Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Пивки петъци: "Старомодният" баща на всички коктейли

Гмуркаме се в историята и рецептата на вечния класически коктейл Old Fashioned Снимка: Webcafe
Гмуркаме се в историята и рецептата на вечния класически коктейл Old Fashioned

Има много коктейли, но Old Fashioned е един.

Макар и преди него да има много свидетелства за смесени напитки, а моряците от британския военноморски флот да дават доста интересни комбинации, именно тази комбинация от уиски, битърс (горчивка), захар и сода е приемана за първия истински коктейл.

Нещо повече - в началото единствено и само смесването на тези съставки се приема за коктейл. С времето смесените напитки, който се наричат коктейли, стават все повече и повече, но тази класика остава вечна. 

Историята на Old Fahsioned може да се проследи към началото на XIX век и епохата, когато смесените напитки започват да се превръщат в изкуство.

Културата просперира заради лоби баровете на големите хотели, където умели бармани създават нови напитки, а любителите на питието започват да се сблъскват с повече и повече любопитни комбинации. 

Трудно е да се посочи кой е създателят на комбинацията, която по-късно ще стане известна като Old Fashioned Whiskey Cocktail, но първото писмено свидетелство за него се появява през 1806 г. в нюйоркското списание The Balance and Columbian Repository.

Там редакторът отговаря на въпрос на читател какво представлява тази нова и все по-често срещана дума "cocktail".

Снимка: Webcafe

Това, което на английски буквално означава петльова опашка, в модерната за онова време култура означава "мощна смес" от спиртни напитки с битърс, захар и вода. Редакторът на списанието уточнява още, че понякога тази комбинация бива наричана още "горчив слинг".

Известният шотландски генерал, писател и пътешественик Джей Е. Александър дава през 1833 г. в мемоарите си подобно описание на коктейла, след като се сблъсква с напитката в Ню Йорк. Той говори за комбинация от ром, джин или бренди, значително количество вода, горчивка и захар, но включва украса с настъргано индийско орехче.

"Пивки петъци"

Рубрика на Webcafe.bg, в която ви срещаме с познати и непознати коктейли, за да завършвате седмицата по един приятен начин.

Към 60-те години на XIX век вече е обичайно към коктейлите да се добавят още различни ликьори, абсент и плодови вкусове. Някои от клиентите обаче предпочитат все още по-прости напитки и започват да искат от барманите да им приготвят нещо от стила на началото на века.

Именно така се появява и "старомодният коктейл" - носталгия по оригиналната смес на това, което в началото е било наричано коктейл.

През 1882 г. в. Chicago Daily Tribune интервюира чикагски барман за популярните тенденции сред коктейлите, като той обяснява, че най-голям интерес има към "старомодните коктейли" с уиски, като най-вече с бърбън и ръжено уиски.

Рецептата, която той описва, е подобна комбинация от уиски, битърс, захар и вода, описана 76 години по-рано в The Balance and Columbian Repository.

Pendennis Club, джентълменски клуб, основан през 1881 г. в Луисвил, Кентъки, отправя претенцията, че Old Fashioned е създаден именно в тяхното заведение в чест на полковник Джеймс Е. Пепър, виден дестилатор на бърбън, който е донесъл идеята за коктейла от бара на хотел "Уолдорф-Астория" в Ню Йорк.

Снимка: Webcafe

Мнозина коктейлни критици обаче оспорват тази идея. Първо, споменаването на "старомодни коктейли" може да бъде намерено в американската преса поне година преди създаването на Pendennis Club, и второ - от клуба могат да претендират най-много за "преопаковане" на съществуваща вече рецепта.

Въпреки това и до днес именно Old Fashioned е приеман за официален коктейл на този джентълменски клуб.

През годините рецептата търпи различни промени. Така например, по време на Сухия режим в САЩ много често барманите започват да добавят към коктейла плодове - резен портокал или ананас или Мараскино черешка.

