Да измислим вечеря в делничните вечери си е предизвикателство.
Да е нещо бързо - това е задължително. Да е с налични продукти - пожелателно е, защото след работа на почти никого не му се обикаля по магазините. И, последно, но не и по важност, да е вкусно.
Картофите винаги са решение, обаче как да ги разнообразим?
Решението са пълнените картофи.
Те се приготвят за минути и то без да изцапаме много посуда. Необходими са брой по-големи картофи, колкото ще са гладниците около масата, и малко продукти като колбаси, сирена и зеленчуци, с които обикновеният картоф ще се превърне в кулинарно изкушение.
Идеи за пълнени картофи - много, както месни, така и вегетариански, а и веган.
И все пак ние ще дадем няколко рецепти, в които комбинацията между съставките дава наистина неповторим вкус:
Пълнен картоф с карамелизиран лук

Идеята е заимствана от легендарната френска лучена супа, но тук готвенето е сведено до минимум, без да се прави компромис с вкуса на карамелизиран лук.
Необходими са големи картофи - по един на човек, 3-4 големи глави лук, сол, пипер, лъжица кафява захар и малко хубаво жълто сирене тип грюер или качествен кашкавал. Лукът се почиства и реже на полумесеци, след което се слага на среден котлон с малко сол, пипер и захарта.
Междувременно почистваме картофите, разполовяваме и издълбаваме малко от средата. За това време лукът ще се е карамелизирал, благодарение на захарта, и течността му би трябвало да се е изпарила.
Затова пълним картофите и печем на 180 градуса в предварително загрята фурна. Малко преди сервирането вадим, поръсваме всяка половинка с настърган кашкавал/ жълто сирене и допичаме.
Пълнен картоф със сметана и сьомга

Ако имате няколко парчета пушена сьомга - това е чудесен начин да я оползотворите. Можете да използвате и друг вид солена пушена риба - сьомгова пъстърва, скумрия, паламуд, но вкусът ще е по-наситен и рибен.
Картофите се режат на дълбок кръст, посоляват се и се слагат в загрята на 180 градуса фурна, като се пекат до готовност.
През това време пълнежът се приготвя от кофичка заквасена сметана, малко майонеза и подправки по избор - сол, пипер, копър, магданоз или пък мащерка. Към сместа може да се прибави и малко кисело мляко за по-мек вкус, малко сирене или маслини или каперси.
Готовите картофи се пълнят със сместа и се украсяват с парченца риба. Ако сьомгата е в повече, малко от нея може да се добави и накълцана в пълнежа.
Пълнен картоф с яйце и бекон

Беконът, естествено, може да се замени с шунка или някой друг колбас, изостанал в хладилника. Може да се използва и останала от друго ястие сготвена кайма, пилешко, свинско или телешко.
Месото/ колбасът се режат на дребни кубчета и се смесват с 2-3 разбити яйца и малко сирене по избор (или микс от сирена). Картофите се режат на половинки и се издълбават, след което се пълнят със сместа и се пекат на 180 градуса до приятен загар.
В пълнежа може да се добавят лук, чесън, чушка, грах, царевица, спанак. За по-апетитна коричка отгоре бихме могли да поръсим с кашкавал и да запечем до златисто.
Желателно е ако не използваме бекон, да вложим друго по-мазно месо и колбас, защото в противен случай пълнежът ще стане прекалено сух и стегнат. Същото важи и за сирената в плънката.
Мързеливи пълнени картофи

Ето това е истински мързелива рецепта.
За нея се изискват картофи и половин пакет замразени зеленчуци според вкуса. На пазара вече има достатъчно видове миксове, които стават за минути, било то в тенджера на котлона с малко масло или в микровълновата.
Оттам нататък изпълнението е елементарно - картофите се разполовяват, издълбават и пълнят с полуготовите зеленчуци. Запичат се, като им се добавят подправки на вкус.
Тази комбинация е и най-здравословна, защото няма тежки сосове и месо. За още по-малко калории в една чиния могат да се използват и батати или лилави картофи, които са с по-ниско съдържание на скорбяла.
Ако пък мързеливият начин за пълнени картофи ви звучи прекалено "постен", те могат да се сервират с чеснов сос, малко майонеза или песто.
И някои хитринки за пълнените картофи...

Картофи има целогодишно на българския пазар, но тепърва започва ясното разграничаване на сортовете им. Хубавите пълнени картофи се получават от по-хлебни сортове, които са подходящи и за картофено пюре, но не стават добре пържени или изпечени на резени.
Издълбаната плънка може да се използва за картофено пюре, картофена супа или запеканка.
Картофите обичат мазнина - масло, зехтин, олио. В противен случай ще станат прекалено пръхкави и сухи.
И не на последно място - този зеленчук несправедливо е набеден за не особено диетичен. Да, картофите са богати на въглехидрати, но освен това са засищащи и държат глада надалеч за дълго.
В един голям изпечен картоф има едва около 200 калории, а заедно с това има и богато съдържание на калий, магнезий, протеини и витамин B6.