За глобалното ляво Мадуро е по-важен от обикновените венецуелци

В известната си книга "Структурата на научните революции" американският философ,  Томас Кун обяснява, че научното познание се получава постепенно, в рамките на теоретичните парадигми, които позволяват тълкуването на естествения свят. Но тези парадигми, предупреждава той, понякога могат да се превърнат в капаци, пречещи ни да виждаме нови явления, които не отговарят на собствените ни възгледи и стереотипи.

Перфектен пример за това е как голяма част от Лявото по света продължава да вижда чависткия режим във Венецуела, воден от Николас Мадуро единствено през призмата на дихотомията.

Те продължават да гледат на цялата картина единствено в бинарни противопоставяния - бедни срещу богати, бели срещу цветнокожи, империализмът на янките срещу боливарската революция, капитализъм срещу социализъм/комунизъм...

За мнозина в ляво, особено сред южноамериканските държави, Боливарианската система все още се разглежда като някакво смело предизвикателство към Международния валутен фонд. В Чили левицата обвинява за икономическия колапс на Венецуела същите конспиративни сили, които свалиха президента Салвадор Алиенде през 1973 година, пренебрегвайки огромните съществуващи във Венецуела проблеми.

Дихотомията се простира до испанската партия Подемос, Лейбъристката партия във Великобритания и известния ляв интелектуалец Ноам Чомски.

Никой от тях обаче не е склонен изглежда да отправи един наистина критичен поглед към ситуацията.

Те искат да видят цялостната картина като битка между Доналд Тръмп и Николас Мадуро, без да спират да обмислят, че венецуелците сами може да искат промяна в държавата си.

Иначе казано - подкрепата на лявото е за режима на Мадуро, а не толкова за самите хора, живеещи във Венецуела, които трябва да се справят с все по-голямата бедност в страната. Левите просто продължават да възприемат света със стереотипите от Студената война и през борбата за венецуелския нефт.

Това е погрешна парадигма, която не може да обясни събитията на терен. Чавизмът дойде на власт в страната през 1998 г. с рязвятия флаг на международния социализъм. Но той не дойде сам. Към Уго Чавес тогава се присъединиха и военните, които откриха, че може да се утвърдят на власт като се нарекат леви.

Така чавизмът изрично определи себе си (по съвет на Норберто Сересоле - аржентинския съветник на покойния президент Уго Чавес) и като гражданско, и като военно движение.

Благодарение на това и на високите цени на петрола, новата власт осуети опита за преврат през 2002 г. и успя да смаже политическата опозиция за известно време.

Но в крайна сметка тя започна да губи позиции. През 2007 г. покойният Уго Чавес (президент от 1999 до 2013 г.) претърпя първата си голяма електорална загуба.

На референдума за премахване на ограничението за допустимия брой на президентските мандати идеята му беше да преработи конституцията, която сам беше наложил в държавата. Чавес не обърна внимание на резултатите и въпреки загубата това промени конституцията. Пет години по-късно, и борейки с рака, той спечели изборите през 2012 г., но това щеше да бъде последната му победа.

По заповед на Куба той определи Мадуро за свой наследник. Смъртта на Чавес през 2013 г. доведе до скъсването на партията и властта с някои от частите на обществото, които преди това бяха гръбнака на чавизма. Районът Сукре близо до Каракас, един от най-бедните квартали на целия континент, се обърна срещу движението.

Други го последваха, а през 2015 г. - срещу всички очаквания и въпреки всички действия на режима, опозицията получи контрол над парламента. Мадуро отговори, като анулира парламента и създаде собствено Учредително събрание чрез измамни избори. Останалото е история.

Хватката на новия режим се затегна върху хората и опозиционно настроените, когато цените на петрола паднаха и бедността заля страната. Повече от 400 политически опоненти бяха вкарани в затвора без съд, а над 100 студенти бяха застреляни по улиците по време на протестите.

Десетки медии бяха затворени. Болниците останаха неглижирани. Хиляди тонове храна, разпределяни (по принцип) от държавата, бяха оставени да изгният в пристанищата, докато честото прекъсване на тока и на водата правеше живота в страната още по-труден за обикновените граждани, опитващи се просто да преживеят на фона на изчезващите доходи.

В резултат на това над 3 милиона венецуелци избягаха от страната в съседните държави, предизвиквайки в Южна Америка своеобразна мигрантска криза, подобна на тази в Европа. Много от бягащите дори тръгваха на път пеша с малкото си останала собственост, която могат да пренесат със себе си.