Причината за това е, че по онова време качеството на спиртните напитки е доста по-лошо и плодовият вкус крие по-резките и неприятни тонове в аромата.

През 80-те влиянието на напитката отслабва покрай навлизането на диско вълната, с която вървят по-шарени и засукани коктейли с повече плодови нотки. В това десетилетие на шарен кич за една такава семпла и старомодна напитка просто няма място.

Ангостура битърс - малко количество от тази съставка прави чудеса в коктейла. Снимка: Webcafe
Ангостура битърс - малко количество от тази съставка прави чудеса в коктейла.

90-те обаче успяват да върнат Old Fashioned на сцената - в Европа плодовите допълнения към коктейла така и не успяват да се наложат, а идеята за тази вековна класика има свой чар води до ренесанс за напитката в столици като Лондон и Париж.

В това време към коктейла се добавя повече уиски и лед, за да се засили специфичния вкус на алкохола за сметка на другите аромати. От плодовото влияние е останала кората от портокал, нейните масла се разпръскват с леко стискане над коктейла, като след това се минава с кората по ръба на чашата, за да се засили този портокалов елемент.

Има спорове за това дали кората остава в коктейла като декорация, или не, но това е вече въпрос на личен избор. Другата украса за Old Fashioned е коктейлна черешка. Ако не разполагате с такава, не е фатално.

Официално одобрената рецепта от Международната асоциация на барманите изисква следните продукти за Old Fashioned:

  • 45 ml / (унция и половина) от бърбън или ръжено уиски;
  • 1 кубче захар;
  • Няколко тръсвания Ангостура битърс (общо около 3-5 мл);
  • Няколко капки чиста вода.

Поставете кубче захар в чаша за уиски и го поръсете с битърса и няколко капки вода.

Разбъркайте до пълно разтваряне на захарта. Напълнете чашата с лед и добавете уискито. Стиснете кората от един портокал върху коктейла, за да разпръсне ароматните си масла върху коктейла. Можете да украсите с портокалов резен или кора и коктейлна черешка.

Напитката се сервира най-често преди вечеря, като комбинацията от вкусове - цитруси, земни и билкови аромати от горчивката и типичният опушен и съвсем леко сладнящ вкус на уискито ще отворят апетита.

Може традиционно да се пие и преди вечеря, но в лежерния петъчен следобед понякога ние си позоляваме по едно питие. Снимка: Webcafe
Може традиционно да се пие и преди вечеря, но в лежерния петъчен следобед понякога ние си позоляваме по едно питие.

Вариациите върху тази семпла рецепта са много.

Като за начало можете да използвате захарен сироп (1:1 вода към захар или дори 1:2 вода към захар) вместо кубчето захар. В случая обаче не трябва да се прекалява - 1-2 лъжички са достатъчни, в зависимост от това колко "богат" е захарният сироп.

В случая препоръчваме да използвате нерафинирана захар, тъй като тя обогатява аромата на коктейла и го прави по-пивък. Алтернатива е и кленовият сироп, който придава повече плътност и мек аромат. 

Друга вариация е добавянето на сода за разреждане на коктейла. Това ще направи напитката лека, макар и не толкова плътна като вкус, позволявайки ви да ѝ се наслаждавате по-дълго, докато балончетата от содата прибавят елемент на свежест. Ако изберете този вариант, няма нужда да слагате няколко капки вода на напитката.

Още един момент за вариация е дали в напитката да се постави парченце портокал.

Портокаловата кора дава известен аромат и вкус на питието, но резенче от плода засилва този цитрусов елемент. Това ще убие отчасти вкуса на уискито, но ще придаде повече свежест и сладост, което за летните месеци е добра идея.

Какъвто и вариант да изберете, Old Fashioned е напитка, която ще донесе стил и класа на една хубава петъчна вечер, стига да се пие с удоволствие и мярка.

---

Ако си приготвите този коктейл, споделете снимката с резултата с нас - тагнете ни в сторито си в Instagram или ни я изпратете на .





 

Най-четените