Изгубени в търсенето | webcafe.bg
Webcafe

Изгубени в търсенето

Драгомир СимеоновДраго Симеонов
13.05.2018, 11:23 (обновена 15.05.2018, 18:26)
радост след изкачването на Броуд пик

Снимка: © Боян Петров

Най-великата трудност за Боян Петров не значи край, а вечен живот

За разлика от много други спортни занимания, залогът при катеренето и алпинизма твърде често е самият живот.

Това сурово и категорично изречение дори не звучи като заплаха; звучи като обективен факт. Разбира се, че не би могло да е мое; на Боян Петров принадлежи. С него започва главата „За тези, които не се завърнаха" от книгата му „Първите седем".

В тази глава не присъства патос, геройства и молитви. Дисекция на малшанс и човешки грешки е, описани грижливо, за да бъдат анализирани и предотвратявани в бъдеще.

Авторът предлага наръчник за справяне с житейски предизвикателства, не сантиментален роман. Ако ви интересува темата за застраховките - там има подробности; ако не сте наясно с възможностите на хеликоптерите в усложнени атмосферни условия - обяснено е. Можете да намерите дори адекватната и достойна реакция към смъртта на катерач от страна на неговите другари.

Само че точно това едва ли го търсите, имате си собствено художествено разбиране по въпроса, не ви трябва Боян като пътеводител във висините на подобна чувственост. Нашата изначално изобилства от страх, опасения и очакване, което автоматично я сваля в друга равнина.

Ние мислим катерача хем в метафорите на високата гранитна романтика, хем сме склонни за секунди да го принизим в съчувствието си.

Искаме едновременно да остане високо в представите ни, но и да го свалим изнемощял и объркан при нас, за да го спасим веднъж завинаги от тая лудост, заради която не можем да спим.

Преди седмица стана ясно, че Боян Петров е изчезнал в белите полета на място, дори чието произнасяне изглежда непристъпно. Враждебността на онази пустош е стряскаща за нас, дето един снежец ни кара да кълнем съдбата. И колективната спасителна акция на самите нас с Боян на уста стартира с пълна сила.

Ние го търсим най-вече в себе си и жалим, че го нямаме вече, без да си даваме сметка, че и преди не сме го притежавали. Той си беше на планината.

Искаме си го обратно като родител и природозащитник, защото това е най-близкият базов лагер, в който можем да се намерим. По-нататък е сам и неоткриваем в сравненията.

Искаме спасението му под формата на житейски урок, който да го превърне в друг човек за наше успокоение, и сме убедени, че така му желаем доброто. Предпочитаме си планинар в телевизионни студия и градски паркове, а не достигнал далечния леден покой, който винаги е дирил.

Държим се с него така, сякаш не е съзнавал риска, за който така хладнокръвно ни информира, и се лъжем, че за пръв и може би последен път има нужда от нас като намеса. Хулим или хвалим в кресчендо, чийто висок тон е единственото изкачване, което умеем. Имаме нужда да вярваме в чудеса заради нас самите, не заради това, в което вярва изчезналият алпинист. Ама че егоисти в показния си алтруизъм.

За пореден път жалим себе си, докато уж ни пука за друг. Сантиментални, мекушави хорица сме, какво да ни правиш. Не ставаме за алпинисти. И не съм сигурен Боян би ли ни харесал такива в тоя критичен момент, би ли бил щастлив да го намерим и да напишем самоутешителните си похвални постове във фейсбук, преди да се завием на топло.

Тия върхове там са си негови.

Колкото по-трудно е, толкова повече ти се живее - това пак са негови думи. Най-великата трудност за тоя човек не значи край, бе, хора, значи вечен живот. Сигурният живот на спасения алпинист е краят му.

И продължаваме да се дирим в суматохата на надеждите си, толкова далеч от аналитичния (и точно заради това така впечатляващ) рационализъм на издирвания...