Големият въпрос - къде тогава беше международното ляво? Къде бяха всички онези идеолози, които сега излязоха да се борят в защитата на Мадуро? Без съмнение - заети с преправяне на старите си парадигми и с обвиняване на капитализма и глобалните империалистки сили...

#1 gothic 03.02.2019 в 03:56:33

Къде е Симчо???

#2 Starija hush 03.02.2019 в 06:32:01

Петрола падна и за да балансира загубата Мадуро вдигна данаците на дребния и средния бизнес до степен фалит.Така изчезнаха много стоки от първа необходимост и се появиха протести и убиства и купона система.НО купоната система не бе достатъчна да реши проблема и се стигна до масова емиграция борба за оцеляване по съседните държави.След като почна да убива и вкарва в пандиза всеки протестиращ срещу мизерията запада му наложи ембарго за не спазване на човешките права и така кризата с инфлацията излязоха извън контрол.Така че той сам си е виновен а не империализама.Употребява думи без да знае дори произхода им и значението им.

#3 Starija hush 03.02.2019 в 06:48:09

Той не е марксист а по скоро ленинист и използва неговата програма която е грешна.Маркс казва че социализъм-държавен капитализъм е възможен само в най силно развитите индустиални капиталистически държави по ДЕМОКРАТИЧЕН начин.НО др.Ленин казва обратното.Монопол капитализам както той го нарича в началото в книгата му Исторически Материализъм най лесно ще победи в страна като СССР където има шепа дребна буржоазия от кулаци на които ще им свием сърмите раз два.Но др.Ленин не разбира от икономика.НЕ казвам че е прост защото пише на висок стил по нищо не различаващ се от Маркс Енгел и техния даскал Хегел.Разлика имаха само за произхода на Бог.Хегел е идеалист протестант религиозен умира на 61 година от чума.От всички 13 философа той е най труден за разбиране.Само първите две книги съм му чел а останалите две се отказах.Най ми допада втората за Логигата.Докато Маркс,Енгелс и Ленин са материалисти.ТЕ не признават Бог като материя и същество.НО това не означава че нема Бог под формата на енергия.Мозака е материя но мисълта е енергия подобна на Бог невидима.

#4 Starija hush 03.02.2019 в 07:10:26

След 700 години Феодалния строй се разпада благодарение на капитализъма.Неговите роби стават пролетарият небходим за съществуването и раждането на капитализъма.Твореца на Капитализаъма е печалбата.При 5-10% печалба се ражда капитализъма.При25% печалба той е в разцвета си.Но за да има печалба са необходими работници-пролетарият с продукцията си.Те двамата не могат да съществуват един без друг.НО за да съществуват са необходими пазари и ресурси.Така се раждат двамата братя Колониализъм и Империализъм.Ако нема печалба Капитализъма умира затова експлоатацията е просто необходима за него.Капитализъма има два модела.100% държавен капитализъм-социализъм и мешан капитализъм който е в момента по цел свет 30%държавен капитализъм-социализъм и частен капитализъм 70%.Всичко което е собственост на държавата и се контролира от държавата е държавен капитализъм-социализъм.Армия полиция съдилища пандизи училища пощи улици пенси,болнични ит.н.са социализъм-държавен капитализъм.Без тех не може да съществува държавата.

#5 Starija hush 03.02.2019 в 07:19:12

Но за да имаш Социализъм-държавен капитализъм 100% е необходимо силно развита индустия и свръх произвоство и печалба за да може Държавата капиталис да има финансовата възможност на повече социални придобивки за масите-пролетарията.В този момент нито една държава нема този финансов капацитет и затова 100% държавен капитализъм-социализъм се смета за УТОПИЯ.С две думи с трици нема да уловиш маймуни.

#6 GETI 03.02.2019 в 10:34:49

Мадуро трябва да падне, или ще го претрепят "демократично", като Саддам, Кадафи, или ще го отровят като Чавес. Когато "демократите" тровят и трепят си е ОК. А това, че Мадуро е избран от 2/3 от избирателите - не е важно. И тях ще ги "демократизират" нашите "демократични" приятели. А Гайдата е "демократично" самопровъзгласен за президент и никакви избори не са необходими, щом ". Много скоро загрижената световна "демократична"общност ще почне да слага временни президенти навсякъде по всички държави. "Демократи от всички държави, съединявайте се"

#7 GETI 03.02.2019 в 10:37:23

И да питам.. Демокрацията позволява ли самопровъзгласяване, без избори ? Защото определението за това, което става е държавен преврат срещу законно избран президент. Та, демокрация ли е това или нещо ново, а?

