ЕС ще ни върне в каменната ера

Бюрократите в ЕС ни готвят ново двайсе: ограничаване мощността на прахосмукачките до 500 вата - колкото са били те през 60-те години.

Нищо чудно от хора, които преди години въведоха изискване краставиците да бъдат прави и обявиха кривите за нестандартни, тоест - забраниха да бъдат продавани.

След известно време същите тези гении на мисълта и управлението осъзнаха, че: 1) на природата донякъде може да се заповядва със силови методи, но законът за гравитацията неизвестно защо не ще да се съобразява с наредбите на ЕС; 2) така се изхвърля голям процент абсолютно годна за консумация продукция с отлично качество (за която при това същият ЕС плаща субсидии); 3)което води и до повишаване на цените на краставиците.

В резултат това за краставиците го отмениха. В Евросъюза обаче и досега има стандарт колко точно градуса трябва да са огънати бананите - иначе... Иначе ги ядат или извън ЕС, или маймуните, които са глупави и нехаят за евростандарти.

Когато преди година в ЕС забраниха обикновените електрически крушки (!)- едно от най-гениалните изобретения на Едисон - много хора не можеха да повярват, че това се случва. Да замениш без никаква видима причина нещо доказано с друго, което е 10-20 пъти по-скъпо, но не е 10-20 пъти по-трайно и определено вреди на здравето (очите) на хората - и това на пазар от половин милиард души... ами звучи направо като платен подарък за производителите на енергоспестяващи крушки.

Единственият положителен ефект от тази замяна е намаляването 5-10 пъти на консумацията на еленергия за осветление. Не обаче и на разходите на домакинствата за ток - защото се оказа, че широко рекламираните енергоспестяващи крушки в общия случай не издържат толкова дълго, че да избият високата си цена.

Намаляването на електропотреблението има своя дълбок смисъл - по-малко замърсяване от електроцентралите, по-чиста околна среда и прочее.

Привържениците на теорията на конспирацията обаче съзират в това един друг аргумент, за който никой официално не говори - по-малка консумация на ток значи по-малка зависимост на ЕС от руските енергийни ресурси.

Европа е енергиен заложник на Русия, която е основният й доставчик на нефт и газ. Русия има навика да оказва не само икономически, но и политически натиск като понякога затваря кранчето за някоя страна - което засяга и всички останали по тръбопровода след нея. Да припомням ли по-миналата зима или още помните сами?...

Затова европейските икономисти и политици на всякакво ниво открито и многократно призовават за диверсифициране на енергийните доставки. Проблемът е, че няма особено много алтернативи и те не могат в никакво обозримо бъдеще да осигурят енергийна независимост на ЕС от Русия. Освен това петролът и газът на планетата не са точно на привършване, но краят им определено се вижда.

Познайте какво препоръчва в такъв случай ЕС. Точно така - повишаване на енергийната ефективност. Тоест - намаляване на консумацията на електроенергия и енергоносители.

България е най-зависимата енергийно от Русия страна в ЕС, така че ние би трябвало с две ръце да подкрепяме всякакви мерки тези планове да се реализират.

Само че, простете, ние като граждани смятахме, че намаляването на консумацията на еленергия ще е за сметка на внедряването на нови технологии и ще се плаща чрез бюджета, тоест чрез данъците ни.

А то какво излезе с енергоспестяващите крушки? Технологията е хем стара, хем не е качествена, хем си я плащаме не от разходите за данъци, а допълнително от собствения джоб (при това задължително - няма алтернатива!), хем вреди на здравето ни. Не ни попитаха даже дали сме съгласни! Е какъв Европейски съюз е това бе, хора, това си е чист СССР!

Историята с прахосмукачките е вече направо плашеща.

Средният българин няма особено скъпи модели, но все пак и най-скапаната съвременна китайска прахосмукачка от 60 лв. с мощност 1600-1800 вата чисти значително по-бързо и по-добре от легендарните съветски „Ракета", които бяха пословични с дългия си живот и солидна изработка, но чистенето с които си беше тежък физически труд.

А сега си представете, че изведнъж вече ще трябва да чистите жилището си 3-4 пъти повече време и с 3-4 пъти повече усилия от сега... За награда вече малко по-мощната ви от вентилатор нова ЕС-прахосмукачка няма да може да премахва фините частици от въздуха, което ще доведе до проблеми при хората с алергии и астма, казват специалисти. И до увеличаването на тези болести. Е, добре дошли в прекрасния нов свят... на 60-те години!

