Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Пие ли ви се чернобилска водка? Ще трябва да почакате

Украинските власти бавят продажбата на водката Снимка: iStock
Украинските власти бавят продажбата на водката

Когато се заговори за производството на чернобилска водка още през 2019 г., хиляди фенове на спиртните напитки започнаха да се чудят какъв ще е нейният вкус и дали изобщо ще се различава от познатия им такъв.

Но макар водката Atomik Grain Spirit с култури от района на Чернобил вече да е готова, не е ясно кога ентусиастите ще могат да я опитат, тъй като украинските власти възпрепятстват продажбата ѝ.

Опитите на създателите ѝ да предложат на пазара първата водка от ябълки, дестилирани от района на ядрената авария, удариха на камък заради проблеми с бандеролите.

От занаятчийската водка на компанията Chernobyl Spirit Company са произведени 1500 бутилки, но на 19 март тази година те са конфискувани от прокуратурата в Киев.

Властите са иззели наличните бутилки с чернобилската водка от камион на компанията и за момента няма яснота дали произведеният алкохол ще бъде върнат и пуснат на пазара по план. От Chernobyl Spirit Company казват, че нямат представа защо властите са конфискували бутилките.

"Изглежда, че ни обвиняват в подправяне на украинските акцизни бандероли, в което няма никакъв смисъл. Водката е произведена за британския пазар и притежава напълно легитимни британски бандероли", обяснява проф. Джим Смит пред BBC.

Преди да получат разрешение за изземване на култури край Чернобил за производство на водка, Смит и екип от учени обстойно проучват район от 4000 квадратни километра от зоната край Чернобил, изоставена след аварията в ядрената централа през 1986 г. Техните изследвания показват, че има култури от района, които могат да се използват за производството на алкохол.

Когато опитва първите проби от чернобилската водка, проф. Смит от университета Портсмут е на мнение, че напитката не е по-радиоактивна от останалите на пазара.

Водката е произведена по традиционна рецепта с ябълки от село Народичи - зона, която не е сред най-близките на ядрената авария, но все пак важат силни рестрикции за предпазване от облъчване.

Към проекта Chernobyl Spirit Company са включени и учени от Украинския хидрометеорологичен институт с ръководител д-р Генади Лаптев. По думите му дестилирането на водката показва, че земята около Чернобил е безопасна и вече може да се използва продуктивно.

Лаптев е разочарован, че готовите бутилки са иззети от украинската прокуратура и се надява проблемът да се реши възможно най-скоро, за да се постигне целта при производството на занаятчийската водка - финансово подпомагане на украинците, живеещи около Забранената зона.

Плановете на компанията бяха с приходите от продажбата на Atomik да се подпомогнат общностите в Украйна, включително и тази в Народичи, които са икономически засегнати от ядрената катастрофа.

При работата си в региона от 90-те години насам проф. Смит остава поразен от трудното икономическо положение, в които се намират хората в Украйна след аварията. Десетилетия след инцидента земята все още се възстановява и според наблюденията му повечето хора срещат трудности в набавянето на основни хранителни продукти.

"Сега, повече от 30 години по-късно мисля, че най-важното нещо за региона е икономическото развитие, а не радиацията", обяснява професорът.

Той се надява и да осигури доходи на екипа си, които са работили часове наред по "специалното питие", както и да останат пари за реинтвестиране на бизнеса, така че водката да се произвежда целогодишно.

Първоначалната идея за Atomik беше да е на основа от житни култури, отглеждани в Забранената зона, а крайният продукт да е чист, дестилиран алкохол от ръж, посадена в радиоактивна област.

При първите опити водката се дестилира от леко заразена ръж и вода от чернобилските подпочвени води, а процесът на дестилация се следи и от специалисти на университета в Саутхемптън, които наблюдават за засечена радиоактивност.

"Не успяха да открият нищо. Всеки химик ще ви каже, че при дестилация нечистотиите остават в отпадъчния продукт", категоричен беше проф. Смит.

Но самият процес по добив на култури и дестилиране на ръжта отнема време. Освен по-продължителния процес, очакваното количество произведена водка не бе достатъчно, за да се съберат необходимите средства в помощ на украинските общности.

Затова след една произведена бутилка от водката с ръж и подпочвени води на Чернобил, екипът на проф. Смит решава да смени стратегията и да използва класическа рецепта за водка на плодова основа - тя ферментира по-бързо и може да се произведе по-голямо количество.

Ръжта е сменена с ябълки, отново от региона на Забранената зона, и вместо първоначално планираните 500 бутилки се произвеждат 1500.

Остава само украинските власти да дадат "зелена светлина" и водката може да потегли към пазара. А хората, които ще си я поръчат, ще имат и възможността да опитат изключително рядък вкус на спиртна напитка, и да спят по-спокойно, знаейки, че парите им са отишли за благородна кауза.

Най-четените