Ако беше в България, шеф Роби Маккаули щеше да премине през най-популярните ресторанти на страната, след което да стане водещ на някое кулинарно риалити.
Той обаче е от Единбург, преминава през най-популярните ресторанти на Великобритания, след което се прибира в провинцията. Так купува живописна вила в Ирландия с гледка към Атлантическия океан... и печели звезда "Мишлен".
За "Айриш Таймс" Роби признава, че се е уморил от ада на кухните в големите заведения и със съпругата си Софи са решили да търсят уединение. Намират го в дъждовния и мрачен Дулин в Източна Ирландия.
Там семейство Маккаули закупува "Хоумстед" - каменна вила на ръба на скалите, която превръщат в ресторант.
---
Коя е "Кралицата на маслото"?
---
Това не е типичното заведение със звезда "Мишлен", защото в него не се откриват миниатюрни гурме порции, странни готварски техники и изобилие от екстравагантност.
Роби и съпругата му сами отглеждат огромна част от зеленчуците си, а освен това шеф готвачът е и запален ловец. Продуктите, които поръчват от доставчици, пък задължително са местни и сезонни.
За закупуването на ресторанта и реновирането му семейство Маккаули разчита на собствени спестявания и успява да освежи мястото за рекордните три седмици. Именно на по-спокойния си подход към ресторантьорството и вкусната храна Роби и Софи отдават успеха на "Хоумстед".
The Best Restaurants in Ireland
— The MICHELIN Guide (@MichelinGuideUK) September 16, 2024
Explore the Michelin Inspectors' pick of the best places to eat across the Republic of Ireland#Ireland #MICHELINStarhttps://t.co/e2avWlnNvA pic.twitter.com/MgFu8mOChW
Другото, което според Роби придава уникалност на заведението, е дивечовото месо, което сам лови и приготвя. Според сезона той отстрелва елени, фазани, бизони и бекаси. Рибата и морските дарове са от рибарите, чиито лодки се виждат от ресторанта.
Свинско, агнешко и телешко се доставя от месни месарници, от локални оранжерии са и някои зеленчуци и плодове.
За "Си Ен Ен" Роби Маккаули признава, че отначало "Хоумстед" остава незабелязан. След това обаче идва материалът в "Айриш Таймс" и отзивите започват да валят, а през март 2024 г. заведението получава и първата си звезда "Мишлен".
Журито оценява както местните продукти, така и подхода към менюто.
Currently on the menu, West Clare crab, garden fennel, Sorrel, sauce of fermented white asparagus, buttermilk and dill pic.twitter.com/ilvtglU00S
— homestead cottage doolin (@Homesteaddoolin) May 12, 2024
Срещу определена сума клиентите получават поредица от ястия, от които да опитат, вместо всеки да поръчва каквото му харесва. Още 20 евро се заплащат, за да се възползват посетителите и от количка с отбрани сирена, десертът пък е според сезона и наличностите.
Така хранителни отпадъци в "Хоумстед" почти няма, няма и застой. Роби и Софи променят почит непрекъснато обедното и вечерното меню, за да съответства на сезона и сезонните продукти.
А Роби Маккаули вярва, че месото и сирената на Ирландия са толкова вкусни, че трябва да получат защитено наименование от ЮНЕСКО.
Пред "Си Ен Ен" обаче не крие, че в бранша става все по-трудно, дори и със звезда "Мишлен" на входната врата. Затова вила "Хоумстед" се топли само с камина с водна риза, масите са взети от стари мелници, а столовете - от гаражни разпродажби.
---
Заради кои храни тиктокърите са готови да пътуват хиляди километри:
---
"Хубавата храна не се сервира задължително на бели покривки с бели салфетки", категоричен е шеф Маккаули.
По негово мнение далеч по-важна е вкусната храна, приготвена с вкус и желание и качествени продукти. И малко фантазия, с която той и Софи комбинират патица с наденица и смокини или пък дребни градински картофи с кейл и лук.
В идната пролет пък идва ред на калкана и агнешкото месо с повече пресни градински зеленчуци. Лятото пък е времето за омари, морски раци, пресни миди и домати.
Неслучайно в едно от ревютата "Хоумстед" е наречен "лъч светлина в мрачния ирландски дъжд".