Пенев дал, Пенев взел

Преди три седмици България победи Холандия с 2:1 в контрола преди Европейското и всички видяха в това добра поличба.

Националният селекционер на България Любослав Пенев се бе пошегувал на пресконференцията преди мача, че ще бием "лалетата", а след това те ще станат европейски шампиони - както през 1988, когато именно негов гол донесе победата на "лъвовете".

Първата част от тази прогноза тогава звучеше доста по-невероятно да се сбъдне - все пак "оранжевите" бяха един от фаворитите за титлата на Евро 2012 и едва ли който и да е било е очаквал те да загубят от България.

Да, но точно така и стана, дори сценарият бе същият като преди 24 години - Холандия поведе, а българите достигнаха до обрат с късен гол.

Какво беше това, ако не прекрасно предназменование за тези, които обичат оранжевия тим - както знаем, футболният фен е суеверно същество!

Да, но впоследствие се случи точно обратното - Холандия се провали с гръм и трясък, превръщайки се без конкуренция в най-голямото разочарование на Европейското първенство.
Хората на Берт ван Марвайк загубиха и трите си мача в групата и си заминават с наведена глава.

Оказа се, че Пенев като футболист може и да е донесъл късмет на "лалетата", но не и като треньор. Този път България, вместо да мобилизира силния холандски тим за върхови постижения, май нанесе първия удар, от който този футболен колос не можа да се възстанови.

У нас няма какво друго да направим, освен да констатираме тези факти. А това, което истински ни вълнува, е, че съперниците ни в предстоящата квалификационна група за Мондиал 2014 се представят доста впечатляващо - Чехия продължи на четвъртфиналите, Дания се размина за малко, но завърши преди холандците, Италия е с две равенства, но играе добре.

Така че няма какво да злорадстваме, че първи сме разкрили "оранжевите", ами трябва да покажем бойния дух и формата си от този мач наесен срещу следващите страховити противници.

Новините

Най-четените