Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

"Уолдорф" - салатата, създадена за елита на Ню Йорк

Тя се оказва достойна да бъде сервирана като самостоятелно ястие Снимка: iStock
Тя се оказва достойна да бъде сервирана като самостоятелно ястие

Много от кулинарните класики са родени в скромни кухни, квартални бистра и нерядко заради някоя неволна грешка. Не и салата "Уолдорф".

Представете си Ню Йорк от края на XIX век - Голямата ябълка вече кипи с живот, подобен на този на Великия Гетсби. Хотел "Уолдорф-Астория" пък посреща някои от най-знатните жители и гости на града и им сервира телешко филе с месо от раци, омари със сос от коняк и охлюви по бургундски.

Салатата обаче не е творение на главния готвач на хотела, а на главния келнер - швейцарският емигрант Оскар Чирки.

За салата "Уолдорф", сервирана за първи път на благотворителен бал, той смесва целина, ябълки и майонеза.

Нищо друго, както сочи готварската книга, която по-късно Чирки пише. Оберкелнерът е любимец на посетителите, но и страстен готвач, който участва в създаването и на други класики като мелба с праскови и ванилов сос и ябълков пудинг с орехи.

Снимка: iStock

За благотворителния бал обаче се търси елегантно и фино предястие за отбраните гости. По онова време ястията в изисканите ресторанти са силно вдъхновени от френската кухня, която смята за възможно най-изтънчената и висша кулинария.

Затова Оскар Чирки използва един от основните френски сосове - майонезата. С целината добавя свежест и хрупкавост, а с ябълката вкарва в салатата и леко изненадващ сладък послевкус. А и целта на оберкелнерът е именно да изненада небцето.

Причината е, че тогава салатите са били бледа гарнитура към основните ястия и не са се приемали за особено впечатляващи.

••• Историята на салата "Цезар" и защо почти никъде не я сервират правилно - четете тук:

"Уолдорф" обаче се оказва достойна да бъде сервирана не като гарнитура, а като самостоятелно предястие.

Салатата бързо се превръща в хит сред висшето общество на Ню Йорк и с това започват подобренията по нея. Още самият Чирки експериментира наново и добавя грозде, което се превръща в неизменна част на оригиналната рецепта. Нерядко към майонезата се слага и мъничко горчица за по-интензивен вкус.

Около 1920 г. в салата "Уолдорф" се появяват и орехите, марулята за сервиране и стафидите.

Така се оформя рецептата, която се използва и до днес - салата от целина, ябълки, грозде, орехи и стафиди, сервирана в маруля с майонезен дресинг. В наши дни се срещат и смели импровизации със синьо сирене, разнообразни ядки, накълцани варени яйца, зелени подправки и пилешко или рачешко месо.

Само че претрупването на салатата губи от оригиналното ѝ очарование, лекота и елегантност.

А ето и как да си приготвим у дома салата "Уолдорф", като използваме за основа рецептата на Чирки:

Снимка: iStock

Необходими продукти:

  • 2 големи ябълки - за предпочитане една червена и една по-кисела
  • 2 свежи и по-тънки стръка целина
  • 1 чепка червено грозде
  • 50 грама запечени орехи
  • 50 грама жълти стафиди
  • 50 грама майонеза
  • Сол и пипер
  • По желание - малко кисело мляко за смекчаване на дресинга, малко горчица и малко лимонов сок
  • Маруля за сервиране

Начин на приготвяне:

Ябълките се измиват и режат на не много дребни кубчета, като е много важно в салатата да не попадат семки. Зърната грозде се разполовяват и също се почистват внимателно от семките. Целината се бели и реже, отново на не много ситно.

Майонезата се обърква със сол и пипер, като можем да добавим кисело мляко или лимонов сок за по-свеж вкус. След това в голяма купа се смесват ябълките, целината, гроздето, орехите и стафидите, заливат се с дресинга и отново се разбърква добре.

Дресингът трябва да покрие всички продукти.

Хубаво е салатата да се остави на хладно за няколко часа и за около 15-20 минути на стайна температура - преди сервиране.

Сервира се в листа от маруля.

••• Руската салата, или как СССР си изобрети кулинарна легенда - четете тук:

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените