Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Ролята на хранителните добавки в борбата с вирусни инфекции

Нутриентите имат важна роля за правилното функциониране на организма Снимка: Stamatin
Нутриентите имат важна роля за правилното функциониране на организма

Зимният сезон обикновено е раят на вирусните инфекции.

Много от тях са силно заразни, лесно преносими и могат да доведат до следващи здравословни проблеми. Освен грипните епидемии, които имат голямо влияние върху живота на хората през този период, друг вирус, който оказа огромно въздействие върху света във всякакъв аспект е Кoронавирусът (SARS-CoV-2).

Въпреки че влиянието му постепенно намалява, вирусите не спират да съществуват и да влияят негативно върху човешкото здраве. Тук огромно значение имат профилактичните мерки за предпазване от заразяване. Не маловажно е и подсилването на имунната система с цел по-леко боледуване. За подпомагане на организма е важна консумацията на здравословна и разнообразна храна, както и на хранителни добавки.

Какво представляват вирусите?

Вирусите представляват инфекциозни агенти, които съдържат генетичен материал (най-често ДНК или РНК) и протеинова обвивка. Те не могат да се размножават сами.

Вместо това, необходима им е клетка гостоприемник, от която да използват компоненти, за да създадат свои копия. Често вирусът убива клетката гостоприемник в този процес и това причинява увреждане на организма гостоприемник. Добре познати примери за вируси, причиняващи човешки заболявания, включват вирусът на грипа, СПИН, морбили, едра шарка и др. [1]

Как се разпространява вирусната инфекция?

Вирусните инфекции могат да се предават по няколко начина. Един от тях е при кашляне/кихане под формата на капчици. Малките капчици (под 5 микрона) понякога се наричат аерозоли. След като са по-малки, могат да се задържат във въздуха за по-дълго време и по този начин да се разпространят на по-голямо разстояние. Това се нарича предаване по въздушно-капков път.

По-големите капки, обикновено се привличат от гравитацията и почти веднага попадат на земята или върху различни повърхности. При докосване на тази повърхност от здрав човек, който след това не си измие ръцете, заразяването се осъществява посредством попадане на вируса в устната кухина, носа или очите. Този начин на разпространение на вируса се нарича контактно предаване. [2]

Как може да се предпазим от заразяване с вирусни инфекции?

Всеки е наясно с основните правила относно това, как човек може да се предпази от заразяване с вирусна инфекция. Едно от тях е да се спазва дистанция. Цел на това правило е хората да се предпазят от по-големите капки, които се отделят при кихане или кашляне. Не маловажно е редовното миене на ръцете.

Защо? Защото попаднали капки от заразен човек, могат да попаднат върху повърхности и оттам да се предадат на друг здрав индивид. Други методи за борба с вирусните инфекции са прием на хранителни добавки, разнообразно хранене, спортуване, прием на достатъчно течности и най-вече поддържане на здрава и силна имунна система. [3]

Важна част от предпазването от вирусни инфекции е и ваксинирането.

Каква е ролята на хранителните добавки в борбата с вирусните инфекции?

За да е подсилена имунната система, е много важно е да се набавят всички необходими хранителни вещества необходими за организма. В това число влиза здравословното разнообразно хранене и прием на хранителни добавки. Нутриентите имат важна роля за правилното функциониране на организма. Участват в много процеси и подпомагат функцията на имунната система.

Витамини, минерали, мастни киселини, полизахариди и др., които имат терапевтични свойства, могат да бъдат много полезни за организма. Те могат да се приемат както от храната, така и от хранителни добавки.

