Винени нюанси в пролетна София

За да станеш член на жури на международен винен конкурс, най-вероятно трябва: да имаш специална квалификация, да си минал безброй курсове, да си Master of Wine - което е като да научиш „Война и мир" - НАИЗУСТ! - и като цяло във вените ти да има повече вино, отколкото кръв.

Въпреки всички курсове и дегустации, винени събития, изложения и тейстинги, едно от нещата, които ме ужасяват най-много, е когато някой с колосална експертиза ме попита: а ти какво мислиш за това вино? В подобни ситуации контраатакувам с „по-интересно ми е ти какво мислиш...".

В света виното има 3 основни правила: 1). Колкото и сетивата ти да се обучени, колкото и опит да имаш - всичко опира до личния вкус; 2). Няма грешен отговор; 3). Никога не спираш да учиш, но въпреки това все още нося притеснението на начинаещия, когато трябва да се срещна с някой Master.

В една топла софийска вечер в средата на май, точно в навечерието на Балканския Винен Конкурс и Фестивал (BIWC), New Bloom Winery представиха няколко подбрани вина от портфолиото си пред международното жури на конкурса и журналисти. На теория звучи като приятна вечер с хубаво вино и чудесна компания - все хубави хора. На практика е като да си завършил гимназията с „6" по физика и да си мислиш, че много знаеш, но да седнеш на вечеря до някой Айнщайн и да се почувстваш като изваден от детската градина.

В началото на вечерта бях малко притеснена, но в момента, в който Владимир Влъчков, главен енолог на избата, пое презентирането на вината и дегустацията започната, всичките ми притеснения се изпариха, защото той съумя да направи прекрасно представяне на вината без излишно задълбаване в технологични въпроси, производствени процеси и структура и анализ на почвата.

Пет вина по-късно настроението беше приповдигнато, атмосферата - приятелска и компанията на двама Master of wine - Константинос Лазаракис и граф Джон Умберто Салви, Master of Sommelier - Иса Бал и инж. Галина Нифору, Wine MBA и Директор на BIWC, далеч не толкова ангажираща, а по-скоро забавна.

След дегустационната част последва вечеря, отново придружена от тези пет вина, като тук подходът беше много по-различен от стандартния: вместо всяко ястие да бъде придружено с предварително определено вино, имахме свободата да избираме коя храна с кое вино да комбинираме, както и да сменяме вината, за да открием най-добрата комбинация според личния си вкус и предпочитания.

В началото на вечерта Владимир Влъчков каза нещо, което в последвалите часове продължаваше да резонира в съзнанието ми: в New Bloom Winery се водят най-вече от вкуса на виното, от крайния резултат, от това да доставят удоволствие на този, който ще отвори бутилката, така че да може да се наслади истинско вкусното вино.

4 от 5-те вина, които дегустирахме са с високи отличия от международни и местни конкурси, ето кои са те:

Face-to-face (F2F), Совиньон блан от 2017 г. със сребърен медал от Mundus Vini 2018 г. и сребърен медал на Vinalies Internationales 2018 г. Совиньон блан се нарежда сред топ 3 най-популярните бели сортове, присъединявайки се към Шардоне и Ризлинг като може да се нарече шеговито „лято в чаша" заради свежия аромат на прясно окосена трева и цитрусовите нотки, които са така характерни именно за топлите летни месеци.

В това вино обаче се открои и нюанса на екзотични плодове - маракуя и ананас, които също сред ключовите характеристика на един висококачествен Совиньон.

F2F Совиньон блан е едно плодово вино, което с лекота може да бъде комбинирано (отново предвид сезона) с риба и морски дарове - особено пресни миди или стриди, сезонни зеленчуци като артишок, аспержи, тиквички, пресен грах и леки сирена или пък салата с козе сирене и лек винегрет.

Face-to-face (F2F), Шардоне от 2016 г. със сребърен медал от Los Angelis Wine Competition. Това Шардоне е добър пример за правилно използване на дъбови бъчви, така че да се получи една елегантност, без дъбът да надделява над сортовия характер на виното. Отлежалото между 6-8 месеца в по-стари бъчви, това Шардоне има потенциал за развитие и освен за консумация на момента, може да бъде оставено спокойно още няколко години на тъмно в килера.

