Приложение проверява готовността ви за секс

Искате да сте сигурни, че не изнасилвате някой? Вече се появи услужливо смартфон приложение, което да следи за това, макар и по доста съмнителен начин.

Good2Go е безплатен app, стремящ се да реши горещия въпрос за взаимното съгласие за секс. Създаден от компанията на Ли Ан Олман Sandton Technologies, мисията му е да предотвратява „сексуалните посегателства", „недобрата комуникация" и „действията, за които впоследствие съжаляваме".

От компанията обясняват, че програмата осъществява това като ви прекарва през поредица от стъпки, които определят дали човекът, с когото искате да спите е адекватен, трезвен, над 18-годишен и съгласен с намеренията ви - което звучи достатъчно неубедително и само на теория, а като практическо приложение вече предизвиква доста откровени подигравки в мрежата.

Good2Go работи по следния начин: Регистрирате се с името и телефонния си номер, намирате си партньор и щом дойде време да пристъпите към действие с него - отваряте приложението и му връчвате телефона си, на който той трябва да отговори откровено на въпроса дали желае да спи с вас.

Възможните отговори са „Не, благодаря", „Да, но... трябва да поговорим" и „Да, готов съм". Романтично!

Но колкото и голяма готовност да изрази партньорът ви, анкетата продължава с въпроса дали е трезвен, малко пил, пиян (но достатъчно адекватен) или твърде пиян - като в последния случай Good2Go изобщо не ви дава зелена светлина да продължите с намеренията си. Накрая приложението изисква и потвърждение чрез телефонния номер на партньора ви, с цел да потвърди неговата идентичност и адекватност.

Обратен ефект

Трудно е да се разгледа в пълна изчерпателност какъв е проблемът с Good2Go, но все отнякъде трябва да се започне. Например с това, че да караш някой да попълва смартфон анкета е официално най-лошата любовна игра в историята.

Но нещата стават още по-абсурдни, щом си помислим кой наистина би го изтеглил - например мъже, които се опасяват, че ще бъдат обвинени в изнасилване. Създателите твърдят, че тъй като Good2Go е свързан с профилите и телефонните номера и на двамата партньори, приложението може и да помогне на онези, които са несправедливо обвинени в изнасилване - макар да е доста неясно как ще стане това, при положение, че всяко съгласие може да бъде оттеглено в по-късен момент.

И толкова по-добре впрочем, защото иначе изнасилвачите просто ще прибавят „Обяви съгласие в Good2Go" към нещата, които ще карат жертвите си да направят, и така всъщност приложението ще има точно обратния ефект.

Самата Ли Ан Олман, изработила концепцията за приложението, е майка на деца в студентска възраст и твърди, че го е създала, за да предпази такива като тях. „Те са съвсем наясно какво се случва и са разтревожени (относно сексуалните посегателства при студентите, б.р.), но просто не са сигурни какво да направят. Те не знаят как да подходят към човек, когото харесват", каза тя пред Slate.

И добавя, че от отглеждането им е научила, че „децата са свикнали технологиите да им помагат при проблемите, с които се сблъскват".

Засега обаче, въпреки добрите си намерения, приложението изглежда по-скоро опасно и прилича на потенциално преимущество в ръцете на потенциалните изнасилвачи.

А проблемът със сексуалните посегателства, за съжаление, няма как да бъде разрешен чрез смартфон програми.

Новините

Най-четените