Да счупиш кантара, или най-тежките футболисти

За манекенките всичко е ясно - мечтаните мерки са 90-60-90. Какви обаче са идеалните пропорции за един футболист? Универсален отговор не съществува. Отделните постове изискват различни физически параметри.

Не че няма и дребнички вратари, но под рамката приличният ръст е огромен бонус. Фланговите играчи трябва да са бързи и повратливи, с нисък център на тежестта. При централните защитници е точно обратното - допустимо е да са тромави, стига да обират високите топки и да заемат правилната позиция с две-три широки крачки.

В средата на терена габаритите са най-разнообразни и правило няма. Лионел Меси се "извисява" до 169 сантиметра, а двигателят на Манчестър Сити Яя Туре е почти с 20 сантиметра по-висок.

Преди години централният нападател - поне типичният, трябваше да бъде як като скала. Все пак неслучайно му казваха "таран". На този пост често сме виждали и върлини над 2 метра. Разбира се, има и изключения - "малокалибрените" деветки компенсират с бързина, хитрост и задължителния голов нюх.

Средният ръст на играчите в европейските шампионати е 182,12 м. Родната "А" група е на опашката със скромните 180,6 м. Отстъпва ни единствено Израел (180,1). В германския Волфсбург очевидно размерът има значение - средният ръст на играчите е цели 187 см.

Що се отнася до теглото, става още по-сложно. И тук универсална формула няма. Съвременните медицински екипи следят изкъсо за най-различни показатели и индекси - например процент мазнини. В миналото обаче някои от най-великите магьосници прекараха почти цялата си кариера с килограми над нормата. Достатъчно е да споменем две легенди - Диего Марадона и Лилчо Арсов.

Понякога обаче коремчето пречи. Спомнете си на какво приличаше Марио Жардел, който облече фланелката на Черно море само за да я деформира до неузнаваемост. А в последните си дни на терена дори великаните Пол Гаскойн и Роналдо трудно се търкаляха по терена.

Но дори в съвременния футбол, където играчите все повече заприличват на киборги, се намират приятни изключения. В галерията ще видите няколко тежки момчета, които газят тревата и съперниците във водещите европейски първенства.

Новините

Най-четените