Защо беше освиркан Розберг

С вчерашния си удар срещу Люис Хамилтън Нико Розберг се сдоби с една непрестижна, но винаги актуална титла във Формула 1 - „най-мразеният германец". В новата история на световния шампионат това отличие заслужиха последователно Михаел Шумахер и Себастиан Фетел, но сега Нико измести Фетел от прицела на освиркванията.

Розберг упорито отказва да се извини за глупостта, която свърши вчера, а изнасянето на информацията от Хамилтън пред медиите, че той си е признал, че го е ударил излишно, срина имиджа на добро момче на Нико, който той градеше години наред.

И реакцията на публиката, която освирка Розберг на подиума, беше показателна. Той отвърна с крива усмивка, а след това изговори още глупости за това как феновете не познавали правилата, не били наясно със ситуацията и т.н. Трябва да съжалим Еди Джордан, който направи похвални опити да защити Розберг, но и самият той беше наясно, че не е прав. После Нико каза, че го освиркали само британските фенове. Ще видим дали ще е на същото мнение, когато го освирка и публиката на „Монца", гарантирам ви, че ще стане така.

Публиката освирква всеки, който е накърнил усещането й за справедливост. Така беше с Михаел Шумахер и Жан Тод преди години в Австрия, така стана и със Себастиан Фетел в Малайзия миналата година, като феновете продължиха да го освиркват чак до есента, при всяка негова поява на подиума.

Щом някой е нарушил правилата, ощетил е свой колега или се е възползвал от нечестно предимство, публиката го освирква. Просто е. И ефективно.

Това че, примадоните, които днес са пилоти във Формула 1 не са свикнали на подобно отношение си е техен проблем. На тях обикновено никой не им казва и една лоша дума, когато свършат някоя глупост и затова в последните години гледаме нарциси като Фетел, Розберг и Хамилтън.

Освиркванията не влияят добре и на „корпоративната култура" и спонсорите. Но това също не е проблем на феновете, които не са доволни, че плащат солидни суми, за да ги прави някой на глупаци. В Mercedes трябва да положат сериозни усилия, за да обуздаят напъните на пилотите си и да избегнат провала на Red Bull от миналата година, когато Себастиан Фетел с една открадната победа и един тон нагли изказвания направи за смях шефовете си и нанесе непоправими поражения върху имиджа на тима и Red Bull.

Новините

Най-четените