#10 sim4o 03.02.2019 в 15:53:24

1gothic | 03.02.2019 03:56 Къде е Симчо??? ---------------- Ей ме .. Зарадвах ли те? --------------------- А статията е донякъде правилна, доста често левичарите са си неадекватни и са в плен на някакви си техни стереотипи .. Примери - Станишката стиснал Истанбулската Конвенция под мишка .. Или възправеният срещу фашизма и българската ксенофобия Радан Кънев , по повод пребития българин във Войводиново .. Та така ..

#11 sim4o 03.02.2019 в 16:18:34

Frida | 03.02.201911:20 в постиндустриалната ера пролетариатът се свива и не представлява движеща обществено-политическа сила. ---------------------------- Че пролетариатът кога е бил движеща сила?

#12 sim4o 03.02.2019 в 16:24:38

Левичарите, сте си принципно неадекватни, Фридушенка Рускоговорщая , намисляте си някакви чудати постулати, вярвате си твърдо в тях и на всичкото отгоре, мине не мине ги изплесквате в публичното пространство, да ви се чуди човек да се смее ли или да ви се ядосва, че сте малоумни .. Какъв пролетариат, душко, каква "движеща сила" е в обществото , какви пет лева ? Начела си се на Маркс , за разделянето на обществото на класи - според отношението към средствата за производство - и за класовата борба и ни редиш думи , за пролетарската бойкост в пред-постиндустриалните общества и къртиш мивки, чистиш и извозваш .. Ми глупости пълни марксистки ..

#14 SamVaims 03.02.2019 в 18:16:54

Социализмът носи просперитет, благоденствие и щастие на всеки по всички земни кълбета. Ако не се получи точно така, значи това не е точно социализъм или е компроментиран от външни фактори социализъм.

#16 SamVaims 03.02.2019 в 19:01:22

Адаш, ти трябва да се научиш да разпознаваш иронията...

#19 Starija hush 04.02.2019 в 01:51:17

Мис.Фрида ако си спмняте преди 30 години в Хаити имаше легално избран негар президен забравих му името и го свалиха от власт защото се оказа че имал психически проблеми.Некакъв военен пое власта.С триста зора се съгласи на нови избори ако му дадат $80 милиона да напусне поста благодарение на натиска от САЩ.Мадуро фалшивицира изборите.Това го казват руснаци работещи във Венуцуела пред руски репортери редовно им чета всека вечер техните вестници.Под стрй кара всички пенсионери да гласуват за когото им е заповядано.За по сигурно с всеки влиза човек от власта да види дали правилно гласува.След това получава подарак кутия макарони НЕ кебабчета бг.патент.Купони за храна само за неговите симпатизанти а за другите глад.депутата Гайдаров е избран с честни избори а не фалшиви като Мадуро.Той има законата власт да смени президента.Благодарение на вишите магистрати трима депутати не беха признати че са спечелили изборите по заповед на Мадура.Така в парламента не достигнаха тези три гласа за гласуване импичмент на президента.Той вкара в пандиза всички опозициони лидери и се яви само той като кандидат.За мен той е незаконен президент мошеник+психично болен повече от Асад да иска още власт при тази катастрофална икономика.

#20 Starija hush 04.02.2019 в 02:18:51

За по висок стандарт е необходима Индустриална революция а не пролетарска която сменява едни мошеници с други по алчни и никакъв резултат в крайна сметка нема.Комунизъм-безкласово общество с повече превилеги е възможен за пролетарията но не в този момент.Сериозно липсват финансови възможности за всека държава и за да Не умре капитализъма са принудени да балансират бюджета по некакъв начин от рода повече години за пенсиониране замразяване и намаляване на заплати и т.н. реформи.Убиеца на Капитализъма са инфлацията и не балансиран бюджет а не пролетарията-гробокопач на капитализъма.Това са измислици от Бонопартистите.Така че Капиталистите могат да спят спокойно комунизам нема да има поне неколко века.Всеки експеримент е обречен на провал поради финасови недостиг.Едва когато империализъма победи в цел свет демек една държава един език е може би една религия ще има огромен излишък на пари за социални програми за пролетарията е възможен 100% социализъм-държавен капитализъм.Нема да има разходи за армия и оръжия и тези средства ще бъдат използвани за по високи стандарти на живот за пролетарията.НО до тогава требва да сте подготвени на много войни за пазари и ресурси необходими за съществуването на Капитализъма.Експлоатация и войни са необходими за Империализъма да гарантира оцеляването на Капитализъма.

#22 sim4o 04.02.2019 в 09:59:55

Старият Хъш чете всяка вечер руски вестници. Това разбрах ... Хора бдете.

Новините

Най-четените