Oще: алпинизъм  алпинист  боян петров  драго симеонов  катерач  първите седем  търсенето на боян петров  шиша пангма 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

24 МарКом | 15.05.201815:57

@Kenny McCоrmick:Или не си ме разбрал или просто искаш да се "доказваш"
"Защо да не дам за пример на децата ми някой медалист от олимпиада по математика, а трябва да му давам за пример самоубийци?"
Аз нали затова казвам че "който иска може да се възхищава на Боян Петров, а който иска не. Всеки си има свой аршин."
Освен това не бих казал че е самоубиец. Да - заниманието е с висок риск, но не по-висок от този на делтапланеристи, парашутисти, рали състезатели, дори не е по-висок от риска на полицая на улицата.
А и не споря че е лошо да дадеш за пример медалист от олимпиада - това е твоя избор! Ама е по добър избор от "пишман-депутатите" ни.
Казваш: ""Сега всичко се повтаря като надрана плоча - "Вие никога няма да сте Боян Петров, защото той загина за...". Всъщност болезнената истина е, че това е един алпинист с опасно, рисковано и крайно скъпо хоби, който на вас и на мен не е донесъл и грам каквото и да било. Знам, че това последното ще го отречете, не се хабете."
Напротив, именно тук съм на една вълна с теб - "Мен определено ме подразни постоянното натякване на тази новина от всички медии."

Единствената разлика която имам е в очакванип резултат - да и аз хранех надежда ама един ден. Аз съм бил на -25C със силен вятър. Бил съм за малко - 4-5 часа с прекъсване и бях на 19. А там (на Хималаите) стига до -60 и то не в удобните условия при които аз съм бил. Не е весело и не е приятно, но те избавя от илюзиите колко сме велики ние хората пред природата. Учи те на уважение към природните сили. Едва ли алпинистите не знаят това - но както казах - "shit happens".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

23 паяка | 15.05.201812:14

Човекът може пък да не иска да бъде намерен. Възможно е да му е омръзнало да е болен. И вместо хипотетично угасване на системи в болница, да предпочита природата да го препъне необратимо на мечтано място. Споменът, който оставя в двете ситуации е различно емоционално оцветен.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 31.01.2018, 07:45

22 Kenny McCоrmick | 15.05.201808:57

"Ама ако питате мен - по-добре да давате такива като Боян Петров за пример на децата си отколкото такива като някой политик..." - ако питаш мен - също, но сравнението ти е като крокодилът, който бил по-дълъг, отколкото зелен.
Защо да не дам за пример на децата ми някой медалист от олимпиада по математика, а трябва да му давам за пример самоубийци? Звучи грубо и крайно, но наистина ли като дават новините как за пореден ден Боян Петров не е открит и викате на децата си - "Ето, тате, един хубав пример е това"?
И преди да скочите и да се наберете на клавиатурите, държа да подчертая, че необяснимата любов на българина към абсолютно безсмислени самоубийства под претекст, че това е "смелост, кураж, доблест" е дълбоко залегнала в културата ни и очевидно отърване няма.
Подозирам, че до ден-днешен някъде из учебниците по история се хвали "подвига" на Гюро Михайлов. За възрожденците няма да отварям дума, че ще стане сложно, но от малки ни се натрапва, че да умреш всъщност е нещо страхотно и хипер геройско. Един вид - нищо друго не можеш да направиш, за да си велик, колкото и да се напъваш.
Сега всичко се повтаря като надрана плоча - "Вие никога няма да сте Боян Петров, защото той загина за...". Всъщност болезнената истина е, че това е един алпинист с опасно, рисковано и крайно скъпо хоби, който на вас и на мен не е донесъл и грам каквото и да било. Знам, че това последното ще го отречете, не се хабете.

П.П.: Бях от хората, които почти до последно пазеха сляпа вяра, че Петров ще бъде намерен жив. От тези, които се надяваха да си е направил заслон, да е в пещера, цепнатина или каквото и да било. Но геройската риторика наистина ми дойде свръх.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

21 Дракон с кисело зеле | 15.05.201802:45

Драко, баща ми е хирург - как би погледнал на мой опит да раздавам акъл в тази област? Особено когато се отнася до трагичен инцидент?
---
Зависи от акъла, очевидно. Ако ми кажеш "Баща ми е хирург, имам понятие как работят лекарите, грешиш", може и да те послушам.
А и аз планинар не съм, обаче в пещера са ме завели за първи път, когато съм бил на едноцифрена възраст - имам известен опит, макар и неголям, и покрай прочетеното за конкретния случай си вадя извода, че Боян Петров е поел ненужен риск. Не отричам варианта да греша, ама все си мисля, че вероятността да е още жив щеше да е доста по-висока, ако не беше тръгнал да катери върха сам, при неподходящо за изкачване време (потвърдено от организатора на експедицията, ако се вярва на Пик.БъГъ), като умишлено се е лишил от връзка със света.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