Представям си го веднага в комбинация с храни с бели сосове на сметанова основа, бели меса и някои морски храни, големи ракообразни като лобстър и кралски скариди. Заради приятната опушена нотка в това Шардоне би отивала и храна, която е минала опушване, печене, фламбиране - добре изпечено пиле, поднесено с карамелизирани зеленчуци, както и препечени филийки като добавка на дипове приготвени от добре подправени печени зеленчуци с подправки.

Face-to-face (F2F), розе (Каберне совиньон и Марселан) от 2017 г. със Златен ритон от Винария 2018 г. и сребърен медал от Mundus vini 2018 г., сребърен медал от Concours Mondial de Bruxelles. Това розе е напълно издържано в стилистиката на класическите Провансалски розета: нежен и деликатен розов цвят, т.нар. лучена люспа, който се наложи и сред родните любители на розе виното последните няколко години, измествайки по-наситените и ярки нюанси на розовото, типични за родното винопроизводство.

Комбинацията от двата сорта Каберне Совиньон и Марселан дава приятен стабилен свеж аромат и вкус с плодова зрялост на бели череши и диви ягоди. Това розе би могло да бъде поднесено според личните предпочитания по различен начин: като летен аперитив с нещо леко като прошуто и пъпеш, сезонни плодове или салата с каперси и брускети, до това да бъде основно вино за вечеря, комбинирано с пилешно къри, супа от морски дарове или сандвичи с пушена сьомга.

New Bloom, Регент oт 2016 г. със златен медал Mundus vini от 2018 г., сребърен медал на Vinalies Internationales 2018 г. и златен медал на Винария 2018 г. New Bloom Winery е първата и единствена засега изба в България, която отглежда насаждения на винения сорт Регент като виното е типично основно за северните части на Германия.

Експериментът определено е успешен, като резултатът е едно изключително свежо и живо вино с ярък и вибриращ рубинен цвят, аромат на горски плодове. Хармоничният мек вкус с лек бариков финес на това вино го правят подходящ избор дори за летните месеци, в комбинация с  бели меса или фини колбаси, леки сосове и дори кишове и паста с рагу.

А петото - естествено пенливо вино, 100% Шардоне, реколта 2015 г. беше дебютно представено именно на тази вечеря. За първи път винарска изба New Bloom показва естествено пенливо вино, направено по традиционен метод.

Под „традиционен метод" се има предвид абсолютно същата технология, която се използва при правенето на шампанско - наименование, което е строго отредено само за вината от френския лозарски регион Шампан. Това е един от най-скъпите и сложни методи във винопроизводството, защото се изисква много повече ръчен труд, като бутилките се обработват една по една.

Както е казал Хемингуей: „Виното е едно от най-цивилизованите и най-естествени неща в света, развити до най-голямо съвършенство". А какво друго е характерно за подема и развитието на човечеството? Общуването! Защото няма нищо по-хубаво от това, след като едно вино бъде представено и опитано да може около него да се заформи естествен разговор: за предишни реколти, за останалите вина на избата, за характерния почерк на винопроизводителите, за комбинацията с храна.

Затова тази вечеря, според мен, беше толкова успешна - защото съчета класическата дегустация с дегустационна вечеря.

Удоволствие е да дегустираш вино с хора, които не само го познават и го „работят", но имат и нужното уважение и не пристигат обгърнати в облак от парфюм например. Това със силния парфюм е най-коварното нещо, което можете да причините на околните по време на винена дегустация - никой няма да усети виното, защото вашето ухание ще доминира. Та тези малки неща, с които подчертаваш уважението към производителя и към крайния продукт, спомагат толкова много за цялостната атмосфера и настроение.

Какво отнесох със себе си след края на вечерята: малко повече знания за конкретните характеристики на региона, в който се гледат лозята, както и откровеното си нетърпение да видя час по-скоро естествено пенливото Шардоне в търговската мрежа, макар да се очаква това да се случи по-скоро към есента тази година.

Истински интересно ми беше да пробвам интерпретацията на енолозите на New Bloom Winery на класически френски сортове, както и местният експеримент със сорта Регент и съвършеният резултат с пенливото Шардоне.

New Bloom е относително млада изба, която обаче разполага с 6000 дка собствени лозя в Тракийска низина, а масивите с различните сортове са насаждани от 2005 година насам. Според мен именно младостта, съчетана с размаха позволяват експерименти със сортове и начини на производство, като нямам търпение да видя какво ще „извадят" на пазара догодина.

И сега не ни остава нищо друго освен да стискаме палци годината да бъде добра и... да сложим една бутилка в хладилника, за да сме готови с аперитива за довечера!

Новините

Най-четените