Как компютър издаде крадеца си

Британски спец по информационни технологии проследил в Интернет крадец, който по време на безредиците в Лондон ограбил дома му и откраднал скъп нотбук, съобщава The Independent.

Жилището на IT-спеца Грег Мартин, работил и за ФБР и НАСА, в лондонския квартал Западен Кенсингтън, било ограбено от мародери по време на нападенията в британската столица. Похитителите, наред с куп вещи, задигнали и нотбука MacBook Pro на Мартин. Въпреки проведените от полицията следствени действия, джаджата не била намерена, нито крадците задържани.

Но Грег Мартин бил оборудвал нотбука си със специална програма за проследяване чрез Prey. "Получих на мейла си съобщение, че нотбукът ми е активиран. Повече от два часа чаках да видя някаква интернет активност на крадеца, и в края на краищата той влезе в профила си във Facebook!" - разказва Мартин.

Така Грег успял да научи името на обирджията, училището, където учел, адреса му в западен Лондон, а също така и да получи информация за контактите му в Мрежата. Освен това, с помощта на уеб-камерата в нотбука, получил и няколко снимки на престъпника.

Мартин предал цялата получена информация на лондонската полиция. Няколко полицаи тутакси обискирали дома на заподозрения и открили открадния компютър. 18-годишният похитител Сухейл Халилфар ще бъде изправен на съд, пише изданието, като се позовава на източници от полицията.

Компанията Apple, която е производител на MacBook Pro, се стреми към повече сигурност за клиентите си при подобни инциденти. Apple вече започна тестването на Find My Mac, който позволява да се открие местонахождението на загубен MacBook, а също и да се спре изтриването на цялата информация от паметта му.

Услугата Find My iPhone, предназначена за търсене на мобилни устройства на Apple, беше пусната на пазара през 2009 г., а в края на миналата година стана безплатна за всички, които имат на джаджата си последната версия iOS 4.2.

Британските власти приветстват съдействието на гражданите в издирването и установяването на виновниците, извършили погромите в Лондон и още няколко големи градове на Острова. Щетите от безредиците са за над 200 милиона британски лири (225 милиона евро).

Десетки фотографии на участници в безредиците бяха качени на сайта Flickr, където бяха гледани от близо половин милион души. Там са обявени и "горещите телефони", където човек може да позвъни, ако разпознае някой.

В помощ на полицията британските блогъри създадоха специален блог - Catch A Looter, за да бъдат издирени вандалите. За разследване на най-сериозните престъпления полицията във Великобритания пък използва специална технология за разпознаване на лица, разработена за Олимпиада 2012, домакин на която е Лондон.

#2 stg 08.09.2011 в 19:19:35

не мога да намеря нито едина невярна мисъл в 1 пост и просто се присъединявам към мнението му

#4 stg 09.09.2011 в 10:21:58

Alexander Todoroff , хайде сега обясни как хора от НАСА позлват някаква си програмка от Ейпълския магазин и как това има връзка с компютрите на Ейпъл изобщо

#6 Гризли 09.09.2011 в 11:58:33

Май мнение #1 имаше друг смисъл... Заигравката беше със заглавието на публикацията - не компютър (по принцип) е заловил крадеца си, а точно определен компютър го е направил. Което е съвсем нормално, имайки предвид марката, а най-вече работата на спеца... Така че просто заглавието идва малко "неточно"... А колкото до технологичните джаджи на Епъл - хубаво е да ги има, за да се гарантира защитеността на компютъра и информацията в него. Но пък от друга страна щом по всяко време някой ще има достъп до цялата ми информация на компютъра, по всяко време ще знае къде съм и какво правя - за какво ми е този домашен суперклюкар?! Къде остава личното пространство, личния живот?! А после iPhone напр. се хвалят, че имат вграден софтуер, с който във всеки момент се знае къде е телефона и се прави пълен запис на местоположенията Това предимство ли би трябвало да бъде?! За мен е просто поредния опит са установяване на настоящ и бъдещ контрол на хората... Американски мании за терористи!

#8 Гризли 09.09.2011 в 12:43:47

#7 - не знам дали могат да те намерят с такава точност.... Доколкото съм чувал от приятели, работещи в мобилен оператор, системата може само да определи в коя клетка си активен в момента... Нищо повече... А като се има предвид клетките с какъв размер са, или пък колко хора попадат в момента в клетката, смятам, че най-вероятно не е чак толкова лесно да те засекат с точност... Същото ми каза преди време и един капитан от полицията, когато подадох оплакване за някакъв малоумник, който постоянно звънеше на телефона на приятелката ми. Каза, че могат само да засекат от коя клетка звъни... Но все пак такова засичане се прави, може би с новите телефони става много по-лесно...

Новините

Най-четените