Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Ресторантът Maido в Лима и още от най-добрите гурме ресторанти за 2025 г.

Заведението е на 16 години и името му идва от японска дума за поздрав (снимката е илюстративна) Снимка: iStock
Заведението е на 16 години и името му идва от японска дума за поздрав (снимката е илюстративна)

Лима отново е най-горещата точка за любителите на висшата кулинария. Столицата на Перу отново е дом на най-добрия ресторант за годината според престижната класация The World's 50 Best.

Ресторант Maido на шеф Мицухару Цумура е отличникът в гурмето за 2025 г.

Заведението е на 16 години и името му идва от японска дума за поздрав, нещо като "Здрасти!".

Шеф Цумура е с японски произход, но е роден в Лима. Специализирал се е в приготвянето на суши и японски предястия, но постепенно започва да смесва японската с перуанската кухня.

Така се ражда Maido и стегнатото му меню, съставено от пресни, сезонни продукти и интересни вкусове.

В ресторанта шеф Цумура залага предимно на морска храна и предлага неща като пресни морски дарове с перуанска залата от домати и чушки, риба тон в сос от стриди, свинско коремче с току-що изпечени плоски питки. Има и богат лист от суши предложения.

Десертите са изцяло перуански - чурос, които са подобни на нашите толумбички, крем с местен сорт лимони, какаов кейк, отново с локално отглеждано какао.

На второ място в класацията The World's 50 Best се нарежда ресторант Asador Etxebarri в провинция Биская в Испания.

Менюто на заведението се променя изключително често според сезона и продуктите и понякога месец за месец предложенията са различни. Срещу 280 евро клиентите могат да получат сет от 8-10 ястия за дегустация, в които, без изненада, отново властват локалните хранителни продукти.

Обикновено има аншоа и стриди, прясно чоризо, прясно телешко, черни испански трюфели и други.

••• Как се печели звезда "Мишлен" с обзавеждане втора употреба - четете тук:

На трето място в престижната класация е Quintonil в Мексико сити. Менюто за юни тази година съдържа салата от домати, тиквени семки и тиква, печено свинско с ябълков мед и цвекло, риба с крем от карфиол и други.

Има и сет менюта на цени от около 150 до 300 евро.

В списъка с най-добри ресторанти има още заведения от Дания, Япония, САЩ, Дубай.

От Лима в Перу има още три ресторанта, които попадат в класацията.

България пък отново ще почака, за да попадне в подобен списък или да се похвали със заведение със звезда "Мишлен".

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.

Най-четените