Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Теория на домашния сладолед и практиката на превръщането му в изкушение

И три идеи за интересни, необичайни и лесни добавки, с които да изненадате всички Снимка: iStock
И три идеи за интересни, необичайни и лесни добавки, с които да изненадате всички

Домашен сладолед! С топлото време тези две думи предизвикват обилно слюноотделяне, но в същото време и редица дилеми. Мнозина смятат, че да си направиш сладолед вкъщи е трудоемко, ако нямаш специализирана машина за целта. Други се притесняват, че като направят една голяма доза и преяждането им е в кърпа вързано - нещо, което не е добре нито за стомаха, нито за фигурата.

Всъщност домашният сладолед не изисква чак толкова усилия. Да, не става за минути, но за повечето вкусотии - сладки или солени - важи същото.

Колкото до опасенията от подут стомах, нека ви споделим тайната на едни от майсторите на сладолед, а именно италианците. Техният съвет е сладоледът никога да не се консумира като десерт и винаги - като отделно ястие.

Така не приемате допълнителни калории след и без това разточителен обяд или вечеря и се наслаждавате по-пълноценно на вкуса на сладоледа. И тъй като ваниловият сладолед само по себе си ни е леко скучен, непрекъснато търсим с какво да го разнообразим и да го направим наистина различен и неустоим.

Но първо - как да си направим основата, върху която ще експериментираме?

Снимка: Pixabay

Решаваме да се доверим на симпатичния Джейми Оливър, според когото за около шест порции са ни необходими 300 милилитра пълномаслено прясно мляко, 300 милилитра бита сметана, между 100 и 160 грама захар (Джейми препоръчва кафява захар заради леко карамеления ѝ вкус), 4 жълтъка и една шушулка ванилия. Последното можете да заместите с екстракт или прахче, но автентичният вкус е най-приятен.

Започвате именно с шушулката ванилия, която разполовявате, изваждате сърцевината и слагате в дълбок съд на котлона заедно с млякото и сметаната, изчаквате да заври, след което оставяте на по-ниска температура за около 20 минути. Отделно в голяма купа разбивате жълтъците със захарта, докато станат пухкави. След това затопляте до завиране отново млечната смес и внимателно изсипвате при жълтъците и захарта, като бъркате много силно.

Трябва да се убедите, че всички съставки са се смесили изключително добре. След това изсипвате сместа в съда, в който ще я охлаждате. Пъхате в камерата, като не забравяте от време на време да вадите сладоледа и да разбърквате - това е най-пипкавата, но и най-важна част от приготвянето, за да не стане сладоледът на кристалчета.

Снимка: Pixabay

Сладоледът и така е невероятно вкусен, но с малко експериментаторски дух и настроение можете да го превърнете в охладен шедьовър със собствен почерк. Със солен карамел например...

Колкото и да се променят кулинарните вкусове, доста хора настръхват при идеята да смесват сладко и солено. Соленият карамел обаче се разбира страхотно с ваниловия вкус в сладкия сладолед и го кара да изпъкне още по-ясно.

Карамелени заливки се продават и готови в удобни пластмасови опаковки, само че, както казахме, домашният вкус е незаменим. Вече имате готов сладолед, така че остава карамелът, който пък отнема около 20 минути.

Трябват ви 200 грама захар на кристали, 100 милилитра пълномаслена сметана, 50 грама масло и около 100 грама сол. Захарта и сметаната се загряват на средна температура в малка тенджера с дълбоко дъно и се бъркат енергично, за да не се получат бучки.

В момента, в който сиропът потъмнее, изсипете маслото и не се плашете, че сместа започва да бълбука. Дръжте на котлона, докато карамелът придобие гъстотата, която предпочитате, след което свалете от котлона и добавете смело от солта. Охладете соса, разпределете сладоледа по купички и го залейте щедро с карамела. Ядките са по желание.

Снимка: iStock

А защо не пробвате сладолед с бонбони?

Това може и да не е най-диетичното ни предложение, но за сметка на това ще превърне останалите бонбони по шкафовете в кулинарно изкушение. Във всеки дом има поне една такава кутия и пакет - шоколадови бонбони, купени по незнайно какъв повод, ментовите бонбони, които давате на детето за запушен нос и болно гърло, виолетки, които... които дори и не знаете как са се озовали у вас.

За да ги претворите в нещо вкусно, съберете ги и ги превърнете в перфектната добавка за ваниловия сладолед. Шоколадовите, желираните и всички меки бонбони се режат на ситни парченца с остър нож. Твърдите бонбони като виолетки, карамелени бонбони и други се слагат в плик и се натрошават с дръжката на нож. Колкото по-голямо разнообразие от вкусове - толкова по-интересен ще е крайният резултат.

Снимка: Instagram

След като бонбоните са нарязани и натрошени, остава ви само да ги смесите със сладоледа като внимавате да не го превърнете в каша. Ако е необходимо - охладете го още малко след прибавянето на бонбоните и тогава сервирайте. А можете да опитате и...

Сладолед с мед, но не по начина, по който го познаваме.

Медът е популярна и харесвана добавка към сладолед или охладено кисело мляко, така че с тази комбинация трудно ще изненадате някого. Пчелният мед обаче е доста благодатен за експерименти и с лекота се превръща в топинг с необичаен вкус, за който със сигурност ще получите редица въпроси какво точно сте прибавили и как сте го постигнали.

За целта можете да смесите меда с билки и подправки по ваш вкус. На комбинацията мед-и-сладолед подхождат зелени билки като розмарин, босилек и мента, които да накълцате на ситно и да разбъркате с меда. За по-богат вкус можете да затоплите меда и билките на слаб котлон или в микровълновата, за да разгърнат всичките си аромати.

Снимка: iStock

След това схемата е същата като със соления карамел - охлаждате и заливате ваниловия сладолед.

Удоволствието ще е пълно, ако сипете сладоледа в красиви купички и използвате за консумиране от онези специални десертни лъжички с дълги дръжки. Насладата е гарантирана, а домашният сладолед вече далеч не звучи трудно и непостижимо, нали?

Тагове: мента, сладолед

Най-четените