А след прахосмукачките сигурно ще трябва да намалим и мощността на ютиите, на климатиците, на електрическите печки за готвене... после ще изхвърлим последните две устройства и ще ги заменим с изпълняваща и двете функции печка на твърдо гориво. Е, лятото ще е горещо, ама нали сме оцеляли някак досега и без климатици, не се умира от това. Не се умира, но страда качеството на живот. Така ще се върнем първо в 60-те години на миналия век, после в 19-ти век, а после явно направо в каменната ера - с нейните възхитителни енергоспестяващи технологии!

Ако трябва целият този фарс да добие оттенък на още по-абсурден и мрачен хумор, май ще ни излезе по-евтино Русия просто да влезе в ЕС. Ако пък тя не ще - тогава НАТО да влезе в Русия... Ако и това е неприемливо - по-добре ние да влезем в СССР... пардон, в Русия - като 16-та република или автономен край или каквото там ни разрешат.

А ако трябва да говорим все пак сериозно, очакваме европейските политици и експерти - и родните също! - да имат малко по-сериозно и по-отговорно отношение към проблема. Вместо да инвестираме астрономически суми в антивъглеродни технологии заради мита за глобалното затопляне, спонсориран от мегакорпорации, тръпнещи да налапат парите ни, трябва да се развиват ударно и целево нови, зелени и енергоспестяващи технологии.

Методите на Лисенко и Мичурин при краставиците и бананите отдавна са отречени, а историята на СССР и комунизма доказа също така, че с административни заповеди, пожелания и магически заклинания икономиката не работи.

Айде, моля, господа еврократи, не ни връщайте в миналото!

#1 Все тая 14.09.2010 в 09:23:54

Тъй, тъй! Аз имам къде-къде по-добра идея, която ще сведе мощността и потреблението на прахосмукачките до нула! С моето предложение ще се върнем директно 100-200 години назад, но това е, защото амбицията ме тресе здраво и направо побеснявам, че ще ме връщат само до 60-те год. на м. в.! Да забранят прахосмукачките и да задължат всеки да използва метла! Сегааа, възниква въпросът, как гъзарите ще се различават от обикновените хорица? Много просто - гъзарите ще бъдат длъжни да използват deluxe (или на БГ - делуксе ) варианта на средството за отстраняване на механични отпадъци от подове и подови настилки, а именно метла от сухи стебла на Сорго (Sorghum), познато още като метлина и цирък, докато плебса ще мете с подобен уред, но от сухи клонки. По-енергийноефективно от това, здраве му кажи! Очаквам скоро (след като вече и кривите краставици не са достойни за ЕС) някой недоклатен бюрократ да реши, че на мъжете в ЕС една подробност от анатомията им трябва да е права като молив, а ако се вдъхнови въпросният плюжек, може да определи и твърдост – 9В, 2В, НВ, 9Н (9Н за гейските им натури сигурно ще е нещо като „Стара планина” за кренвиршите на мин. Найденов) и ще ни задължат да ходим на „изправителни” процедури... Ненормалници! П.С. За ЕСЛ (:ideaдума не ми се отваря. Тук е редът на енергоспестяващите люде да ревнат и да обвинят и мен и автора на статията във всички назадничави грехове, известни на човечеството

#2 stizi 14.09.2010 в 09:58:54

Не че нещо, но като няма друг вариант и лошият си е вариант. И аман от материализъм и разложен живот за сметка на всичко останало.

#3 lina 14.09.2010 в 11:25:52

Ама много точно написана статия. И няма, категорично няма по-страшна чума от безмозъчното стадо на примирените и послушните, които ръкопляскат и следват сляпо "овена водач", запътил се към пропастта.

#4 boris 14.09.2010 в 13:15:43

Ами протестирайте бе граждани на ЕС!

#5 Turpentine 14.09.2010 в 15:05:46

По принцип не съм фен на конспиративните теории, ама... http://www.imdb.com/title/tt1020027/ Има го в замунда за заинтересованите.

#6 Ицо 14.09.2010 в 15:46:48

А аз какшо да правя, като мойта краставица е крива ?

#7 thefish33 14.09.2010 в 20:51:08

Към автора - Ники, да те питам , имаш ли някакво инженерно/средно или каквото и да е друго образование , свързано по някакъв начин с електричеството , било то силно или слаботоково? Ако нямаш , моля те, като нормален човек , редактирай си частта от статията, споменаваща за мощността на прахосмукачките от 1600-1800 W. Имаш ли си въобще на идея, колко и какво се обозначава с тези ватове по прахосмукачките?! Ако си имаш, сам ще разбереш каква колосална глупост си написал.... .Извинявай ама си е точно така.Има Google , преди да напишеш подобно нещо - пък вземи прочети малко! Само един прост факт ще ти подскажа - обърнал ли си някога внимание на дебелината на кабела, който захранва прахосмукачката от 60 лв. ,каквато е и моята? Сечението на двужилният кабел е 2х0,5 кв.мм. - през Който кабел ,ако консумираш 1600-1800 W , ще се стопи! Така, и още нещо пиша, останалото го има... в Google. Обикновенните прахосмукачки консумират 260-300 W електрическа мощност, понякога малко повече за по новите модели, което е много далече от исканията на Евросъюза за 500 W електрическа мощност. За всичко останало в статията съм почти съгласен, освен частта за енергоспестяващите крушки, ефективността им, и това че били калпава технология - калпава са по нашите пазари за цени от 1,50 за китайските ментета.Скъпите , имам само такива в къщи, издържат всичко , което е написано на спецификацията им - брой работни часове, осветителна мощност , ивсякакви други параметри.

