Лудостта на ЦСКА

Сряда, работен ден, около 18 ч в София.

Опашки пред касите, стотици мърморещи, че ще изпуснат началото, бързащи за местата си, видимо в приповдигнато настроение.

Не, това не е сюжет от приказни истории за мачове в евротурнирите. Или за дерби срещу пряк съперник. ЦСКА прие София 2010 в мач от предквалификации за Купата на България.

Най-мижавият от всички мижави двубои.

И на този мач имаше 4-5 хиляди по трибуните, което рядко се вижда например на стадионите на Литекс и Лудогорец, отбори с претенции за титлата в "А" група.

ЦСКА от 2 месеца е с клеймо "аматьорски" и е във "В" група, срещайки отбори, с които досега играеше само контроли. Но лудостта някак се е завърнала сред хората, които подкрепят отбора.

Близо 10 000 видяха победата срещу Струмска слава на старта на първенството, още поне 3-4 бяха в "Надежда" в неделя при 3:0 над Септември. Пълен сектор "А" и солидна агитка в "Г" видяха дори мача за купата, който бе неравностоен и срещу отбор, за чието съществуване цесекарите едва ли знаеха.

Защо има еуфория, когато би следвало в "червените" редици да е тъжно и отчаяно?

Да, нивото е ниско. Да, това е аматьорски футбол. Да, няма европейски блясък, звезди и заряд от вечно дерби.

Но усещането явно е по-истинско. Хората се радват, че на терена играе 14-годишно момче - казва се Валентин Антон и написа история. Най-младият титуляр в историята на ЦСКА. Виждат в него следващия голям лидер, пък дори и да си останат само мечти. Виждат желание, макар и не - класа.

На никого не липсват "перлите", водени от "Титан"-и, треньори, мениджъри и всякакви типове, заради които ЦСКА стигна до трета дивизия, финансово изцеден и удушен.

Това е просто футбол - играта в най-базовия и вид. Затова клубът продаде над 1500 абонаментни карти за "Г" сектор и повече от 1000 за "А". Това му гарантира хора на всеки мач, повече, отколкото са на 2/3 от отборите в "А" група.

На мача със Септември в неделя се видя знаме - "Тази безгранична лудост". И колкото и странно и нелогично да звучи, явно трябваше да се стигне до тук - до чистилището, ръба на смъртта, унижението от аматьорския статут, за да си върнат хората глада за футбол и истинското усещане за него.

Или поне засега изглежда така.

#1 bludniq_sin 20.08.2015 в 11:00:19

Ало аФторе ... "Близо 10 000 видяха победата срещу Струмска слава на старта на първенството, още поне 3-4 бяха в "Надежда" в неделя при 3:0 над Септември. Пълен сектор "А" и солидна агитка в "Г" видяха дори мача за купата, който бе неравностоен и срещу отбор, за чието съществуване цесекарите едва ли знаеха." Според данни на самият клуб (на ЦСКА) на старта на първенството са присъствали точно 6292 души. Ти вред ли си?! Писа се за 7 хил .. това айде - закръгляме в полза на ученика, 8 беше малко пресилено ама 10 хил вече направо ни разказа играта!. Срещу срептември 3500, вчера 2500 някъде. Това за клуб с претенции за "фенове милиони" и конкурент на левски за титлата "отбора на народа" не е ли мъничко? И още нещо Разград и Ловече (по които очевидно е тренд да се плюе) са градове с население с около 35 хил души. Посещаемостта им през сезон 2014-2015 е средно по 3400 души на мач (варира естествено). За сравнение на цска е 4000. С тази разлика, че литекс и лудогорец играят в градове с население около 45 пъти по-малко от там където играят цска и левски а за цените на билетите за феновете на трите отбора сравнени с икономическата обстановка на градовете в които живеят, нивото на безработицата и тн няма смисъл да говорим. И като цяло - що правите такива малоумни статии и още повече - малоумни сравнения като не сте седнали да си набавите малко статистика. И това на 3-тия мач .. нека да видим как ще е посещаемостта на 10-тия мач от В група, как ще е средната посещаемост в края пък правете тогава изводи. Я вижте преди година две на мачовете на етър велико търново колко хора са ходили - има мн примери с отбори от в група с идентична на посещаемостта на цска (ако не и по-голяма) ама те нали не са столични и не е интересно да пишеш за тях..

#2 1palq4o1 20.08.2015 в 13:57:15

bludniq_sin, много си прав! И на мен ми прави впечатление невероятната пристрастност на автора ( няма лошо, ако списва за ИЗЦЯЛО спортен сайт ) и се чудя защо го толерират модераторите,но...

#4 1palq4o1 20.08.2015 в 17:13:10

Да бе, били сте минимум 10 млн. на стадиона и поне 10 пъти по толкова пред телевизорите! За официална статистика се приема официалната информация за продадени билети и чекнати карти-всичко друго са фенски ( във вашия случай ) преувеличения

#7 bludniq_sin 21.08.2015 в 09:36:23

бичкийке, някак удобно пропускаш последните 2 години (т.е половината време от присъствието на разградчани) - в този период лудогорец игра 1/8 финал в лига европа и игра в групите на шампионска лига където спечели 4 точки. Приблизително приходите в отбора за този период са грубо 50 000 000 лв (петдесет милиона лева). Е вярно .. отборите които бяха отстранени/победени през това време не могат да се похвалят с невероятната визитка на милсами. Какви са тези: лацио (носител на купата на Италия към онзи момент), динамо загреб, партизан, стяуа, базел, псв айндховен, (не броим равенството с 5 кратния носител на шампионската лига и тогавашен вицешампион на англия - ливърпул) и др .. Да .. определено гела е слаб бизнесмен и определено не може да прави дългосрочни планове ..

Новините

Най-четените