"Златният" хакер на Русия

Той е най-търсеният кибер злодей и е в списъка на десетте най-издирвани престъпници в света.

От Америка през Европа, чак до Русия - всеки, който разполага с информация за него или способства залавянето му, може да получи 3 милиона долара от ФБР и Държавния департамент на Съединените щати.

Това не е сюжетът на филма "Хакер", ами самата реалност.

Името на кибер взломаджията, който от лятото на 2009-та е на мушката на ФБР и срещу когото са повдигнати девет обвинения за углавни престъпления по наказателния кодекс на САЩ е Евгений Михайлович Богачов.

Според руски източници, както и според данни на американското правителство, той живее в Русия.

От 24 февруари няколко снимки на Богачев се разпрострняват надлъж и нашир по цялото земно кълбо през интернет, след като ФБР пусна на сайта си информация за хакера.

Но кой е всъщност Богачов и защо за "главата му" са предложени толкова много пари?

В какво се състои неговото престъпление?

Според съобщението, разпространено от ФБР, руснакът е разследван във връзка с мащабна мошеническа кибер схема, при която са присвоени над 100 милиона долара от банкови сметки.

Богачов най-вероятно е работил със съдружници, които се намират на територията на Русия и Украйна.

Групата е обвинена в разпространението на зловреден софтуер, известен като Zeus.

Под формата на троянски кон, софтуерът е бил инсталиран в компютрите на жертвите и чрез него са били захващани банкови номера, пароли, лични идентификационни номера и друга информация, необходима за влизане в банкови сметки онлайн.

Сред засегнатите от престъпленията банки са Capital One Bank, Bank of Georgetown, First National Bank of Omaha.

Известно е, че Богачев е изпълнявал ролята на администратор, а неговите помощници са участвали в схема, която е разпространявала спам и фишинг майли, които съдържат връзки към компрометирани уеб сайтове. След като посетят сайтовете, компютрите на жертвите биват заразени и това позволява източването на данни от тях.

Според полицията, троянският кон Zeus е поразил поне един милион акаунти, а финансовите загуби са на стойност 100 милиона долара.

Кой е златният хакер?

Богачов, както издава и името му, е от руски произход. Той е роден на 28 октомври 1983-та година. Висок е около 175 см, тежи приблизително 81 кг. Очите му са кафяви, косата му е кестенява, но обикновено си бръсне главата - както се вижда и на снимките в галерията.

Според информацията, освен с кибер перестъпления, Богачов се занимава и с ветроходство. Руски източници твърдят, че той разполага със собствена яхта, с която обикаля Черно море. Защото, по подозрения, той живее в Анапа - пристанищен град на руското Черноморие, в Краснодарския край.

В интернет Богачов използва никовете "lucky12345", "slavik" и "Pollingsoon".

Според информация на руският сайт mk.ru високотехнологичният финсов троянски кон Zeus или Zbot се е появил още през 2007 година и се е продавал на черния пазар за хиляди долара.

През 2011-та кодът на Zeus е бил откраднат и е изложен на открит досъп, което рязко е намалило цената му. От този момент нататък започват множеството версии на вируса и многожество други финансови хакери вземат пример от разработката.

През септември 2011-та, ФБР започва разследването по модифицирана версия на троянския кон Zeus Trojan, известен още и като GameOver Zeus (GOZ).

На 22 август 2012-та Богачев е подведен под отговорност от федералните съдебни заседатели в щата Небраска. Обвинението е за кодовото име "lucky12345"и е за съучастие в схема за измама, за банкова и компютърна измама, за злоупотреба с лични данни и за кражба на лични данни.

На 19 май 2014-та руското "златно" момче е привлечено под отговорност под истинското си име от федералните съдебни заседатели в Пенсилвания по обвинения в съучастничество, компютърна измама, интернет измама, банкова измама и пране на пари.

На 30 май 2014-та е намерена връзката между "lucky12345" и Богачов и са повдигнати още обвинения за съучастничество в банкова измама.

На 2 юни 2014-та заместник-главния прокурор на САЩ Джеймс Коул заявява на пресконференция във Вашингтон, че гражданина на Руската федерация Евгений Богачов заедно със съдружници, е нанесъл щети на американския бизнес за поне 100 милиона долара.

Още същото лято за залавянето на руския хакер за били задействни спецгрупи в повече от 10 страни в Европа, Америка и Азия.

Естествено, правоохранителните органи на САЩ веднага се обръщат с молба към руските си колеги за помощ за залавянето на Богачов.

Въпреки това той не може да бъде предаден на властите в САЩ.

Причината за това е, че съгласно закона за гражданството на Руската Федерация от 28 ноември 1991-ва, стъпил в сила на 6 февруари 1992-ра, както и според конституцията на РФ - гражданите на Русия не могат да бъдат предавани на съд в чужди държави.

Богачов е петият гражданин на Русия, който в последните години ФБР включва в списъка на най-опасните киберпрестъпници - след Александър Бобнев, Артем Семенов, Алексей Белан и Андрей Тааме.

Друг руски хакер - Александър Панин беше обвинен миналата година в създаване и разпространение на опасната програма SpyEye - троянски кон, който порази около 1,5 милиона компютъра в САЩ и други страни. Панин е заплашен с 30 години затвор. Той самият се е признал за виновен едва по едно от 23 те обвинения.

За информация за Александър Бобнев и Андрей Тааме пък, които също са включени в списъка на ФБР, американските власти обещават награда от 50 хиляди долара.

Но въпросът как може да бъде съден в чужда страна руски престъпник остава открит. Поне докато Русия не ратифицира споразумение, с което това да стане възможно.

#1 miki rurk 26.02.2015 в 00:44:56

Хахаха, тоз са продаде за без пари, сто про! Шефа му е пълен завиатник и интригант, и перуката мери ли я като наз птицата. На края се гръмна :д

Новините

Най-четените