#8 лаик-2 14.09.2010 в 23:39:31

абе,Русинов,за ватовете и прахосмокачките,както и за крушките,човека под мен те е светнал,сега от мен,айде моля ти се не давай акъл на хора като европейските законодатели и бюрократи,защото си малко смешен.Капиш

#9 Иванов 15.09.2010 в 13:19:23

Това за кабела и ватовете си е просто заяждане, на човека с образованието мога да му демонстрирам как се заварява на 175 ампера с кабел от 1,5мм в продьлжение на часове, при това без проблеми. Автора на публикацията е имал напредвид принципа не толкова детайлите по темата и за жалост е абсолютно прав. Друг е вьпроса какво и как трябва да се прави в сьздалата се ситуация. А това че ни правят на маимуни си е факт.

#10 Ateista 16.09.2010 в 07:11:10

Иванов,на маймуни ни прави СССР,не ЕС. Смърдите на комунист Иванов,татко ви да не е Дядо Иван ,а майка ви Мать Россия?

#11 thefish33 16.09.2010 в 20:10:20

@Ateista , може да заваряваш с часове със 175 ампера с елктрожен при сечение 1,5 мм, ама пропускаш нещо мнооого дребно - електрожена има изходно напрежение 36 V , което пък според закона за мощността P=UxI прави 6300 W ... консумирана от ел мрежата, и да 1,5 мм проводник ги издържа (не е много безопасно но..) .Друг е въпроса ,че ел мрежите по апартаменти и къщи е смятана за максимум 5500 W, пак според горния закон , и според бушоните ти..

#12 djsupermax 17.09.2010 в 00:03:57

Драги ми thefish33, с удоволствие ще отговоря на всички твои питания. Първо - нямам никакво образование по слаботокова, силнотокова или ракетна техника (последното също е важно, ще обясня после защо). Държал съм обаче изпит по звукотехника, взет с отличен и имам тапия от държавна атестационна комисия. И да нямах, в ония времена, в които работих като DJ, не бих оцелял без известни технически познания - значително над средните. Поради това ми е напълно ясно когато върху някаква невзрачна свирка с дръжка или евтини колонки за компютър пише примерно 50-100 вата максимална или RPM мощност, защо това всъщност не само не е вярно, но и е много далеч от истината. Както и ми е ясно защо отзад например пише съвсем друга електрическа мощност. Затова и нито сега, нито за в бъдеще смятам да питам Гугъл за неща, от които не разбирам - просто избягвам да пиша за тях. Иска ми се обаче и аз да те попитам някои неща. Ти видя ли, че моята статия не нито образователен материал, нито новина, а коментар? Видя ли, че към нея съвестно е прикрепен вдясно и линк към самата новината? Прочете ли тази новина? А ако си я прочел, видя ли, че твърдението за мощността на прахосмукачките не е мое, а е на британския вестник "Дейли Телеграф"? Според теб и те ли "не разбират и пишат колосални глупости"? Залагаш ли си дипломата срещу това твърдение? Ако пък си я прочел, видя ли, че там съвестно си пише "максимална мощност", не "електрическа"? Наясно си, че не е необходимо да разбираш не само от ракетна техника, но дори и от електричарство, за да правиш кристално ясна разлика между двете понятия, нали? Или всъщност нищо не си прочел и не те интересува, че навсякъде съвестно си пише съвсем точно всичко необходимо? Ако не си прочел, ще те разбера - не си първият, който се изказва чел-недочел, неподготвен и "по принцип", и сравнява ябълки с круши. Ако пък си прочел - разбирам желанието ти да се заяждаш с някого, но имам усещането, че не си улучил човека. За да не те разочаровам съвсем, ще вляза за малко в твоя тон и в твоя територия. В профила си си написал като професия IT. Много ми е любопитно тогава твоето твърдение, че в Гугъла "пишело всичко" - казано от човек, който претендира да е IT професионалист. Аз - без да съм IT професионалист, но като човек бая години бил сценарист на "Мреж@та" и писал за интернет и технологии в издания като "Капитал" и "Мениджър" - кой знае защо си мислех, че в Гугъл нищо не пише, защото Гугъл е търсачка, а не сайт с информация "за всичко" ли за каквото и да било въобще. Или да смятам, че ти си от ония професионалисти, дето като ги питам правят ли разлика например между Интернет и WWW, и ме гледат и се чудят за какво говоря? Желая ти малко повече позитивизъм и не се засягай, че не желая да бъда боксова круша на твоя ослепителен професионализъм. Аз просто си върша работа, не ми е приятно да ме плюят, когато съм си я свършил съвестно и се възползвам от правото си на отговор... след като така и така ме питаш

