Не си струва да ругаете между сервисите и най-големия темерут

Йежи Янович е известен темерут във веригата на професионалните тенисисти. Той, Лукаш Росол и Николас Алмагро биха попаднали в почти всяка класация на най-недолюбваните играчи от останалите им колеги и от публиката.

Но тенисът е джентълменски спорт. Мъри може да каже в очите на Росол, че никой в тура не го обича, но мачът свършва, срещат се на мрежата и си подават ръка.

Последното, което можеше да очаква Йежи Янович от публиката в "Арена Армеец" бе тя да му подаде ръка, когато срещу него е Григор Димитров, но все пак отношението към поляка беше доста скандално.

А освиркванията и ръкоплясканията след сбъркан първи сервис от бившия №14 в световната ранглиста бяха върхът на невежеството и простотията, както и грубо погазване на ПИСАНИТЕ правила.

Етикетът се спазва не само, за да направи изживяването по-приятно, но и да не се пречи на играчите, които независимо от симпатиите ни - заслужават уважение.

Това е и завет №1 в тениса, който се пази повече от век и гласи "Уважавайте всички на корта". Правилата не са толкова сложни, но не е срамно да си начинаещ в материята, който още не е наясно с всичко. Играта се научава и обиква с гледане и най-лесно става, когато е на живо.

Ето и няколко основни правила, когато сте на трибуните:

Влезте още в началото на загрявката или преди това. Така ще имате достатъчно време, за да стигнете до мястото си, да се съблечете и да си създадете необходимия комфорт.

Изключете звука на мобилния си телефон и като цяло забравете техниката, от която могат да се разлеят звуци в най-неподходящия момент.

Ако сте взели с вас детето си, обяснете му, че не трябва да се движи по време на разиграванията. Ако все пак е изключително нетърпеливо, след нечетните геймове (1,3,5,7...) има повече от минута, в която да се напусне корта или да се извърши някакво действие, което по никакъв начин няма да смути играчите.

Но внимание с прибирането.

Ако решите да се завърнете и играта е започнала, най-правилно е да изчакате следващата размяна на полетата, за да го сторите. Не може да сте прави и да се разхождате по време на играта. Нямате право, а на големите турнири вече се налагат и глоби.

Стигаме и до начина, по който се подкрепят играчите. Сериозна дискусия имаше около българската агитка в Мелбърн, която въпреки че подкрепяше по футболен маниер, не правеше нищо нередно.

Между точките не само че може да се аплодира бурно, но дори е препоръчително. Това създава атмосфера и мотивира състезателите.

Въздържайте се обаче от овации при двойна или непредизвикана грешка и е абсолютно недопустимо да се подвиква "аут", "вътре", "давай" и т.н., докато тече разиграването.

Страхотно изкушаващо е да снимате любимеца си, но се уверете, че светкавицата на устройството ви е изключена. Светлината пречи на тенисистите и е твърде вероятно да чуете забележка от съдията на стол.

Но дори фигура като Карлос Бернардес с безброй "please" не успя да озапти малка част от родната публика, която не спазваше правило №1 - онова за уважението.

Да, всичко е шоу и хората плащат за него, но тенисът е приятно забавление и благодарение на джентълменските му порядки.

Затова, когато гледате тенис, се осланяйте не само на изпепеляващата емоция, но и на правилата.

И се замислете, че с нищо не си струва да освирквате и да се радвате на сбъркан сервис или грешка, дори тя да е от ракетата на най-големия темерут. Дори и срещу него да е Григор.

Нека да чакаме неговия уинър, за да избухнем, знаейки, че той може да дойде във всеки един момент. И неминуемо се случва.

#1 rare case 10.02.2017 в 15:38:34

Това всичко е вярно, но трябваше да го напишете, да го размножите и да го раздадете като листовки на невъзпитаната българска публика.

#2 maznislav 10.02.2017 в 16:03:50

Голяма щуротия. Затова и не се бутам да гледам тенис. Нещо като театър ама по-скучно.

#3 просто читател 10.02.2017 в 16:42:26

Всичко, което автора е описал е хубаво и е ОК, чудя се са само дали автора е гледал пресконференцията на Григор след мача? Там му зададоха въпрос, който гласеше нещо от сорта на: "Дали поведението на публиката между първи и втори сервис е повлияла на Янович" и той отговори, че и това е част от играта и всеки професионалист трябва да е готов да се справи с това. Даде също така за пример полуфинала на уимбълдън срещу Мъри, когато ситуацията не беше много по-различна. Така че да не ставаме прекалени моралисти и дай сега да нахраним видиш ли простия български зрител, колко зле бил и т.н.....

#4 rare case 10.02.2017 в 16:54:28

Просто читател, пропуснал си най-важното от статията - "тенисът е спорт за джентълмени" и като истински джентълмен Григор никога няма да каже лоша дума за никого. Употребил си "моралист" съвсем неуместно. Става дума за разбиране и зачитане на правилата на тениса. Апропо, залата беше пълна с хора, които не знаят от коя страна се хваща ракетата, камо ли да спазват тенис-етикета.

#5 alba77 10.02.2017 в 22:37:40

Много грозно беше. Може би на входа на арената е трябвало да отпечатат и да раздадат на публиката тези малки правила, или преди мачовете да дадат инструкции на присъстващите. Добавете в статията и да не се аплодира при непредизвикана грешка на противника и при двойна грешка. Въпреки че понякога е трудно да се сдържиш. Помня през 2014 на мача на Федерер със Шарди, когато французина водеше с мини-брек в решителния тай брек как направи двойна грешка и целия стадион гръмна в подкрепа на Федерер. Бяах там и аз бях от провинените, както и хората около мене. След което мнозина се спогледахме засрамени. Случват се и такива неща но на някоя много решаваща точка, а не на всяко едно 15

#6 agrarina 11.02.2017 в 16:30:04

Наистина е добре да се образова публиката с тези правила. Мисля, че не трябва да залитаме в посока "колко е прост българина". Чисто и просто, не сме имали толкова възможности да се насладим на световен тенис в БГ. Всичко ще си дойде на мястото. Успех на Гришо!

Новините

Най-четените