Пластовете се разместват. Когато Реал го няма, всичко е възможно

Шампионската лига ще си има нов победител. Реал Мадрид, изненадващо, отпадна от турнира, който спечели в последните три издания, и за първи път от 2015 година няма да вдигне трофея.

Катастрофалната загуба с 1:4 от Аякс на „Сантяго Бернабеу“ доведе до уволнението на Сантяго Солари и връщането начело на Зинедин Зидан, с когото „кралете“ властваха в Европа в последните три сезона.

Зизу обаче ще трябва да почака за нови успехи в най-престижния европейски клубен турнир. Тази година трофеят ще се решава в Мадрид, но нито Реал, нито Атлетико ще може да спори за него във финала на „Уанда Метрополитано“.

В надпреварата останаха шест отбора, които са вдигали купата с ушите: Аякс, Барселона, Ливърпул, Манчестър Юнайтед, Порто и Ювентус. И два, които гледат към първи успех в Лигата: Манчестър Сити и Тотнъм.

Цели четири английски отбора се класираха за четвъртфиналите, което не се бе случвало в Шампионската лига от сезон 2008/09, когато Барса победи Юнайтед на финала. Каталунците отново са сред големите фаворити за трофея, заедно с Ювентус и Сити.

Реал отпадна, но Кристиано Роналдо все още е в надпреварата и търси шестия си успех в нея, с което да изравни рекорда на легендата Пако Генто. Но дали това отново няма да е годината на Меси и Барса, с което аржентинецът да спечели петата си купа и отново да се нареди до Роналдо?

А защо не Оле Гунар Солскяер да повтори чудото на Зидан и идвайки като временен треньор през зимата, да изведе Манчестър Юнайтед до триумфа, първи за „червените дяволи“ от 2008 година насам?

Разбира се, няма как да забравим и градския съперник Сити, който смачка Шалке със 7:0 в реванша и с общ резултат от 10:2 от двата мача даде много сериозна заявка за трофея. Пеп Гуардиола и момчетата му вече спечелиха един турнир – Купата на лигата, и все още имат шанс за куадрупъл в края на сезона.

В големите сметки е и миналогодишният финалист Ливърпул. През миналия май контузията на Мохамед Салах рано-рано в двубоя и кошмарните грешки на Лорис Кариус костваха победата над Реал, но сега машината на Юрген Клоп е още по-силна. Вече не се разчита само на египтянина. Видяхме какво направи Садио Мане срещу Байерн. Отзад пък „червените“ са „бетон“ с Върджил ван Дайк и Алисон. Ако и тази година достигнат до финала, нямат право на нова грешна стъпка.

И стигаме до най-малко възможните победители: Аякс, Тотнъм и Порто. Най-доброто класиране на „шпорите“ е полуфинал през 1962 г. За португалците пък, въпреки че играят приятно, е трудно да си представим, че могат да стигнат до трофея. Не че не го направиха през 2004-та, но от тези три отбора победата изглежда най-вероятна за Аякс.

Тимът на Ерик тен Хаг върна спомените за тоталния футбол от времената на Йохан Кройф и за младежкия блясък на отбора, изведен от Луис ван Гаал през 1995 г. до последния от общо четирите трофея за клуба. „Синовете на Боговете“ се подиграха с Реал в дома му и именно те изхвърлиха шампиона от последните три издания на турнира. След подобно представяне на „Бернабеу“ Аякс показа, че може да победи всеки през 1995 г.

Едно е сигурно – Шампионската лига ще има нов победител, а когато Реал го няма, всичко е възможно.

Новините

Най-четените