиста коричка.
- Пълнени тиквички с киноа и зеленчуци

Отново започваме, като разполовяваме и бланшираме 4 средни тиквички. Оставяме ги да се охладят, като през това време сваряваме киноата според указанията на опаковката. В дълбок тиган запържваме 2-3 скилидки чесън, вътрешността на издълбаните тиквички и 2 чушки на ситно.
Можем да прибавим и лук и морков към пълнежа, който запържваме до омекване на зеленчуците. След това прибавяме киноата, разбъркваме и пълним тиквичките.
Печем на 180 градуса за около 10-15 минути или до запичане на самите тиквички и образуване на лека златиста коричка на киноата. Можем да сервираме със струйка зехтин отгоре, както и с малко зелени подправки като копър и магданоз.
- Тиквички с плънка "Болонезе"

Или тиквички за любителите на месото и по-сочните плънки. След като бланшираме "лодките" от тиквички се захващаме с плънката, като в голям тиган запържваме глава лук и няколко скилидки чесън. Прибавяме вътрешността от тиквичките, един малък морков на ситно и 500 грама кайма.
Готвим, докато каймата стане на трохи и добавяме 500 грама доматен сос и шепа настъргана моцарела. Подправяме със сол и пипер и готвим до сгъстяване на соса.
Пълним тиквичките и печем по вече познатия начин - на 180 градуса до покафеняване. Можем накрая да поръсим с малко пармезан или кашкавал и да дозапечем, за да се получи коричка. В пълнежа можем да сложим малко чушка и да използваме пресни домати вместо консерва.
Вместо кайма бихме могли да сложим месо от наденица или накъсано вече сготвено месо.
- Пълнени тиквички "по мексикански"

Тук предимството е, че се смесват продукти от консерви, леко се запържват и се пълнят в тиквичките. Оттам нататък фурната върши цялата работа. Но преди това в тиган запържваме глава лук и няколко наситнени скилидки чесън до омекване.
Изсипваме консерва 400 грама червен боб, консерва 400 грама царевица и също толкова доматен сос. Прибавяме и една люта чушка на ситно и овкусяваме със сол, пипер, червен пипер и малко лют червен пипер.
Готвим в тигана, докато плънката се сгъсти, и пълним "лодките от тиквички". Печем за 15 минути, вадим, поръсваме с кашкавал или друго жълто сирене и допичаме. Сервираме задължително топли.
За разлика от другите рецепти за пълнени тиквички, тази е най-добре да се хапва веднага след готвене и не е вкусна студена.
- Пълнени тиквички с риба тон

200 грама риба тон в собствен сос се смесва с вътрешността на тиквичките, едно яйце, чаша настъргано меко сирене като моцарела и супена лъжица галета или натрошен стар хляб. Разбърква се до хомогенна смес - няма нужда от топлинна обработка преди пълненето.
Подправяме със сол (внимателно, защото рибата тон е солена), черен пипер, червен пипер и по желание - скилидка чесън. Можем да сложим и пресни подправки като магданоз, риган и копър.
Разпределяме плънката в тиквичките и печем на 180 градуса. Можем отново преди сервиране да поръсим с кашкавал или пармезан и да дозапечем. Подобно на тиквичките по мексикански, и тези трябва да се ядат само топли.
Но пък нищо не пречи да се съхранят в кутия за обяд и да се претоплят на другия ден.