#13 thefish33 18.09.2010 в 04:24:54

@djsupermax, без и аз да се заяждам, но нямам навика да коментирам нещо преди да съм прочел всички материали, приложени към него.Глупости са писали и много по авторитетни издания от "Дейли телеграф".Чест ти прави завършеното образование, и коментара към статията на въпросния суперголям всекидневник, но, винаги си го има едно но... .В общия случай повечето от хората по света вярват на каквато информация им се сервира от медиите , което обаче за твое и мое съжаление, и на база образованието което ти имаш ,и аз имам, си е тотална глупост.Това се нарича промиване на мозъци и захранване с невярна информация ,което пък винаги е имало някаква цел.За да не се засягаме повече на тема професионализъм, разбрах че са ти ясни нещата само от написаното за колонките "50-100 вата RMS"... .Само да спомена ,че и аз съм се занимавал много години преди да пипна компютър със Hi-Fi апаратура и техника, така че разбирам твоето неодобрение, понеже си мислиш че съм поредния току що изтърсен инженер с купена (или взета с 3-ка) диплома. Просто това е далеко от истината.Диплома имам , но за средно специално образование , както и много, много практически опит, колкото твоя или по малко, няма сега да се обиждаме на тема кой кой набор е Единствения проблем в твоя коментар , към статията на всекидневника "Дейли телеграф" е споменат в първият ми пост , което предполагам е било с цел да се придържаш максимално към оригинала , макар и самият оригинал да не го считам също за правилно написан. .Всеки ежедневник (пък бил той и уважаван като първоизточника на твоя коментар) търси евтини сензации и гръмки заглавия,така се продават Коментара ти на тази статия ще го прочетат и са го прочели (предполагам) доста хора , които и понятие си нямат от тези неща и ще бъдат дезинформирани. Съжалявам за острото си изказване, но просто да търпя някави изтежки обяснения от страна на Европейския съюз, който си плаща на медиите да пишат каквото им се каже няма да се получи. Само леко отклонение от основната тема - защо например някой не вземе да каже на американците да не карат коли , които харчат по 40 на 100? Няма кой да ги чуе, а и европейците ( в по голямата си част) и американците , са си насмогнали на масрафа и не им дреме за нас или за другите като нас. Ние да намаляваме консумацията на всичко а те да се ширят на широко?!WTF?! Гугъл го споменах именно с идея като търсачка предоставяща пълна информация за това или онова, с идеята някой друг, който не са му ясни тези неща първо да се информира от два,три, пет източника, и тогава да мисли и слуша други какво да прави. Едно време, още докато бях ученик, нямаше кой знае какви компютри (първия ми беше "Имко-2" и седнах на него за да играя диамантената мина ) , нямаше гугъл,нямаше уикипедия, абе нищо нямаше и за да можеш да правиш дадено нещо , като моето хоби например (електроника и Hi-Fi техника) трябваше да го прочетеш по специализираната литература (която си беше и кът , и преобладаваше предимно руска такава), а пък ако искаш да ти е професия ,трябваше да се четат дебели учебници и да имаш добри преподаватели, пък и познати ,занимаващи се с това, т.е информацията се добиваше трудно , и трябваше да се внимава в час. На днешно време лафа ти е известен - "питай чичко гугъл" .. , някои няма и тоя труд да си направи, и в следващия момент ще е поредния баламурник на когото му продават кон за кокошка... . И в рамките на майтапа - утре на Барак Обама няма да му стига ток за да си захрани лампата в ке***а, тогава какво ли обяснение ще друсне примерно "Уолстриит джърнал", за да накара хората да си светят със свещи? Енергията трябва да се ползва рационално, но не едни да я ползват както си искат , и да казват на другите какво да правят, това си е национал социализъм.. Още веднъж се извинявам , не съм имал нищо в предвид , въпроса е какво са имали в предвид тия , които са снесли тази информация..

#14 Българолюб 25.09.2010 в 15:59:47

Винаги съм сравнявал европейския съветски съюз със съветския съюз но постепенно ръзбрах че европейския съюз е много по голяма тъпотия

#15 ivorad 26.09.2010 в 21:47:55

За пореден път авторът пише гръмовно за неща, от които нищичко не отбира..... Смех

Новините

Най-четените