Webcafe

Манията по пандите може да ни подскаже накъде отива човечеството

Webcafe, по Worldcrunch
12.02.2018, 18:11 (обновена 14.02.2018, 17:48)
панда, панди

Снимка: © Getty Images

Обожанието към тях донякъде предсказва бъдещето на хората

Пред входа на зоопарка "Бовал" в Централна Франция ежедневно има огромни опашки от посетители, дошли да видят негово величество пандата Юан Менг. Раждането му на 24 август миналата година беше проследено в социалните мрежи от 26 млн. души. Той беше кръстен на помпозна церемония, а негова кръстница е френската първа дама Бриджит Макрон.

На събитието присъства и официална делегация от Китай, въпреки че младият принц прекара по-голямата част от времето в дрямка и в тотално безразличие към интереса, който предизвиква.

Това не е единичен случай. Във Вашингтон Линг-Линг и Синг-Синг, които са подарък от Мао Дзедун за Ричард Никсън от 1972-а, са посетени от повече от 60 млн. души преди смъртта им съответно през 1992-а и 1999-а.

Не е пресилено да се каже, че пандите вече са обект на глобален култ. Година след година образът им се налага навсякъде - от логото на природозащитниците от WWF до видеоигрите, от мангата до анимациите и пълнометражните филми на Pixar. Автомобилният гигант Fiat кръщава един от най-популярните си модели на тях. В света на науката биологът Стивън Джей Гулд издава "Палецът на пандата" и я превръща в символ на еволюцията на видовете.

Списъкът може да продължи до безкрай, но защо е това повсеместно обожание?

На пръв поглед вниманието, което тези черно-бели животни привличат, изглежда лесно обяснимо. Те изглеждат като плюшени играчки и това ни харесва. Безобидни са и затова вдъхват доверие. Представители са на застрашен вид, което ни кара да подкрепяме оцеляването им. И са истински инструмент в дипломацията на Китай.

Но вероятно има още нещо. За да разберем наистина "манията по пандите", трябва да я разглеждаме като симптом. По своя начин този странен култ ни говори нещо, но какво?

Първо, той ни показва сериозната смяна на начина, по който гледаме на природата и живота. Замислете се за животните, които са доминирали общественото съзнание в миналото - лъв, вълк, мечка гризли. Тези животински видове са хищници, докато пандата е вегетарианец. Силните животни са били заплаха, от която сме се пазили. Безобидната панда сама по себе си е заплашена и е наш дълг като хора да опазим вида й.

Хищниците от по-примитивните времена са страшни. Пухкавата мечка, приличаща на играчка, е трогателна.

Вместо да се страхуват от големия лош вълк, децата с удоволствие прегръщат пандата. От ужасяващия звяр сме преминали към симпатичното животно, от страх за собствения живот - към съхраняване на чуждия. Природата вече не е същата, а с нея - и човекът.

Култът към пандата, веднъж осъзнат като симптом, разкрива измененията в човешките възприятия.

Но това е само едно от нещата, които той ни казва, едната страна на монетата. Захласването по пандите също така ни подсказва много и за човешкото съществуване и за нещата, които подсъзнателно или не намираме за хубави, въпреки че може би въобще не са такива. Защото когато стане въпрос за поведението и характера, сладките панди, ако трябва да сме напълно честни, са по-скоро обикновени и дори глуповати.

Американският журналист Дейвид Плац прекарва години наред пред известната двойка панди във Вашингтон, след което ги определя като скучни и безразлични към всичко създания. За него идеята, че пандите са сладки, граничи с абсурд.

Той допълва, че те не са злобни по природа, а нещо по-лошо - по природа са "никакви".

Заключението на Плац не е пресилено. Пандите прекарват по около 14 часа на ден, дъвчейки бамбук и без почти никакво активно движение. В много редки случаи, само няколко пъти годишно и то на произволни интервали те правят секс.

Съберете всички тези черти на пандите и се замислете дали те не са олицетворение на бъдещето на голяма част от човечеството. Черно-бялата мечка, която упорито обожаваме, е индиректна картина на това в какво се превръщаме.

Казано по-просто - пандите прекарват по-голямата част от времето си в ядене, с наднормено тегло са и в миналото са били хищници, но генетична мутация ги превръща във вегетарианци. Показват пълно безразличие, често са сънливи, перманентно им липсва активност и сексуално желание. Не могат да изграждат силни и дълготрайни връзки помежду си. Звучи ли ви познато... ?

Oще: бовал  китай  мечка  мечки  панда  панди 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.04.2015, 16:31

4 rare case | 13.02.201813:17

Много хора си мислят, че мн. число се образува с Й накрая! Смее се Смее се
Явно, мисленето не им се отдава.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.02.2011, 15:02

3 kakao | 13.02.201813:09

В много редки случаЙ?!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.11.2017, 17:49

2 FenNaMako | 13.02.201812:46

Да бее даа Много щастлив не били заплаха Много щастлив Много щастлив ... https://www.youtube.com/watch?v=X21mJh6j9i4 Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

1 e-mil | 13.02.201809:19

"пандите прекарват по-голямата част от времето си в ядене, с наднормено тегло са... Показват пълно безразличие, често са сънливи, перманентно им липсва активност и сексуално желание... Звучи ли ви познато... ?"

Ми не, защото редовно пускате статии, които твърдят, че поколенията Y и Z показвали точно обратното на това поведение.
   

оценка

+0 -0