Националният на Мъри - домакински отбор

Според треньора Станимир Стоилов за пет дни сме подобрили доста неща в играта и националите изглеждали доста по-добре в контролата с ЮАР. И как точно се е случило това, а и къде точно се видя подобрение - не е ясно.

В края на мача в Йоханесбург статистиките бяха леко притеснителни - владеене на топката 67 срещу 33 процента за домакините. А нали именно това е компонентът, който Стоилов изтъква като основен в налагания си стил. Корнери - 11-1 за ЮАР.

Статистиките невинаги са показателни. Но е сигурно, че резултатите  не са добри, а именно в търсенето  на резултат Стоилов прави минимум  смени и държи на терена едни и  същи играчи. Така гръмна скандала с  Иван Стоянов, нищо чудно след околосветското пътешествие с 2-3 минути игра да се обадят недоволни и Пламен Николов и  Павел Виданов. Да не говорим изобщо за вратаря Иван Караджов. Него го извикаха от дансинга, за да пътува една седмица  из два континента и един остров, но без да се съблече по екип.

Ползата от тия два  мача сигурно знае само дуетът Стоилов-Сираков. Дали има изчистване на игровия стил, който в около 100 от 180 минути в  двете контроли бе добре познатото "отзад за 0:0, напред каквото стане". Или пък е много полезен контактът с българската общност в ЮАР, на която отборът отдели все пак един мач време, навръх 24 май. Или пък може би е хубаво, че българските футболисти се докоснаха поне периферно с предстоящото световно първенство по време на престоя си в Йоханесбург. Все някаква полза вероятно има. Най-логичната изглежда финансова - доларите в касата на БФС са сигурни от контролата с ЮАР.

Дано само не се окаже, че сме разхождали 18 играчи заедно до другия край на планетата, а наесен те пак играят все едно не се познават.

Защото след 1:1 срещу Швейцария преди година и половина в първия мач на Станимир Стоилов се чуха приповдигнати слова. Оттогава равносметката е тревожна  - едва 4 победи (1 в контрола с Латвия, както и срещу Черна гора, Кипър и Грузия с голова  разлика 13-3), но все у дома. В 8 мача извън границите на отечеството, националите имат успех само над джуджето Малта с 4:1. Останалото - 4 загуби и 3 равни, при голова разлика 5-14.

Това са си показатели на домакински отбор. И са притеснителни. Защото ние съперници като Малта в квалификациите няма да срещнем. 

Новините

Най-четените