В екипа на Webcafe.bg сме установили, че колкото и да обожаваме кафето, само на него не се живее.
Понякога нищо не ни се пие повече от една добре запотена халба хубава бира, придружена с подходящото мезе. И тук не говорим за чипс, солети или други полуфабрикатни изобретения, с които да залъжем стомаха.
Тук става въпрос за истинска и то хубава храна, която не просто си върви с бирата, а я допълва перфектно.
Именно гладът и жаждата ни отвеждат в немската бирария Die Alte Lampe (на български ще я срещнете като "Фенерите").
- Обстановката:
Автентична и със силно намигване към любителите на бира с мотота по стените като "Водата не е годна за пиене" и "Човечеството е в подем, когато пием и ядем".
За някои подобни фрази може и вече да звучат малко банално, но е факт, че тиролският стил на интериора вдъхнови дори и колегите, които не са чак такива фенове на пивото, все пак да заложат на него.
Над бара е подредена впечатляваща колекция от бутилки немска бира, а винтидж фенерите веднага подсказват откъде идва името на бирарията.
Сайтът на "Фенерите" услужливо подсказва, че корените на собствениците са в Германия и Австро-Унгария и си личи, че са се погрижили да пренесат познатата от там обстановка и в София, България.
Приятен детайл са и салфетките в чашите с прибори, подредени в цветовете на немското знаме. Бирариите, в това число и "Фенерите", не предполагат колосани бели покривки и сребърен сервиз, а уют с дървени пейки и маси.
Когато си помислите за Die Alte Lampe, сетете се за Бавария. И обратното.
- Храната
Менюто е кратко и стегнато, което винаги е добър знак за едно заведение.
Личи си, че по него са работили хора, които не само са гледали за немската кухня в кулинарните предавания по Food Network, но и я познават отвътре. Трябва да предупредим, че "Фенерите" не е най-подходящото място за вегетарианци и вегани.
За сметка на това всеки любител на месото ще остане очарован от предложения като виенския шницел, свински джолан в зелев сок (Айсбан) или пък Баварско печено за двама.
Ние заложихме на класиката - вурстове, картофки, немски кисели краставички и ястия, запечени на тиган. Порциите са с големина, достатъчна да нахрани и много прегладнял човек. Платото вурстове съдържа шест вида запечени колбаси и свърши последно, защото порцията наистина е огромна.
Добра дума мога да отделя и за картофите на тиган, защото се изприщвам, когато ми сервират бланширани картофи, особено в бирария.
Това, което наистина спечели цялата компания обаче, бяха десертите. Сервитьорът веднага ни се притече на помощ, за да ни препоръча кое е прясно и току-що приготвено - ябълков щрудел, кайзершмарн (вид немска палачинка) и кезекухен със солен карамел (немска торта с извара и солен карамел).
Десертите бяха толкова вкусни, че и на следващия ден бяха сред темите за разговор в офиса, придружени с едно леко носталгично "Ооооох!". Да, наистина бяха толкова апетитни.
Колкото до къривурста, друго типично за Германия и Австрия ястие, което си поръчах, това е първият път от много време насам, в който моля храната от ресторант да ми бъде опакована за вкъщи. А там, докато се обърна, приятелят ми беше ликвидирал вурста в пикантен сос.
- Бирите
Само и единствено немски, естествено.
Изборът на наливна бира, на която цялата маса заложи, е между тъмен и пилзнер Krombacher, лагера Weihenstephan и Schneiderweis.
Можете да си поръчате и "метър бира" - 10 големи бири, подредени спретнато в редица, идеална за жадна компания.
Има и приличен избор на бири на бутилка. Най-важното е, че пивото пристига идеално охладено. Би трябвало да е така навсякъде, където се предлага бира, но, уви, напоследък на не едно и две места се случва любимият ни сок от хмел да се сервира по-скоро на стайна температура.
- Обслужването
По този параграф пишем спокойно една голяма червена точка на бирария "Фенерите".
Персоналът е усмихнат и ведър, но без излишна фамилиарност или навлизане в личното пространство. По-хубавото е, че сервитьорът беше насреща да отговаря на всякакви въпроси и да дава препоръки, ако е необходимо.
Обясни ни внимателно какъв вид е всяка отделна бира, разясни ни някои имена в менюто, които не ни бяха съвсем познати, и, както вече споменах, ни насочи към изумителните десерти на "Фенерите".
Благодарим сърдечно на сервитьора и защото никой не остана за повече от няколко минутки без бира, което, съгласете се, е от особена важност за една бирария.
В заключение - Die Alte Lampe/"Фенерите" е едно чудесно място, на което да пиете хубава (студена!) бира, придружена от вкусна и автентично тиролска храна. Обслужването се случва с усмивка и с ненатрапчива педантичност.
Съветът ни е само да не прекалявате с вурстчетата и да си оставите място за десерт, защото си заслужава всяка калорична хапка.
Снимки от немската бирария можете да видите и горе в нашата галерия.
* * *
Немска бирария "Фенерите" се намира в кв. "Лозенец", на кръстовището на бул. "Арсеналски" с ул. "Котел", като точният адрес е ул. "Котел" 2.
Заведението работи всеки ден от 11 до 23 часа, като приема резервации и през сайта си. Страницата им е добре поддържана и съдържа историята на бирарията, менюто и интересни истории за някои от ястията.