Официално сме в сезона на таратора, и времето, в което краставиците са особено актуални заради освежаващата си магия, настъпи.
Комбинацията от съдържащата над 90% вода краставица и кисело мляко под различни форми - гръцкото дзадзики, родния вариант "Снежанка" или обичайния таратор, е безотказна и любима в топлото време.
Защо обаче да не добавим повече протеин и леко да разчупим класиката?
Например със сирене котидж. То също е нискокалорично, но съдържа доста повече протеин от киселото мляко, а това го прави и по-засищащо.
••• Ето още гръцки класики:
Сиренето с характерна зърнеста структура обикновено се прави от обезмаслено мляко, останало при производството на масло. По-кремообразната му текстура го прави чудесен заместител на по-калорични продукти като крема сирене, сметана и майонеза.
В сравнение с киселото мляко котидж има доста повече протеин - в киселото мляко той е около 3,5 г на 100 г, докато в зърнестото сирене - около 11-13 г
Същевременно сиренето има около 80 калории на 100 г, а киселото мляко една идея по-малко - пълномасленото е с около 60 калории на 100 г.
Затова защо да не опитаме да си направим лек обяд от салата с краставица с котидж, или да превърнем комбинацията в гарнитура вместо например дзадзики?
Ето и примерна базова рецепта, макар че двата основни продукта позволяват развихряне на въображението и в полето на подправките или билките, и откъм добавки на още продукти за повече вкус.
Необходими продукти:
- 1 краставица, нарязана на тънки кръгчета
- Шепа нарязан на тънки кръгчета червен лук
- 100 г сирене котидж
- 1 с.л. оцет
- Накълцан на ситно копър
- 1-2 с.л. нарязан на ситно зелен лук
- Сол и чер пипер
Начин на приготвяне:
Извън очевидния - просто са смесим всички продукти, можем за отделим малко повече внимание на салатата.
Тези, за които суровият лук има твърде силен вкус, могат преди използването му да измият нарязаните кръгчета лук с топла вода или да ги накиснат в купа с вода за няколко минути - това ще намали лютивината.
За по-кремообразна салата може всички съставки - освен краставиците и лука - да се смелят в блендер и като хомогенна смес да се добавят към зеленчуците.
Към тази база може да се добавя какво ли не - чесън и/или орехи, маслини, варено яйце или пък други билки.
••• Краставицата може да се окаже сериозно кулинарно вдъхновение: