Само феновете могат да спасят футбола

„Атака със сериозни експлозиви” – така германската полиция определя трите взрива по пътя на автобуса на Борусия Дортмунд преди мача срещу Монако от 1/4-финалите на Шампионската лига.

За щастие, няма сериозно пострадали. Марк Бартра е с фрактура на ръката и вече претърпя операция. Впоследствие се разбра, че и един полицай, част от ескорта на автобуса, е пострадал, но отново не сериозно.

В настоящата напрегната международна обстановка нямаше как подобни атаки да не засегнат и футбола. Разбрахме го още при бомбения инцидент в Париж преди година и половина, когато цел на атаките бе и контролата между Франция и Германия.

Въпреки че от полицията казват, че сега не става дума за терористичен акт, последиците можеха да са подобни.

Някак символично бе, че отново един срещу друг щяха да играят германски и френски отбори. Ако има две страни, които в последно време да са засегнати най-много от подобни инциденти, то това са именно Франция и Германия.

И феновете показаха, че са готови да стоят един до друг. В името на футбола. В името на разума и на това, че няма нищо по-важно от човешкия живот.

Минути след като дойде официалното съобщение, че двубоят е отложен с един ден, с помощта на феновете си, от Борусия започнаха инициатива по приемане на гостуващи привърженици от Монако.

„Драги фенове на Монако! Ако имате нужда от подслон, следете #bedforawayfans. #bvbasm”, написаха „жълто-черните” в официалния си Twitter акаунт.

И не след дълго започнаха да се появяват десетки снимки на фенове на „монегаските”, възползвали се от предложението. Подслонени от „врага” и с усмивки на лица.

Тази вечер те отново ще са един срещу друг. Ще подкрепят любимците си. Но след мача отново ще се поздравят, може и да изпият по някоя бира заедно. За да отпразнуват, че това е просто една игра, че атаките не бяха смъртоносни, че са намерили нови приятели, макар и в различни цветове.

Футболът е за феновете и въпреки че това е най-разпространеният рефрен след фракциите на всички отбори, във вторник Борусия и Монако го доказаха.

Новините

Най-четените