Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Тарт „Татен”: Един вкусна класика, създадена заради грешка

Както се случва при много велики открития, рецептата е вследствие на инцидент Снимка: iStock
Както се случва при много велики открития, рецептата е вследствие на инцидент

В сърцето на долината на река Лоара, на около 160 км южно от Париж, се ражда един от най-обичаните френски десерти - Тарт "Татен".

Някои биха казали, че това е просто обърнат ябълков пай, но сравнението само по себе си звучи толкова нелепо, сякаш някой да каже, че Версай е някаква обикновена къща.

Ако се запознавате със сладкиша за първи път, описанието му би звучало така - маслено солено-сладко тесто с карамелизирани до съвършенство ябълки, напомнящи цвета на изящен кехлибар.

Тарт "Татен" е скромен със своята простота и все пак, когато се яде, направо изваден от фурната, елегантният, но и по селски семпъл десерт се превръща в дълбоко лично изживяване.

Както се случва при много велики открития, рецептата му е вследствие на инцидент.

В края на XIX в. сестрите Стефани и Каролин Татен управляват семеен хотел, който се намира в Ламот-Беврон - малко селце на брега на река Солон. По-голямата от двете - Стефани, ръководи кухнята, приготвяйки ястия за гостите. Макар и способна и опитна готвачка, тя е известна със своята разсеяност.

Благодарение на това свое качество един ден, приготвяйки обикновен пай с ябълки, забравя за плодовете, които в това време готви на котлона в тиган. Когато се сеща за тях, те изглеждат на косъм от прегаряне, но доста добре карамелизирани.

В паниката си Стефани покрива ябълките с кора от тесто и слага целия тиган във фурната, за да го изпече (както всеки готвач знае - няма причина да изхвърлите нещо, което бихте могли да спасите).

Когато десертът е готов, тя го изважда от фурната и преди да го сервира, го обръща в чиния.

Ето така се разжда класиката на име Тарт "Татен".

Докато преминаващите през градчето идват и си отиват, слухът за новопоявилия се тарт се разпространява из цяла Франция, достигайки Париж и цялото му кулинарно величие. Историята разказва, че един от най-известните готвачи във френската столица бил поразен от вкуса му.

Някои приказки стигат и по далеч, като поясняват как поръчал на шпионин да отиде в кухнята на сестрите Татен, за да наблюдава Стефани как приготвя десерта и след това да открадне рецептата.

Всъщност готвачът от разказа е роден през 1902 г., а двете жени спират да се занимават с хотела през 1906 година, но защо истината да пречи на добрата история?

Сестрите никога не са наричали плодовия сладкиш с името, с което е познат днес. Те използвали това на река Солон, за да ѝ отдадат почитта си.

Кулинарният писател Кърнонски, известен под псевдонима Принца на гастрономията, всъщност е прървият, който записва десерта като "Татен", а след него на местата, където се сервира, започва все по-често да се чува за фамилията на двете сестри.

Хотелът им работи и до днес, а семейството, което го управлява, не спира да предлага тарта в менюто си.

Така пристигащите любопитни и пристрастени към сладкишите туристи могат да се насладят на десерта там, където е създаден.

Е, сега надали може да отидете до тази част на Франция, за да се възхитите на оригиналния тарт на сестрите Татен. Но ако сте се вдъхновили, може да се опитате да си го приготвите у дома, а ето и рецептата...

Тарт "Татен"

Снимка: iStock

Нужните продукти за този плодов десерт са:

4 големи ябълки

30 гр. краве масло

160 гр. захар

2 с.л. лимонов сок

За тестото:

100 гр. краве масло

200 гр. брашно

4 с.л. пудра захар

1 ванилия

2-3 с.л. студена вода

Начин на приготвяне:

Брашното, студеното масло, пудрата захар и ванилията за тестото се разбъркват в блендер до получаването на трохи. Налива се водата и се разбърква отново. Когато е готова, сместа се оформя на топка и се оставя в хладилника, за да стегне за около 15-20 минути.

През това време ябълките се почистват и нарязват на резени. Захарта се загрява, докато се получи карамел и към нея се прибавя маслото. Разбърква се добре, след което се слагат плодовете и лимоновият сок. Оставят се в сместа за няколко минути.

Готовите ябълки се редят във форма за тарт, като отгоре се налива карамелът, в който преди това са се готвили. Тестото се разточва с малко по-голям диаметър от тавичката за печене и се поставя върху ябълките. Краищата му леко се притискат с пръсти надолу.

Тартът се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна с вентилатор за около 35 минути.

След като се извади от фурната, се оставя да почине 10-15 минути и чак тогава се обръща. По желание може да се сервира с топка ванилов сладолед.

Най-четените