  • Доказано е, че рибофлавинът (витамин В2) притежава противовирусни свойства, посредством намаляване на вирусния растеж.
  • Витамин D представлява мастно-разтворим витамин, който се синтезира при излагане на организма на слънчева светлина. Проявява имуномодулаторни свойства и подсилва имунната система.
  • Много витамини притежават антиоксидантна активност и се борят със свободните радикали, които влияят негативно върху човешкия организъм. Витамин С е водно-разтворим витамин, който се съдържа в цитрусите и в много хранителни добавки. Той е мощен антиоксидант и подсилва имунната система. Намалява тежестта на инфекцията на дихателните пътища причинена от вируса на КОВИД-19 и Инфлуенца вируса (вируса на грипа).
  • Витамин А е мастно-разтворим витамин, който притежава много полезни свойства за организма - необходим е за растежа, зрението, имунитета и развитието. Притежава няколко форми, в това число ретинол, ретинал и ретиноева киселина. Ретиноевата киселина може да повиши производството на противовъзпалителни компоненти и антитела, особено имуноглобулин А (IgA), които предпазват от вирусни инфекции като Инфлуенца вирус (грип), морбили и други вируси.
  • Липидите, особено полиненаситените мастни киселини и още някои средноверижни мастни киселини, също са мощни антивирусни средства. Някои мастни киселини могат да блокират микробите (директно или косвено) и да повишат имунитета на тялото. Например, омега - 3 мастните киселини, могат да служат като съединения, повишаващи имунитета срещу вируса на хепатит С и други инфекции.
  • Относно минералите, цинкът, селенът, желязото и хромът са от решаващо значение за повишаване на имунитета, тъй като притежават някои антивирусни свойства. Цинкът е важен минерал за имунитета и производството на антитела. Може да се използва като добавка за намаляване на интензивността на инфекцията с КОВИД-19 и за намаляване на инфекцията на дихателните пътища. Селенът е ключов фактор в някои биологични процеса като подсилване на имунитета и притежава антиоксидантна активност. [4]

Роля на някои нехранителни компоненти в борбата с вирусните инфекции

Някои от нехранителните компоненти, особено фитохимикали като полифеноли, флавоноиди, алкалоиди, тиофени, терпеноиди, танини, лигнини и т.н., са важни компоненти в борбата с вирусните инфекции. Флавоноидите са полезни поради своите антиоксидантни, антивирусни, антиканцерогенни и противовъзпалителни свойства.[4]

Едно растение, което притежава флавоноиди и други противовирусни активни съставки е китайското растение Радикс исатидис. Полифенолите като епигалокатехин галат, който е извлечен от зелен чай, също притежава антивирусни свойства. Друго африканско растение, което е показало противовирусни свойства е Африкански здравец.

В състава му влизат кумарини, които са отговорни за борбата му с бактериите. [5,6] Африканският здравец противодейства на размножаването на сезонни вируси (грипни и парагрипни вируси, респираторно синцитиален вирус, човешки коронавируси, коксаки вируси и др.). [7]

Тези две билки могат да се открият в състава на един прекрасен продукт - Stamatin, специално разработен за борба с вирусните, бактериалните инфекции и за подсилване на имунната система на хората. Освен тези две уникални билки, формулата на Stamatin съдържа и оптимални количества витамин С и цинк, така че да е незаменим съюзник в борбата с вирусните и бактериалните инфекции.

Правилното хранене и приема на хранителни добавки са една неизменна част в комплексната борба с вирусните и бактериалните инфекции. Освен разгледаните примери, за микро- , макронутриенти и нехранителни компоненти, които се борят успешно с инфекциите, съществуват и други примери в природата, които също могат да подпомагат защитните сили на организма през цялата година.

Прочетете още на:

[1] https://www.genome.gov/genetics-glossary/Virus

[2] https://scienceexchange.caltech.edu/topics/covid-19-coronavirus-sars-cov-2/how-virus-spread-covid-19-coronavirus

[3] https://www.carrushealth.com/2020/09/18/how-to-prevent-viral-infections/

[4]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7857987/#:~:text=Foods%20containing%20nutrients%20such%20as,increase%20the%20immunity%20of%20people.

[5]Research Progress of Chinese Herbal Medicine Radix isatidis (Banlangen) Wei Zhou* and Xiao-Yan Zhang

[6] Biostatistics for Medical and Biomedical Practitioners 2015, chapter 36, Pages 645-653

[7] The Clinician's Handbook of Natural Medicine (THIRD EDITION), 13 - Bronchitis and pneumonia

 

Най-четените