20 МарКом | 15.05.201801:26

Мен определено ме подразни постоянното натякване на тази новина от всички медии. Всички тези опити те да се изкажат по темата и да "ограмотят" масата как се покоряват осемхилядници, как се прави спасителна операция и какво се вижда от хеликоптера. Всяка медия се опита да дръпне с рейтинга и заиграха по "тънката струна". Поканиха дори хора имащи съвсем косвени връзки с алпинизма и Боян Петров.
Ще перефразирам - "Масмедии... какво да ги правим сър"

Не, не искам да омаловажа ситуацията с Боян Петров. И той и семейството му са били напълно наясно с рисковете които той поема и са ги приели далеч преди всеки друг.
Кофти неща се случват - постоянно! Особенно ако и природата ти "погажда номера" и се опитваш да изкачваш връх в Хималаите.
Радва ме че има хора които оказаха финансова помощ и то без да си правят реклама. Не знам обаче медите дали се "включиха" след като така удобно "яхнаха" тази новина. Май не...

И още... който иска може да се възхищава на Боян Петров, а който иска не.
Всеки си има свой аршин.
Ама ако питате мен - по-добре да давате такива като Боян Петров за пример на децата си отколкото такива като някой политик...

Обаче както се казва "Успеха има много бащи, а провала само един".
Ако беше успял и този път - всички които сега реват за това "как може да тръгне така" и "ние ли ще плащаме" - щяха да се пъчат че имаме българин, който е изкачил осем осемхилядника.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.10.2016, 10:21

19 BaronVino | 15.05.201800:25

Всяко едно общество има нужда от своите герои в сегашно време.
Боян беше контраст на това, което ни се налага по кенеф-масмедии като "модели" в България. А именно: ритнитопковци, мма-ци, пишман политици и шоу звезди, обикновенни к*рви пардон манекенки итн.
Реално няма "национална" трагедия тук. При тези хора рискът е много добре осъзнат. За близките им също. Отншението на Боян към тях и това което прави, са много добре описана в книгата "Първите седем". Прочетете я преди да лалате с/у Боян като крайни инстанция.
Най-лесно се отрича нещо, което не разбираш или не харесваш. Пречупваш го през свой "правилен" мироглед. Кой ти е казъл че е "правилен" обаче? А кой може да ти каже че не е? Точно така той си е ваш! Тогава не давайте крайни мнения и за други такива.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

18 Mako | 14.05.201820:01

Дракон с кисело зеле | 13.05.201823:42

Родителите ми са били едно време бая уважавани инструктори
========================================

Драко, баща ми е хирург - как би погледнал на мой опит да раздавам акъл в тази област? Особено когато се отнася до трагичен инцидент?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

17 Mako | 14.05.201819:59

Kenny McCоrmick | 14.05.201816:01

Mako, недей да ми ръсиш ограничения
=================================

Не съм ти ръсил ограничения, просто те призовах. Не си длъжен да се съобразяваш и не си се съобразил.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.01.2018, 07:45

16 Kenny McCоrmick | 14.05.201816:01

Mako, недей да ми ръсиш ограничения кой къде и какво да казва, Шиша Пангма те чака. Щом един може да остави две деца сираци, всички можем. Хеле вие, олигавилите се от телешки възторг. Юруш, Българийо, по осемхилядниците.
Ние и без това останахме една шепа народ (не че ми е проблем, по-добре), дай да изрекламираме самоубийството. Едната част ще се килват със селфита по жепе гарите да ги тресе токът, една част ще са по осемхилядниците (щото е геройско, duh!), една част ще пият течност за чистачки.
Народ от самоубийци, боготворящи самоубийци. Иначе джендърите са страшни де...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.05.2018, 15:32

15 Graniten | 14.05.201815:35

Не народ, Не народ, а Мърша, туй ще кажа и ще свърша. Иван Вазов-1985год.
   

оценка

+0 -0